Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Különleges füstszűrőt kapott a békéscsabai cserépgyár

Európában már használják, itthon elsőként a békéscsabai cserépgyárban üzemelnek be egy olyan berendezést, amely teljesen kiszűri a szennyező anyagokat a gyárból kikerülő füstgázból.
A békési megyeszékhelyen majdnem 10 milliárd forintból építenek korszerű cserépgyártó üzemet. A füstszűrő öt emelet magas, 140 millió forintba került. A gyárban nyár végétől évente harmincmillió tetőcserepet készítenek, és hatvan embernek adnak munkát.

A 35 millió eurós - csaknem 10 milliárd forintos - beruházás tavaly kezdődött. A termelés nyár végén indul: a magyar, román, ukrán, szerb, moldáv és bulgár piacra készítik az évi 30 millió cserepet - ez a mennyiség 15 ezer háztetőre elég.

A zöldmezős beruházás 500 millió forint állami támogatást is kapott pályázaton. Utóbbi feltétele volt, hogy az üzem építésekor kiemelt figyelmet kapjon a környezetvédelem. Ezért építettek fel a gyárban egy olyan berendezést, amely teljes egészében kiszűri a káros anyagokat. Az öt emelet - 23 méter - magas, égetett mésszel feltöltött szűrő 140 millió forintba került.

Az üzem egyébként a füstgázszűrő nélkül is teljesíteni tudná mind az uniós, mind a magyarországi környezetvédelmi előírásokat - mondta a berendezés csütörtöki bemutatóján Kató Aladár, a tulajdonos társaság vezérigazgatója. Az új békéscsabai üzemben a szűrőberendezés mellett az égető kemence is egyedülálló: 236 méter hosszú, 9,6 méter széles, és ezzel Európában most a legnagyobbnak számít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utóbbi idők legnagyobb bombája került elő a fővárosban

A tűzszerészeknek az elmúlt tíz évben nem volt dolguk akkora bombával, mint amekkorát csütörtök… Tovább olvasom