Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Kutya hideg van

Ebben a kutya hidegben mi még csak felöltözünk, de kedvenceink jelentős részének ez a lehetőség már nem adatik meg.

Ezzel a problémával leginkább a tartósan lakásban élő kutyusok küzdenek, hiszen körülöttük a hőmérséklet a nap jelentős részében 17–20 Celsius-fok, ezért a hideg időszak beköszöntével, főként a reggeli és esti séták során bizony meglehetősen gyakoriak a meghűléses megbetegedések. Ritkább esetben tüdőgyulladás is kialakulhat.

Hagyjuk futkosni!


Ha azt tapasztaljuk, hogy kutyánk étvágytalanná válik, remeg, borzong, néha nyálzik, gyakran nyalja a szája szélét, esetleg hány, ritkább esetben hasmenése van, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz, hogy a súlyosabb szövődményeket elkerüljük. Ha a tünetekhez lázas hőmérséklet-emelkedés is társul, az már a tüdőgyulladás kórképét vetítheti előre. A fentieket elkerülhetjük, ha a séták alkalmával nem korlátozzuk kedvencünk megnövekedett mozgásaktivitását, hiszen ők csak mozgással képesek belső hőmérsékletüket szinten tartani, illetve a hideg miatti hőmérséklet- csökkenést kompenzálni.

Megfelelő étrend


Nagyon fontos az étrend megfelelő kialakítása is. Etessük kutyusunkat bőségesen, energiában gazdagon. Ez különösen a kerti kutyákra érvényes. Az ő esetükben a kutyaházon is érdemes apróbb változtatásokat végezni, ami által elviselhetőbbé válik számukra a hideg. Ilyen például a ház belső hőszigetelése vagy bejárati nyílásának csökkentése úgy, hogy az állat még kényelmesen Fűtőpanellel könnyen téliesíthető a kutyaól. A panelbe a fűtőszál úgy van beépítve, hogy az eb ne férhessen hozzá. beférjen, de megóvjuk a kellemetlen, metsző széltől, hófúvástól. Sötét házba nem megy be. Érdemes ezt egy darab régi szőnyeggel, vastagabb rongydarabbal megoldani, azonban ezt úgy kell felhelyezni, hogy alul egy legalább 10 cm-es rés maradjon, hogy az állat fekve kilásson, egyébként letépi. Teljesen sötét házba az eb nem megy be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presztízs-gála – harmadszor

Csütörtökön, november 23-án este eldől, kik vehetik át idén, alapítása óta harmadszorra a… Tovább olvasom