Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Lakásvásárlás minimális saját erővel

A hazai lakásfinanszírozás legnagyobb hátránya, hogy a bank legfeljebb a vételár felét hitelezi meg. A kormány vizsgálja azt a kanadai modellt, amelynél elegendő lenne ötszázaléknyi készpénz, a hitel megtérülésére pedig biztosítást köt az adós.

A biztosítási díj a vételár 2,5-3,5 százaléka. Elképzelhető, hogy jövőre már nálunk is megkezdi működését egy ilyen biztosítótársaság.  
 

A kanadai modell hét évtizede

Kanadában a múlt század harmincas éveinek közepén kormányzati ügynökség alakult, amely a hitelezô bankoknak nyújtott garanciát a lakáshitelekre. A második világháború után a leszerelt katonák lakásvásárlását kellett segíteni, így az ügynökségbôl létrejött a CMHC Jelzáloghitel Biztosító. A cég a 90-es évektôl már szolid nyereséget is termel, amit – közhasznú szervezet lévén – szociális bérlakások építésére fordít. Kanadában a 444 milliárd dollárnyi jelzáloghitel 40 százalékát biztosítja a CMHC, 20 százalékra egy magánbiztosító ad garanciát.  
A lakáshitelek piaci kamatai Európában négy-hat százalék között változnak. Kanadában egy évre 3,95, tíz évre pedig 5,65 százalékért kínálnak jelzáloghitelt (természetesen piaci alapon). Nálunk az állami támogatás révén hat százalékban maximálták a kamatot, így ma már csak egy problémát kell megoldani: hogyan csökkenthető a vételár felét kitevő önrész. Egy kiút ma is létezik: a vásárolni kívánt lakás mellé másikat is le kell kötni fedezetnek, és ha a kettő felénél nem több a vételár, akkor a bank simán meghitelezi a teljes összeget. Tipikus eset, amikor a szülők ajánlják fel jelzálogként tehermentes lakásukat. 

 
Ha ez az út nem járható, ki kell várni a lakás-takarékpénztári megtakarítás megnyíltát, és egyébként is takarékoskodni kell. Főleg a fiataloknak nehéz előteremteniük az önrészt. Kanadában több évtizede működik egy hitelbiztosítási rendszer, amelynek révén ma ötszázaléknyi saját erő felmutatása is elég a lakásvásárláshoz. A szisztémát több országban alkalmazzák már. Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott úgy nyilatkozott, hogy vizsgálják a honosítás lehetőségét, de legkorábban is csak jövő év elején kezdheti meg működését nálunk egy ilyen biztosító.

Tízmilliós lakás havi hetvenezerért

Ha ma valaki vásárolni akar egy tízmillió forintos kisebb, használt lakást, akkor legalább ötmillió forintos önerôvel kell rendelkeznie. Az ötmilliós hitel törlesztôrészlete 5,5 százalékos kamatláb mellett, húszéves futamidô esetében 36500 forintot ad ki havonta. Vegyünk egy nagy levegôt, és mondjuk azt, hogy a vevô kap 9,5 millió hitelt, ami 250 ezer forint biztosítási díjba kerül (ezt hozzácsapjuk a hitelhez). Ekkor a havi törlesztôrészlet 70 ezer forintra emelkedik. Ez az összeg alig több, mint ugyanannak a lakásnak a bérleti díja. 
Kanadában, aki ma meg akar venni egy százezer dolláros lakást, elég ha ötezer dollárja van. A jelzálogbank meghitelezi a 95 ezret, ha az adós biztosítást köt a CMHC Jelzáloghitel Biztosítóval vagy a magán-hitelbiztosítóval. (Ha az önerő nem éri el a 25 százalékot, akkor kötelező a biztosítás.) Ennek a  
díja a vételár 2,5 százaléka, azaz 2500 dollár (a maximális biztosítási díj 250 ezer hitelnél 3,5 százalék). Az adós választhat: vagy készpénzben fizeti ki a díjat, vagy ennyivel nő a hitele, és havonta törleszt. Ha az adós nem tud fizetni, néhány havi türelmi idő után a biztosító megtéríti a banknak a hátralékos tőkét, és innentől ő kerül szembe a hitelt felvevővel. A biztosító értékesíti a lakást, az adós pedig bérlakásba költözik. Nálunk, ha megalakul egy hasonló biztosító, kezdetben biztos nem lesz kisebb az adós önrésze 15 százaléknál. Mire képes lesz nyereséget termelni, eltelik két-három évtized. Addig viszont sok embert segíthet lakáshoz. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bábliget a Vaskakas Bábszínházzal

Napszentület királykisasszony  és Napfény királyfi
egybekelése, esküvője, lakodalma

Tovább olvasom