Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Küszöbértéket vezet be a zöldtárca a szállóporra

A zöldtárca tervei szerint a jövőben a szállópor koncentrációját is külön fogják mérni és egy önálló küszöbértéket is bevezetnek. Ez azt jelentheti, hogy gyakrabban lehet szmogriadó.
Hasonló szabályozás ugyan több európai nagyvárosban létezik, de hazánk az első, ahol az egész országban bevezetnék. A szükséges jogszabályok módosítása után a terv még idén nyáron meg is valósulhat.

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter kezdeményezte, hogy önálló küszöbértéket vezessenek be a légszennyezésért leginkább felelős szállóporra (PM10). Az új határérték miatt az önkormányzatoknak át kell majd dolgozniuk a szmogriadó terveiket és várhatóan többször is kell elrendelni azt. Ez a riasztási kötelezettség - a zöldtárca reményei szerint - rábírhatja az önkormányzatokat, hogy tegyenek komolyabb lépéseket a hosszabb távon is ható légszennyezettséget csökkentő intézkedések bevezetésére.

Jelenleg itthon a kén-dioxid és a szállópor együttes koncentrációjára van küszöbérték. Mivel azonban egyre kevesebb a széntüzelésű fűtőrendszer, így a kén-dioxid értéke nem lépi át a határértéket, így szmogriadót sem kellett elrendelni. Pedig az elmúlt években - főként a téli hónapokban - a levegő szállópor terhelése többször is jelentősen meghaladta az egészségügyi határértéket. Itthon ez leginkább a közlekedés és a fűtés miatt van. Így tehát a településeken a közlekedést és a fűtést szabályozó intézkedések jelenthetnek hosszú távú megoldást.

A minisztérium az egészségügyi tárca szakértőivel rögzítette a szükséges jogszabályi módosítás kereteit. A küszöbérték javasolt mértékét pedig az Országos Közegészségügyi Intézet szakértőivel közösen állapították meg. Az új szabályozás a módosítás után, várhatóan még idén nyáron életbe léphet - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Olvasóink írták

  • 2. Kolompár Rómeó 2008. június 05. 21:53
    „miracle: valami hasonlót akartam én is írni, köszönöm, hogy szebben fogalmaztad meg :-)”
  • 1. miracle 2008. június 05. 21:26
    „Ez szmogriadó olyan, mint a hőségriadó? Amikor is megmondják nekünk, hogy azért van meleg, mert meleg van? Most meg majd szólnak, azért száll a por a levegőben, mert a száll a por a levegőben. Kb egyik se ér ebben a formában semmit. És ehhez a semmihez még jogszabályokat is kell módosítani, jól ki van cicomázva.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még idén távozhat Gyurcsány

Jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy Gyurcsány Ferenc még az idén távozik; a lehetséges jelöltek… Tovább olvasom