Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Lakáshitel: visszamenőleg marad

Júniustól szinte biztosan változik a lakástámogatási rendszer, ám még senki sem tudja, hogyan. A pánik nagy, az viszont biztos, hogy a hitellel már rendelkezőket nem érintik a módosítások.

 Az, aki állítja, hogy ma meg tudja mondani, hogyan változik majd a lakáshitelezési rendszer a közeljövőben, vagy jós, vagy egyszerűen hazudik – foglalható össze több kormány- és lakáspolitika közeli szakember véleménye. Az is csak majdnem biztos, hogy a lakástámogatások változásai júniusban lépnek hatályba – azt nehéz ugyanis kideríteni, a kabinet pontosan mikor tárgyalja a támogatások módosítására vonatkozó rendelkezéseket. Nem sikerült megtudnunk, hogy a héten szerepel-e ez a téma a kormányülés napirendjén, vagy csak a jövő héten határoznak a javaslatról. (Az illetékesek a múlt héten azt mondták: két héten belül megszületik a döntés.)

Csak saját célra

Annyi már biztos, hogy a visszaéléseket korlátozni fogják a jövőben: csak olyan kaphat lakáshitelt, aki valóban saját otthonának megteremtésére költi a pénzt (vagyis: a család birtokában lévő második lakás megvásárlásához nem jár majd támogatott kölcsön – az újért elhagyott régi otthonokat pedig fél éven belül el kell adni). Egy ember így csak egy támogatott lakáshitellel rendelkezhet majd, a hozzátartozóktól vásárolt lakásokra pedig nem jár majd kölcsön. Valószínű az is, hogy a kedvezményes hitel felső korlátját 30 millió forintról 15 millióra csökkentik. Ez nem sokakat érint: eddig sem voltak sokan, akik 15 milliónál nagyobb hitelt vettek fel. A tervek szerint megszűnik a hitelek kombinációjának lehetősége is: az új lakásokra járó kiemelten kedvezményes hitel maximuma 10 millió lesz, ami felett már nem lehet igénybe venni a kevésbé támogatott kölcsönt (még a maradék 5 millió erejéig sem).

Ezen kívül minden bizonytalan. Felmerült, hogy a kamattámogatások mértékét csökkentik az eddigi tízről nyolc, illetve más variációk szerint hat százalékra. Ez a bankoknak lenne kedvezőtlen: a hitel kamata a támogatás miatt alacsony, az ügyfeleknek kiszabott díjat viszont maximálja a jogszabály. (Vagyis: a kisebb támogatás, változatlan ügyfélkamat egyenlő alacsonyabb banki nyereség elve érvényesülne.) Igaz, az a hír is kering, hogy ezt a 6 százalékos ügyfélkamatplafont is eltörlik – vagy emelik –, vagyis a hitelfelvevők fizetnének többet. Szó volt arról, hogy a támogatások futamidejét rövidítenék le – 20-ról 10 évre –, ezzel emelkedne a törlesztőrészlet (és csökkenne az állami kiadás). Ám arról, hogy ezekből az ötletekből egyáltalán született-e komolyabb előterjesztés, nincs információ, igaz, senki sem hajlandó cáfolni az elképzelések létezését. Pusztán a hírek keringenek – azt lehet tudni, hogy kemény vita folyik az ügyben.

Csak a most következőknek

Egy azonban mégis teljesen biztos. A júniusi változtatások azokat nem érintik, akik már felvették a kedvezményes hitelt. Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője lapunkkal annyit közölt: azok, akik a változás időpontjában a bankkal aláírt hitelszerződéssel rendelkeznek, továbbra is az eredeti feltételek szerint, a megállapodott kamattal és támogatás mellett kapják a kölcsönt.

Információnk szerint azonban az még nem dőlt el, mi lesz azokkal, akik a szerződést még nem írták alá, ám útjára indították a lakásvásárlást (vagy az építkezést), amelyet részben hitelből terveztek fedezni. Úgy tudjuk, a pénzügyi tárca olyan jogi eseményhez kívánja kötni az eredeti támogatások folyósítását, amely visszamenőlegesen nem módosítható. (Ilyen lehet például az adásvételi szerződés földhivatali beadása vagy az ingatlan-értékbecslési szemle megléte).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A karóratelefon fergeteges sikert aratott

A Wristomo névre keresztelt telefonj szerdán délelőtt tíz órakor vált… Tovább olvasom