Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Lambériázás: mivel és hogyan?

A lambéria különféle anyagokból készült belső falburkolatot jelent, mégis rögtön a fára gondolunk.

Az utólag felszerelhető korszerű falburkoló anyagok igen sokfélék, alapanyaguk és többnyire a felületük is megtévesztésig hasonló a természetes fából készültekhez.A lambéria ugyan különféle anyagokból készült belső falburkolatot jelent, említésekor többnyire mindenki fából készült burkolatra gondol.
Ez nem véletlen, mert a valódi faanyagok természetes hatásúak, önmagukban is szépek, tapintásuk kellemes, és meleget sugároznak. Még akkor is, ha csak jól sikerült utánzatok. Az ilyen anyagokból készített falburkolatok meghitté varázsolják otthonunk falát, s harmonikusan egészítik ki a helyiség berendezését is. Esetenként azonban a falak hibáit is jótékonyan takarják, hő- és hangszigetelési problémáinkat is csökkenthetik.

Lambériaanyagok

Hagyományosnak mondhatók a fenyőfából készült, felső oldalukon többé-kevésbé mart hornyokkal tagolt lambérialécek. Vastagságuk általában 10-12 mm, szélességük pedig 40-150 mm között változó. A szélesebbek esetleg két-három keskeny léc hatását keltő fazonra martak. Hosszúságuk általában 2-3 m közötti, hosszanti élük csaphornyos kialakítású. Felületük általában csiszolt, de ettől függetlenül felhasználásuk előtt ajánlatos a lécek alakra mart felületét, s a csaphornyaikat is finoman lecsiszolni. Minőségüktől függően a lécekben található göcsök néha kieshetnek, a faanyag pedig repedt is lehet.
Erezetmintájuk, tónusuk gyakorta nagyon elütő is lehet, egységesen homogén burkolatok kialakítására ezért kevésbé alkalmasak. Az ilyen lambériák azonban kevert erezetük és színtónusuk ellenére is kellemesen meleg hatásúak. Újabban rusztikus hatású, gyalulatlan, de csiszolt felületű falambériák is kaphatók, amelyek 9,5 cm szélesek, hosszuk pedig két méter, gyárilag lazúrozott a felületük.
Kaphatók teljesen felületkezelt, felerősítésre kész lambérialécek is, melyeknek a felülete igényesen csiszolt, s már lakkozott is.

Fóliás falburkolók

Hazai gyártású falburkoló elemek a különböző színű fautánzatú fóliával bevont 10x140 mm-es lapok, amelyek csaphornyos kialakításúak. Egységes összhatású burkolatok kialakítására alkalmasak, viszont felületük elárulja műanyag jellegüket. Felerősítésüket fémsaruk teszik egyszerűvé, a különféle szegélylécek pedig megkönnyítik a burkolat tökéletes kialakítását, keretbefoglalását.

Faforgács alapokon

Igényes felületű faforgács alapú lambérialapokat is árusítanak, amelyek fedőrétege megtévesztően valódi fának látszik, elemeinek az élkialakítása már vendégcsapos. Igényes falburkolatok kialakítására alkalmas.

Rétegelt-lemezből

Igényes és nagyon változatos falburkolatok kialakítására alkalmasak a felületkezelt furnér- és fóliaborítású, rétegeltlemez alapú burkolólapok. Falra erősítésükhöz sorolólécek szükségesek. A vastagságuk csak 3 mm, szélességük 250 mm, hosszuk pedig 1-2 m. Igen változatos formában használhatók fel, felületük minősége is kiváló. Kisebb falrészek vagy álmennyezetek dekoratív burkolataként is ideális.

Laminált lemezek

A laminált felületű, kemény farostlemez alapú falburkolólapok korszerű és emellett rendkívül szép burkolatok kialakítására alkalmasak. Főként fa- és csempemintázatok valósághű utánzatai, nagy előnyük, hogy egyszerre nagy felületet fedhetünk le egy táblával. Közvetlenül a falra is felragaszthatók a táblák, igen változatos profilválasztékú díszlécekkel lehet a burkolatokat teljessé tenni.

