Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Lázár: a Ház döntsön arról, mi egyház és mi nem

A Fidesz-frakció kezdeményezésére alapvető, strukturális kérdésekben fog változtatást javasolni még hétfőn a parlament alkotmányügyi bizottsága az egyházügyi törvényben - mondta sajtótájékoztatóján Lázár János, közölve, hogy a tervek szerint az Országgyűlés döntené el, melyik szervezet számítson egyháznak és melyik nem.

A Fidesz frakcióvezetőjének tájékoztatása szerint kezdeményezik azt is, hogy - a jelenleg tervezett normatív lista helyett - ne zárják le az egyházak listáját, és a jövőben bármely szervezet kérhesse egyházzá nyilvánítását a parlamenttől.

Lázár János azt is mondta, hogy a történelmi egyházak és azok, amelyek "az elmúlt húsz évben nagyon komoly társadalmi támogatottságot tudtak szerezni", a baptisták és a Hit Gyülekezete, meg fogják kapni az egyházi státuszt. A többi vallási közösség a parlamenthez fordulhat a státusz megszerzéséért, és a Ház kétharmaddal dönt e kérelmekről. A határozat ellen más szervnél történő fellebbezésnek várhatóan nem lesz helye.

Annak a több mint 350, egyházi tevékenységet folytató és állami feladatot is ellátó közösségnek a sorsáról szólva közölte: ha a magyar állam képviseletében a kormány szükségesnek tartja, akkor ezekkel megállapodást köt december 31-ig.

Mindez nem érinti a szabad vallásgyakorlás lehetőségét, hiszen vallási felekezetek, vallási közösségek működésére lesz lehetőség - tette hozzá Lázár János.

A frakcióvezető azt mondta, a Fidesz képviselőcsoportja a hétfői ülésén nem támogatta, hogy az egyházakkal kapcsolatos, a KDNP beterjesztette szabályozási javaslatot eredeti formájában fogadja el a Ház, hanem az említett módosításokat indítványozták.

A frakcióülésen született döntésben jórészt egységes volt a frakció, 4 nem és 10 tartózkodó szavazat volt, és a KDNP is részt vett a szavazáson - tájékoztatott.

Olvasóink írták

 • 5. Együgyű 2011. július 12. 11:07
  „Már értem a lényeget!
  Új idők új szelek fújnak! Új bibliát követel a magyar nép! Erre is felhatalmaztuk! Őket!
  Most már sok megváltó érkezett a földre?
  Magyarországra! Sőt a T- házba!
  Ők döntik, el kilehet egyház ki nem! Szintén Ök. döntik el az emberek (CSAK MAGYAR!) miben hihetnek! Ez is egy sürgős és napirendre való téma. Döntés hiányában nem lenne élt az élet! Hívők! Meg van oldva már milyen egyház kötelékében hihettük! Ha eddig bizonytalanok voltatok!”
 • 4. CID 2011. július 11. 22:01
  „Margit : Ha a teremtő döntene az egyházak sorsáról, már egy sem lenne :)”
 • 3. Ferrer 2011. július 11. 19:19
  „Hitgyüli, szcientológia természetesen egyházak lesznek.”
 • 2. bánki 2011. július 11. 19:13
  „HIT gyüli ?”
 • 1. Queenmargareth 2011. július 11. 17:57
  „Nem Isten, Allah, Buddha stb dönt, hanem A magyar parlament. Elmebeteg állatok sora.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromszintes ház ég Szadán

Hétfőn kigyulladt és teljes terjedelmében ég egy háromszintes családi ház a Pest megyei Szadán. Tovább olvasom