Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Kuvaitban tárgyal Áder János

Az államfő Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabáh kuvaiti emír meghívására vasárnap este érkezett Kuvaitvárosba.
A gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok élénkítését célzó és a magyar cégek piacszerzését megkönnyítő megállapodásokról is tárgyal Kuvaitvárosban Áder János köztársasági elnök és az őt kísérő delegáció.

Az államfő Szabáh el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabáh kuvaiti emír meghívására vasárnap este érkezett Kuvaitvárosba. Áder János hétfőn délelőtt találkozott Marzúk al-Ganímmal, a kuvaiti nemzetgyűlés elnökével, és Szabáh al-Hálid al-Hamad asz-Szabáh sejkkel, Kuvait külügyminiszterével, miniszterelnök-helyettessel. Ezt követően délután a tervek szerint az emírrel tárgyal majd.

Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára a delegációt kísérő újságíróknak elmondta, hogy a tárgyaló felek az államfő és az emír jelenlétében oktatási-, kutatásfejlesztési-infrastruktúrális- és diplomáciai megállapodásokat írnak alá.
Az államtitkár ismertetése szerint a Kuvait és Magyarország közötti teljes szerződéses kapcsolatrendszer megújítása zajlik, ennek részei a hétfői megállapodások.

Az infrastrukturális megállapodás keretében épülhet fel jövőre egy magyar könnyűszerkezetes mintaház Kuvaitban, amellyel magyar cégek mutathatják meg képességeiket Kuvaitnak. A következő néhány évben ugyanis 100 ezer lakóházat kell felépíteni az országban, a helyi cégek viszont nem bírják ezt az igényt kielégíteni, ehhez várnak külföldi segítséget.

Áder János Kuvaitban tárgyal. Fotó: MTI/Beliczay László (galéria)

Ugyancsak ilyen lehetőség, hogy egy kuvaiti klinikán létrehoznának egy egészségügyi referenciaközpontot, amely a magyarországi gyógykezelés, gyógyturizmus népszerűsítését szolgálná.

Csillag Ferenc, Magyarország kuvaiti nagykövete elmondta, hogy az oktatási- és a kutatásfejlesztési megállapodás az első lépés ahhoz, hogy kuvaiti hallgatók nagyobb létszámban is megjelenjenek a magyar felsőoktatásban. A magyar egyetemek célja, hogy az öböl térségben is megismerjék őket, ennek erősítése érdekében vegyes bizottságot fognak alakítani.

A diplomáciai megállapodásban szerepel a részleges vízummentesség, amellyel a kuvaiti vezetők és diplomaták beutazása egyszerűsödik.
A kuvaiti egyetemmel már van megállapodás, most erősödik a kapcsolat a Kuvaiti Diplomáciai Akadémia és a Magyar Külügyi Intézet között, ez fokozhatja a két ország közötti együttműködést, a bizalmi viszony erősítését.
Wintermantel Péter azt is elmondta, hogy a magyar Eximbank helyi pénzügyi finanszírozókat keres a térségben, akik az ide készülő magyar kis- és közepes vállalkozásokat segítenék. Ezzel kapcsolatban a kuvaiti Gulf Bankkal már tárgyalnak. Mint mondta, a jövőben légügyi-, egészségügyi-, mezőgazdasági-, vízügyi-, és befektetési megállapodásokat is terveznek, a cél mindezekkel az, hogy megkönnyítsék a magyar cégek piacra jutását.

A Köztársasági Elnöki Hivatal háttéranyaga hangsúlyozza, hogy Magyarország megítélése Kuvaitban nagyon kedvező, hagyományosan megbecsült gazdasági partnernek számít. A magyar-kuvaiti gazdasági kapcsolatok több mint három évtizedes múltra tekintenek vissza. A 90-es évekig Kuvait több száz millió amerikai dollár nagyságrendű kereskedelmi forgalommal a magyar gazdaság hídfőállása volt a térségben.

Korábban

Áder János köztársasági elnök Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah kuvaiti emír meghívására ma Kuvaitban tárgyal.

Áder János délelőtt tárgyal Marzúk al-Ganimmal, a kuvaiti nemzetgyűlés elnökével, és Szabah al-Hálid al-Hamad asz-Szabah sejkkel, Kuvait külügyminiszterével, miniszterelnök-helyettessel, majd az emírrel találkozik. Az államfő és az emír jelenlétében diplomáciai, oktatásügyi és közmunkaügyi megállapodásokat írnak alá.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) sajtóigazgatóságának háttéranyaga hangsúlyozza, hogy Magyarország megítélése Kuvaitban nagyon kedvező, hagyományosan megbecsült gazdasági partnernek számít. A magyar-kuvaiti gazdasági kapcsolatok több mint három évtizedes múltra tekintenek vissza. A 90-es évekig Kuvait több száz millió amerikai dollár nagyságrendű kereskedelmi forgalommal a magyar gazdaság hídfőállása volt a térségben.

Áder János Kuvaitban tárgyal. Fotó: MTI/Beliczay László (galéria)

A magyar élelmiszerexport 2013 első félévében 11 százalékkal növekedett, mivel jelentősen nőtt a magyar élelmiszerek iránti kuvaiti kereslet. A kivitel további növelése szempontjából ígéretes területnek számít a technológiatranszfer, az egészségügy, a mezőgazdaság, a kutatás és fejlesztés, az IT-iparágak, a turizmus, a környezetvédelem, az energetika, továbbá az élelmiszer- és vízipar.

Kuvait kőolajkincsének köszönhetően a világ egyik leggazdagabb országa, a világ olajtartalékának 7 százalékával rendelkezik. A magas olajáraknak köszönhetően a bevételek az elmúlt évben 20 százalékkal nőttek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális ütközésben halt meg egy 80 éves férfi

A baleset helyszíni szemléje idejére a 6221-es utat teljes szélességében lezárták Baracsnál. Tovább olvasom