Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Különleges szappanok

Színes, szagos, mintás, vagy akár meglepetést rejtő szappanokat is önthetünk házilag.

Hozzávalók: készen vásárolható szappanforgács vagy apró darabokra vágott maradék szappan, színezőanyag, illóolaj, virágszirmok, apró figurák, öntőforma

Elkészítés:
Mielőtt hozzáfognánk a szappanöntéshez, készítsünk elő egy, mikrohullámú sütőben használható tálat. A legmegfelelőbbek a csőrös edények, pl. kancsók, amelyekből önteni lehet, ez megkönnyíti ugyanis a folyékony szappan beleöntését a formába, anélkül, hogy a massza melléfolyna.

MÉG TÖBB KARÁCSONYI BARKÁCSTIPP! >>

A szappan mikrohullámú sütőben való felolvasztásához nem adható általános érvényű utasítás. 600 W teljesítményű mikróban például kis mennyiségű szappan (kb. 100 g) felolvasztásához az időtartamot 30 másodpercre, nagyobb mennyiségnél 1 percre állítottuk. Olvasztáskor mindenképp maradjunk a mikrohullámú sütő mellett, és az üvegen keresztül figyeljük a szappant. Amint felforr, kapcsoljuk ki a készüléket, és nyissuk ki az ajtaját. Azért, hogy a szappantömbök egyenletesen olvadjanak fel, vágjuk őket minél kisebb darabokra, mielőbb melegíteni kezdjük. Ha nincs mikrohullámú sütőnk, a szappantömböt vízfürdőben is felolvaszthatjuk. Tegyük a szappant egy tűzálló edénybe, majd helyezzük ezt az edényt egy vízzel teli fazékba, és forraljuk fel.
A színező- és illatanyagot a folyékony szappanhoz keverjük hozzá.  

Kattintson a képre!

Mielőtt a szappanöntő formákba töltenénk a folyékony szappant, győződjünk meg arról, vízszintes helyzetben van-e a forma. Az öntőforma négy sarka alá helyezzünk gyurmát, így a forma öntés közben nem csúszik majd el.

A kis öntőformákhoz kevés szappanmassza is elegendő, mégis tanácsos többet felolvasztani, mert a folyékony szappan nagyon gyorsan kihűl és megköt a kancsó oldalán, ezáltal kevesebb lesz az a mennyiség, amelyet a formába tölthetünk. Minél nagyobb a kancsónk, annál nagyobb mennyiség vész el. Igaz ugyan, hogy nem végleg, hisz ez a megdermedt massza is újra felhasználható - de majd csak a következő olvasztás után.

Ha a szappanba figurát szeretnénk helyezni, öntsük tele a formát, majd óvatosan nyomjuk bele a figurát. Ha virágszirmokat szeretnénk beletenni, töltsük fel a formát kb. 1/4 részig, szórjuk rá a rétegre a szirmokat, majd öntsük bele a következő folyékony szappanréteget. Rétegenként haladva készítsük el a szappant.

TIPP:
• hobbiboltokban sokféle apró fafigurát - macikat, szíveket, virágokat - vásárolhatunk olcsón, ezeket mind felhasználhatjuk szappandíszítésre.  
• szépen mutatnak a szappanokban a száraz rózsaszirmok, de a levendula is. A szirmokat kombinálhatjuk , pasztellrózsaszín vagy halványlila színezéssel is.
• helyezhetünk a szappanokba egy-egy szárított narancs- vagy citromkarikát is. ha nincsenek száraz virágaink, látványos egy-egy apró művirág-fej is.   
• ha ajándéknak szánjuk a szappant, gondoskodjunk megfelelő, stílusos csomagolásról is: a természetes hatású szappanokat csomagoljuk natúr csomagolópapírba, kössük át raffiával, majd a raffia alá csúsztassunk egy szál száraz virágot, levelet, vagy kis darab fakérget. A színes szappanokhoz varrjunk áttetsző organza zacskót, amit vékony szaténszalaggal kössünk át.    

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sziszi börtönbe vonult

Az egyik budapesti börtönben szavaztak a rabok – kedvenc női valóságshow-szerep-… Tovább olvasom