Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Különös fény- és hangjelenségek Miskolc felett

Különös hang- és fényjelenségeket tapasztaltak vasárnap éjszaka azok, akik feltekintettek az égboltra Észak-Magyarország egyes részein, illetve Szlovákiában; katasztrófavédelmi szakemberek szerint meteorit jelenséget láthattak a térségben élők.
Rétközi Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az MTI-nek hétfőn azt mondta: Kassától Záhonyig több településen is láthatták az ismétlődő fény- és hangjelenségeket, de elsősorban Ózd, Kazincbarcika, Miskolc, Putnok, valamint Encs térségéből érkezett bejelentés a történtekről.

Az ügyet a katasztrófavédelem szakemberei vizsgálják - közölte Rétközi Ferenc, hozzátéve, hogy az információk alapján - amelyet szlovákiai kollégáiktól kaptak - meteorit jelenséget láthattak a térségben élők.

Az MTI-nek nyilatkozó egyik szemtanú elmondása szerint a fényjelenség szinte bevilágította a szobát, miközben ő tévézett, majd durranásszerű hang hallatszott. Mivel nem tudott magyarázatot találni a történtekre, kiment a lakásból, ekkor vette észre az égbolton a világító fehér színű fényt, amelynek alakja csóvaszerű volt. A durranásos hangot még egyszer lehetett hallani, de az sokkal gyengébb, halkabb volt, mint az előző - tette hozzá.

Csillagászati meghatározás szerint meteornak azokat a jelenségeket nevezik, amelyek akkor játszódnak le, amikor egy test kozmikus sebességgel behatol a Föld légterébe. Ilyennek tekinthetők azok az interplanetáris térben keringő kisebb tömegű testek, porszemek is, amelyek közül a meteorjelenséget előidézők kikerülnek.

A meteorok többsége 0,1-10 milliméteres, de ennél kisebbek, és lényegesen nagyobbak is szép számmal előfordulnak. Az 1 milliméter átmérőjű meteor már igen fényes jelenséget idéz elő a légkörbe való behatolásakor.

A jelenség abban áll, hogy az égbolt valamely részén hirtelen feltűnik egy fényes pont, amely a másodperc törtrésze vagy 1-2 másodperc alatt rövidebb-hosszabb ívet fut be az égen, hogy azután ugyanolyan hirtelen eltűnjön.

A nagy sebességgel közeledő meteorok légkörbe lépésekor, a levegőmolekulákkal való ütközések során, az átalakuló mozgási energiának csupán 1 százaléka gerjeszti és ionizálja a felső légkör molekuláit, amelynek hatására a fényjelenség fellép.

A meteoritok a meteorok földre hullott darabjai. A meteoritok révén naponta mintegy tízezer tonna anyag hullik a Föld felszínére, ami egyenletesen elosztva négyzetkilométerenként évi egy-két kilogrammnyi anyagot jelent.

Olvasóink írták

 • 13. Agyalapi 2010. március 02. 16:13
  „Én meg csillagokat láttam, mert nekimentem az ajtófélfának.”
 • 12. Dodo 2010. március 02. 09:28
  „Az is lehet, hogy Amcsi v Ruszki űrszemét amit így égetnek el. Nem elég a Németek szemét bálái most még ezek is ide ganéznak! :)”
 • 11. Csecs 2010. március 02. 08:55
  „Mi az a szlovákia?”
 • 10. achilleus 2010. március 02. 08:50
  „http://www.youtube.com/watch?v=mvJkhiUUAT8&feature=player_embedded
  Itt egy videó róla, az idokep.hu-ról több is elérhető.”
 • 9. soligor 2010. március 02. 07:34
  „++++/==´´""""""""+__+"+?NBB"""""""""§§§§§§§§§§Ű"´”
 • 8. mike0077 2010. március 02. 07:22
  „Szerintem E.T. betépett.. és ez okozta a fény/hang jelenséget.”
 • 7. ZúzÓ 2010. március 02. 06:39
  „Trafipax???”
 • 6. demeterkornel 2010. március 02. 05:24
  „Összegezve: A magyar katasztrófavédelem nem bizonyosodott meg afelől, hogy mi okozta a fény- és hangjelenséget, egyszerűen csak elhitték a szlovák kollégáknak, hogy meteorhullás.
  Értitek! Szlovákok.....fény- és hangjelenség Magyarország fölött....szlovákok.... Nnna? Hmm??? Ötlet??? :-)”
 • 5. qrumpli 2010. március 02. 04:33
  „Ezek a szélsöséges rasszista marslakók mindenre képesek”
 • 4. Miracala 2010. március 02. 02:50
  „Rengeteg beszámoló Veszprémtől Bp.-en át Miskolc-ig:

  http://hirek.csillagaszat.hu/meteoroidok,_meteorok/20100301-tuzgomb-magyarorszag-felett.html

  Érdekes hogy hány száz km-en át haladt a légkörben. Mivel panelproli vagyok, és keleties tájolású az ablakunk, egy halvány villanást én is láttam, mert a tv az ablak mellett van, és épp jégkorong meccs ment, de abszolút nem érdekelt, csak egy nappal klsőbb tudatosult bennem hogy mi lehetett...”
 • 3. CsImre 2010. március 01. 23:30
  „Tele van a sajtó, hogy villantot X, villantott Y, úgy gondolták a földönkívüliek, ők is villantanak egyet.”
 • 2. zoltankis 2010. március 01. 22:43
  „Miskolc,,,hmmm! kábellopás?”
 • 1. nyomdasz63 2010. március 01. 21:29
  „Miskolc,,,hmmm! Edda búcsúkoncert..?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosi műszereket loptak a gyermekkórházból

Orvosi műszereket loptak a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházból - közölte Sass Oszkár, a Budapesti… Tovább olvasom