Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Kutatóintézet alakul a tokaji borvidéken

Szőlészeti-borászati kutatóintézet működik hamarosan a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken.
A székhelye Tarcalon lesz, itt korábban évtizedekig már működött, de munkáját az elmúlt években szüneteltette.

A tarcali szőlészeti-borászati kutató intézet a Tokaj-hegyaljai borvidék szőlészeinek, borászatainak bázisa lesz a tervek szerint - mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára hétfőn, a helyszínen.

Megfogalmazása szerint a borászok és az ágazatot támogató kormányzati szándék találkozott, ennek eredményeként kezd újra működni az intézet.

Elmondta: a történelmi borvidék összefogott azért, hogy a térségben a helyi sajátosságokat ismerő szőlészeti-borászati kutatóintézet működjön.

Bihari Zoltán, az intézet megbízott igazgatója szerint a kutatás mellett szükséges egy szolgáltatói labor létrehozása is, amelynek feladata a térség borászatainak kiszolgálása lesz.

Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke azt mondta: a szőlészeti-borászati ágazatban a minőség az elsődleges, ebben pedig nagy szerep jut az intézetnek. Jelezte: a szőlőoltvány- és termeléstechnikai kutatások mellett kiemelten fontosak a borászati kutatások, a borok kezelésének vizsgálata, az aszúborok stabilitási vizsgálata és az erjesztéssel kapcsolatos kutatások.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. augusztus 02. 11:11
    „Elmondjam az összefüggéseket? Á nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pótfelvételi a Miskolci Egyetemen

Elsőként a pótfelvételi során meghirdetett új szakok is szerepelnek a 2011-es felvételi eljárások… Tovább olvasom