Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Kunstár Csaba: Koncentrációs világegyetem

Ezúttal Kunstár Csaba újságíró, a National Geographic munkatársa, Kertész Imre Sorstalanság című világsikerű regényéről beszél.
„Egyetértek az íróval, ez a mű nem a holokausztról szól. Kertész nem a szörnyűségek krónikása, ezért a regény a terminátoron és más igazságosztó héroszokon szocializálódott olvasónak talán nem kellőképpen akciódús, nem egyszerűsödött fekete és fehér figurákra.

Sokkoló, amilyen természetességgel a halálról ír a lengyel Tadeusz Borowski, az olasz Primo Levi vagy a méltatlanul elfeledett Gáli József – a szörnyűségek krónikásai mind saját kezükkel végeztek magukkal, beteljesítve a korábban rájuk kimondott halálos ítéletet. Az akkor tizennégy éves Gálit apja a szelekció idején a latrinában csuklójánál fogva egy vascsőhöz kötötte, és a gyereknek hosszú órákig kellett az ürülékben és klórgőzben lógnia. Gáli felnőtt korában keserű iróniával jegyezte meg: talán azért pácolódott a latrinán, hogy tartós legyen, és kibírja az életet.

A Sorstalanság főhőse, Köves Gyurka a láger – írott és íratlan – szabályaival együtt sajátította el az élet törvényeit. A regény egy pesti zsidó fiú 'pokolra szállásáról' szól, de mégsem a haláltáborok zárt és egyedi világát akarja bemutatni, hanem a 'koncentrációs világegyetemet'. Vagyis azét a világét, amelynek törvényei sűrítetten és modelláltan jelennek meg a gázkamrák kéményének füstjében. A világ, amely elmállasztja az arcot, a nevet és az emlékezetet. A világ, ahol a tér és idő makacsul összezsugorodik, ahol az ember csak jelen és közeljövő időben él."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lélekmelegítő délután

Az újabb és sokakat gazdagító baráti kör megszületésének ötlete és dédelgetése egy nyári… Tovább olvasom