Műanyag lambériák

Anyaguk üregesen formázott nehezen éghető PVC, felületük különféle kopásálló mintázattal ellátott. Jó hő- és hangszigetelő hatásúak, vizes, párás helyiségekben is kiválóan alkalmazhatók. Különféle színekben és mintázattal gyártják, s különböző profillécekkel lehet a burkolatot zárttá és egységessé tenni.

Szerszámok, segédanyagok

A méretre vágáshoz kell egy pontos talpas derékszög, finomfogazású illesztőfűrész, közepes csiszolópapír. A falécek felületének finomításához megteszi egy vaskosabb lécre erősített csiszolópapír is. A lambériaelemeket tartó övlécek falra erősítése ütvefúróval a legkönnyebb, a lambérialécek felszegezéséhez meg csak egy közepes kalapácsra van szükségünk.

Tartólécek

A lambérialéceket, paneleket csak ritka esetekben lehet közvetlenül a falra erősíteni, ehhez általában a falra szerelt övlécek szükségesek. Szélességük általában 40-50 mm legyen, vastagságuk pedig 10-20 mm közötti. Nem szükséges, hogy simára gyalultak legyenek, de vetemedett lécek e célra nem alkalmasak.
Hosszúságuk a felrakás irányától és a burkolandó felület méretétől függ. Falra erősítésükhöz használhatunk műanyag tiplikbe hajtott facsavarokat, vagy csavart szárú szegeket. A lambériaelemek felerősítéséhez pedig hosszú, vékony szegekre, esetleg a burkolóanyag hornyolásához illő felfogólemezekre is szükség lesz.
A lambérialécekből, panelekből kialakított burkolatot különféle fazonú lécekkel szokás körbeszegni. E célra használhatjuk az adott termékhez való gyári lécidomokat is, ám ezen túlmenően a falat díszítő burkolatokat szegélyezhetjük ezektől eltérő színű és mintázatú szegélylécekkel is.

Lambériák felrakása

A hagyományosnak mondható falambériák általában csaphornyos kialakításúak, de újabban vendégcsappal egymáshoz kapcsolható változatuk is kapható.
Csupán arra kell ügyelnünk, hogy a szegeket mindig ferdén, a horonyba, illetve a csapos széleikbe üssük be, a szegfejeket pedig mélyítsük az anyagukba. Így a következő lécet is akadálytalanul a helyére üthetjük, a szegfejek sem lesznek láthatók (20).
Arra azonban ügyeljünk, hogy szegezés közben ne repesszük el a vékony faanyagot.

Trükkök, fortélyok

Lambériát sokféle módon készíthetünk, nem kell feltétlenül a szokványos megoldásokat követnünk. Sőt, ha már egyszer áldozunk rá, akkor formáljuk olyanná, hogy valóban dísze legyen az otthonunknak. Vegyük számításba pl., hogy a léceket vízszintesen is felszerelhetjük, s ezzel esetleg optikailag korrigálhatjuk a helyiség arányait is.

A csúcsban összeillesztett, ferdén felerősített burkolat is nagyon dekoratív lehet, ha a lambériázott részt két oldalról függőlegesen szélesebb lécekből összeállított, oszlopszerű alakzattal lezárva fogjuk közre.
A lambériával fedett falrészt még szekrénnyel és rejtett fényforrással is kiegészíthetjük. A két oldalsó keskeny rakodós szekrény így teljesen a fal részének fog tűnni, ha a falra vastag övléceket erősítünk, akkor két léc közé, homályított üveglap alá hangulatos esti világítást adó fénycsöveket is szerelhetünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan zárkóznak fel a bérek

A magyarok a dánok fizetésének nyolcadát vihetik haza, a fizetések közötti különbségek azonban… Tovább olvasom