Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Látványfestés: csoda a falon

Ha hiszik, ha nem, ez nem a csillagos ég - ez is festés
Az ókori Rómából, Pompeiből és Herculaneumból fennmaradt falfestmények arra szolgáltak, hogy díszítsenek ill. illúziót keltve kitágítsák a teret. Ezt a célt szolgálja a mostanában egyre inkább divatba jövő látványfestés is, aminek mind több képviselője van most már Győrben is. Különböző intézmények, vendéglők, de egyre több magánlakás helyiségeit díszítik látványos képek, ódon hangulatú formák, melyeket talán pont Gömböcz Róbert és Lex Ádám - az Édes Otthon falfestés szakértői - vittek fel a falra. Az ő segítségükkel próbálunk most "képet" és tipeket adni a dekoráció festésről, a dekoráció festéshez.

Ilyen díszletek között még a lefekvés is könnyebben megy
- Mi is az a látványfestés?
- A látványfestés kifejezésbe minden beletartozik. Az is ha egy képet festünk a falra, mondjuk egy fényképről, de beletartozik a foltos és az antik falfestés is, ami azért könnyebben kivitelezhető. Tulajdonképpen ez nem meghatározott név, de ennél jobban nem tudtuk körülírni; esetleg még díszítőfestésnek hívhatjuk.
- A képfestés sejthető mit takar, de milyen az a foltos ill. az antik festés?
- Igen, a képfestés tulajdonképpen a posztereket váltotta fel, egyébként nem is olyan keresett. Három - négy havonta fordul elő, hogy képfestéssel keresnek meg, akkor is inkább vendéglátó egységek vagy intézmények például nemrég a Kollosszeumot festettük egy nyelviskola olasz termébe. De természetesen festettünk már képet magánlakásba is, például csillagos eget a hálóba, mesefigurákat a gyerekszobába vagy őserdőt a télikert folytatásaként, egy medence fölé.
Az antikolt, mediterrán hatású festés otthonos melegséget áraszt
Nagyon divatos most az antik és a foltos festés. Az antik stílus felvitelével olyan hangulatot nyerünk, mintha egy száz éves, öreg, kopott, foltos falunk lenne. Főleg azok kedvelik, akik szeretik a régiséget. Egyébként meglepően sok fiatal kéri. A régi képekhez, bútorokhoz nagyon jól mutat, de modern lakásba is jól illeszkedik; nem az érett, hanem a vidám, fiatal színekben. Az elkészítéséhez nem használunk sablont, hisz az a lényeg, hogy teljesen szabálytalan formákból álljon. Egyébként mi sablont szinte nem is használunk, mert különböző nagyságú falakra, különböző nagyságú képeket kell festenünk. Teljesen szabad kézzel dolgozunk. Nincs két egyforma munka. Az antik festés nemcsak a falakra korlátozódik, azt lehet ajtón is, ablakokon is, bútorokon is kivitelezni.
- Mennyire kopásállók ezek a falfestmények?
Életre kel a Colosseum a falon
- Ezek sokkal tartósabbak, mint a hagyományos falfestés, mert jó minőségű anyagokkal dolgozunk. Speciális anyagai vannak ennek a festésnek, amik jól bírják az időt. Talán, mint egy olajfesték olyan erősek.
- Kölönböző anyagból készült falakra különböző anyagokat, festékeket használtok?
- Nem. Van egy alapréteg, egy simítóréteg, ami ugyanaz minden falon. Ezt bármilyen falra fel lehet oldani, lehet az egy régi meszelt fal vagy egy új, pucolt vakolat. Erre aztán bármilyen anyagú festék rámehet. Arra kell figyelni, hogy az alap legyen jó.
- Mivel dolgoztok?
- Környezetbarát anyagokat használunk, szivaccsal, ronggyal, hengerrel és gömb alakúra formázott speciális szivacsokkal dolgozunk. A szivacsokat a mostanában nagyon divatos foltozásnál használjuk. Egyébként ezekkel az eszközökkel viszonylag fröcskölés mentesen kivitelezhető egy - egy munka, de a szükséges óvintézkedéseket,-mint a parketta, a bútorok letakarása, a kapcsolók, szerelvények leszerelése-be kell tartani.
- Mennyivel vesz több időt igénybe ez a munka folyamat ill. mennyivel kerül többe, mint a hagyományos festés?
Festik a dzsungelt
- Az antik vagy a foltos festés olyan másfélszer annyi idő, mint egy sima festés. Igazából látványosan sok időt nem kell ráfordítani, így is két vagy három réteg kerül a falra, meg úgy is. A képfestésnél kell több időt ráfordítani, attól függően, hogy milyen nehézségű képről van szó-mennyi figura van rajta stb.
Árban is majdnem egyezik a hagyományos festéssel, hiszen bár az anyag jóval drágább, de kevesebb kell belőle; tehát háromszor annyi az ára, de harmad annyi kell belőle. Ugyanott vagyunk.
- Hogy zajlik a munkafolyamat?
- 1.Megkapjuk a megrendelést- mit kell festenünk, képről vagy a fantáziánkra bízva, hova?
2. Kimegyünk a lakásba, felmérjük a terepet: Hova kerül az a kép? Milyen világos - sötét az a helység? Milyen célból készül a kép? Tértágító képet szeretne a kuncsaft vagy olyat, ami megy a bútorokhoz? Ilyenkor elmondjuk észrevételeinket, javaslatainkat, finoman próbáljuk irányítani a megrendelőt abba az irányba, ami szerintünk helyes ahhoz, hogy a szobája jól nézzen ki. majd megállapodunk az árban.
3. Elkészítünk egy vázlatot a képről és megmutatjuk a megrendelőnek. Ő elfogadja és kezdődik a munka.
4. Felmérünk, berajzolunk, kinagyítunk. Ceruzával megrajzoljuk a vázlatot a falon. (Persze ez csak kép festésnél van így, hisz antik vagy foltos festésnél ez már a fejünkben van, csak az antikolás színét kell megválasztani a megrendelőnek.)
5. Megkezdődik a festés.
- Mit tanácsolnátok azoknak, akik ilyenre szeretnék festetni a lakásukat? Mire figyeljenek?
- Először is hívjanak szakembert, mert látszólag könnyű a festés, de ha elrontja valaki, akkor kezdheti előlről, plussz anyagköltség. Figyelni kell arra, hogy az elkezdett képet befejezzék, mert ha félbehagyják a festést, majd később újrakezdik, akkor látszik az összeolvadás. És a legfontosabb, hogy falunk festése egyezzen a bútorokkal, és a lakás stílusával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Abonyi Gyuláné Palotás Jolán – geográfus, közgazdász

Tovább olvasom