Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Lakatos Jenő: A szeretet ereje

Lakatos Jenő, a Főszer-Elektroprofil Kft. ügyvezető igazgatója Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényéről beszél.
„A kőszívű ember fiaiból kitűnik, hogy aki teljesíti a polgár kötelességét, annak megadatik a magánember boldogsága is. Baradlay Ödön és Richárd ezt az utat választja a 'kőszívű apa' végakarata ellenére: a nemes lelkű anya sugallatára minden nehézséget és csábítást legyőzve visszatérnek hazájukba, és polgárként, közemberként szolgálnak. Jenő, a legkisebb a legmélyebbről indul, de a regény végén a tragikus félreértés, pontosabban a Jenő és Ödön név félrefordítása következtében hőssé válik. E tragikus tévedés felismerése, a jóvátétel felemelő gesztusa, amellyel vállalja testvére helyett a halálbüntetést, teszi Jenő döntését a legnemesebbé, megmutatva, hogy a szeretet erejével a leggyengébb ember is legyőzheti önös egóját.

Jókai nem a gyűlöletek, félelmek, agressziók, devianciák és hibák, hanem a szeretet mentén építkezik. A szépséget, az igazságot, a jóságot hirdeti és jeleníti meg fantasztikus képzelőerővel, nyelvi gazdagsággal és szeretetre méltó szelídséggel. Szeretem ezt a könyvet, mert a történelmi tabló, a szabadságharc küzdelmei, az egyéni erkölcsi próbatételek, a gazdag cselekmény keretében érzékletesen, szuggesztív erővel fejezi ki azt, hogy Baradlay Kazimírok kőszívű elvárásai, a kegyetlen akarnok nagyravágyása milyen értéktelenné válik az igazság pillanatában. Halála az a szikla, amelyre a regény építkezhet.

Szeretem ezt a könyvet, mert a kiegyensúlyozott családi kapcsolatban élő szeretet erejét mutatja meg. A kőszívű ember a polgár eposza. A polgári értékrend, amelynek alapja a család és a szolgálat, ebben a regényben a történelmi viharok, az egyéni hőstettek sorozatában mint színes festmény rajzolódik ki. A ma emberének, aki körül van véve a reklámok, a jelszavak, a gyűlöletek, a hibák, a betegségek kultuszával, megmutatja, mi a normális. Lélekrajza olyan fürdő, amelyben megmártózva mi, ennek a manipulált világnak a gyermekei, ismét visszatalálhatunk önmagunkhoz, többek lehetünk és jogosulttá válhatunk a boldogságra."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiváló termésre számítanak

A petőházi cukorgyárban néhány héten belül döntenek az ágazat sokakat kellemetlenül érintő… Tovább olvasom