Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Lassú javulás a magyar gazdaságban

A magyar gazdaság ebben az évben várhatóan 2,2 százalékkal fog növekedni, ami jelentősen meghaladja a tavalyi 1,3 százalékot.
A háztartások fogyasztása a 2007-es 2,1 százalékos csökkenés után idén már "csak" stagnálni fog, a reálbérek fél százalékkal már növekedni fognak - derül ki a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. 2008-as első elemzéséből.

Több aggasztó jelet is regisztráltak azonban a kutatók. Az infláció például a korábban vártnál sokkal enyhébben húzódik vissza, ebben az évben - újabb jelentős felfelé korrigálás után - 6 százalék lehet. Egyre többen gondolják úgy, hogy a Magyar Nemzeti Banknak fel kéne adnia a 2009-re aligha elérhető 3 százalékot. A Független Hírügynökség erre vonatkozó kérdésére Palócz Éva vezérigazgató határozott nemmel válaszolt.

A Kopint-Tárki kutatói igen súlyosnak ítélik meg a magyar államkötvénypiacon az év elején kialakult helyzetet, amelynek jele az, hogy nincsenek vevők ezekre a papírokra, márpedig ezek nélkül nem finanszírozható az ország működése. A hosszú távú hozamok ijesztő magasságba, a 9 százalékot is megközelítő szintre emelkedtek, ami az országgal szembeni befektetői bizalmi válságról árulkodik. Ezek alapján a Kopint-Tárki szerint az MNB kamatemelésre fog kényszerülni.

A kutatók nem találják a magyarázatot a háztartások alig csillapuló eladósodására, amit Palócz Éva a "teljesen irracionális" jelzővel illetett, mert minden józan számítás szerint ennek már 2007 közepétől számottevően csökkennie kellett volna. A háztartások jövedelmeihez képest és az alacsony gazdasági növekedés, valamint magas infláció mellett ez rendkívül aggasztó magatartás a Kopint-Tárki szerint.

Olvasóink írták

 • 11. magyaro 2008. március 12. 19:16
  „Eva
  Nem a népszavazás járatja le demokráciát, hanem szeretett "igazmondó" kormánya, aki mindenki ellenkezését figyelmenkivül hagyva, mindent megszavaz, sőt aki közülük mást mond, azt még meg is büntetik, ez az a nagy demokrácia őn szerint????”
 • 10. Eva- 2008. március 12. 10:43
  „9-hez!

  Csak engem igazolt!minden szava.

  mert nem beszéltek róla, ezért elvették a felkészülés elől az energiát attól, aki más életet kívánt magának a vegetálás helyett.

  A képviseleti demokrácia lejáratásában Ön is remekel!
  Az egyén érdeke sokszor szorul a közösség érdeke mögé/mellé,
  ehhez kell a képviselet, azok a képviselők, akik átlátják, hogy mi mivel van összefüggésben a tanulmányozás a dolguk.
  Ezen intézményt sikerült lejáratni, most aztán népszavazhatunk arról is , hogy mi volt előbb:tyúk vagy tojás?
  de ettől dolgaink anyagi alapja nem lesz gazdagabb, csak kevesebb energia marad az alkalmazkodásra, ha van "bűnbakunk", saját problémáink elvételéhez.
  Itt a húsvét-mehet a bárány a pusztába-viheti a súlyt helyettünk.”
 • 9. Cseter János 2008. március 12. 10:13
  „Kedves "Eva" Ön nincs jól tájékozódva! E rendszer jogi egyenlőségét elvette a hétköznapi emberektől! Így nem is képes gazdagodni! Sőt még a jogos járandóságaikat sem tudják így kikényszeriteni. Képesk voltak képviselőink olyan törvényt alkotni ami alapján a felsőbb dontéshozók kirughatják a jogait érvényesíteni kivánó embereket! Természetesen ügyvéd tolmácsolását elfogadják, ha a hétköznapi emberek találnak olyan ügyvédek, aki a kifoszutásuk miatt szembe merk szállni a hatalom bitorlóival!”
 • 8. Eva- 2008. március 12. 09:22
  „7-hez!

  Azt, hogy a kérdésedet feltetted annak az elmúlt 19 év szívós kommunikációs félrevezetése az oka!
  Elfelejtették elmondani, hogy csak jogi egyenlőséget tud a törvény biztosítani vagyonit nem , mert akkor az már egy másik rendszert feltételezne, ami meg mint tudjuk, mintha nem lenne életképes!
  meg kívánatos se--”
 • 7. Didi 2008. március 11. 22:47
  „Nálunk, csak a munkásember él szarul. A többi, hétvégén családostol Wellnes-be jár.Ünnepeken, a szállodák tele vannak. Miböl? Nem hiszem, hogy kölcsönt vesznek fel!”
 • 6. magyaro 2008. március 11. 21:40
  „Mindig azt mondják, hogy növekedni fog, de azt nem,hogy hol.
  A lakossági eladósodáson mit csodálkoznak, lassan legtöbb embernek, egy kényérhez is hitelt kell felvenni!!!!”
 • 5. waterbear. 2008. március 11. 21:02
  „A nullához képest a 0,1% is hatalmas változás.
  Ki frásznak kell Állampapír ilyen gazdaság mellett? És még ezen csodálkoznak is?

  A kutatóknak meg lófütyi az ülőkéjükbe, gondolják már át miből lehet megélni, autót cserélni, esetleg egy egy utazást kifizetni az ilyen reál keresetek mellett, nem csodálkozni kéne, hanem tenni valamit!
  Ja, 2007 közepétől meg a kereseteknek növekedni kellett volna a dübörgő gazdaságban, hát min csodálkoznak?”
 • 4. Didi 2008. március 11. 20:54
  „Románok, Csehek könnyen csinálnak 14 %-ot.Menjél át Szerdahelyre, és döntsd el, hogy hol akarsz élni. HEHEHE D:-”
 • 3. Marica 2008. március 11. 20:34
  „HEHEHE!
  Vagy majd úgycsinálnak, mintha javulna. Kis radírozás...”
 • 2. Hehehe 2008. március 11. 20:09
  „Akkor most mi is van? Mégis javul a gazdaság?”
 • 1. DBLaci 2008. március 11. 16:17
  „Na ja. :D Így már nem sokkal vagyunk utolsók az EU-ban? Éljen... Végülis kisebb a legfejlettebb országokban is kicsi a fejlődés, úgyhogy ebben legalább beértük őket :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítélet a népszavazási értesítőt elásó postás ügyében

Két évre felfüggesztve, nyolc hónap börtönbüntetésre ítélte első fokon, nem jogerősen kedd délelőtt… Tovább olvasom