Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Lázár János a pápai légibázison járt

Magyarország NATO-n belüli pozícióihoz nagyban hozzájárul a pápai légibázis - mondta Lázár János, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának fideszes elnöke a bizottság kihelyezett ülésén kedden Pápán.
A politikus felhívta a figyelmet, hogy megfelelő oktatási szolgáltatásokat kell biztosítani a külföldi katonák és a Boeing-alkalmazottak gyermekei számára. Ugyancsak kiemelte, hogy szükség van megfelelő közlekedési infrastruktúrára, korszerű és biztonságos közútra, a várhatóan növekvő forgalmi igények kielégítésére a 83-as főúton az M1-es autópálya és Pápa közötti szakaszon.

Kontrát Károly, a bizottság fideszes tagja úgy vélekedett: "a kormány megpróbál kifarolni" a 83-as főút korszerűsítése mögül. Csupán a jelenlegi nyomvonalat tervezik megerősíteni, holott ez az út "életveszélyes" - hangoztatta. Olyan útkorszerűsítésre lenne szükség, amely a következő 25-30 évben megfelelne a követelményeknek - tette hozzá.

Lázár János komoly sikernek minősítette, hogy a pápai repülőtéren állomásozik a légi szállítási flotta, amely 12 ország, köztük 10 NATO tagország együttműködésével valósult meg a NATO Stratégiai Légi Szállítási Képesség (SAC) nevű program keretében.

A SAC program megvalósításának eddigi fázisairól Horváth József vezérőrnagy, a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség vezérigazgatója tájékoztatta a honvédelmi bizottságot. Egyebek közt elmondta: a pápai légibázison három amerikai gyártmányú C-17-es Globemaster típusú repülőgép állomásozik. Az első óriásszállító-gép júliusban, a harmadik októberben érkezett. A légibázison eddig összesen 9,1 milliárd forintot fektettek be, amelyhez Magyarország mintegy 2,2 milliárd forinttal járult hozzá. A további fejlesztéseket 95 százalékban a NATO finanszírozza. A teljes beruházás 2012-ben fejeződik be.

A vezérőrnagy kérdésre válaszolva közölte: magyar pilóta egyelőre nem repüli a C-17-eseket. Magyarország egy évben 50 órával rendelkezik a gépek repülési idejéből, amely 3.500 óra évente.

Szeretnék elérni, hogy a légi szállítási flottát támogató NATO ügynökség (NAMA) főhadiszállását Magyarországra helyezze át. Erre 2010 végéig sor kerülhet - mondta az MTI-nek Horváth József.

A bizottsági ülésen Kovács Zoltán, pápai polgármestere egyebek között a légibázison szolgálatot teljesítő külföldiek gyermekeinek oktatásával kapcsolatos finanszírozási gondokat vetette fel. Elmondta: nem kapnak normatívát azok után a diákok után, akik tanév közben kapcsolódnak be az oktatásba.

A felmerült problémákra reagálva a bizottsági elnök kijelentette: koordinátorra lenne szükség kormányzati szinten, hogy elháruljanak az adminisztratív és technikai akadályok, gördülékenyebb legyen a szállítmányok beléptetési rendszere az országba, a korszerű közlekedési infrastruktúra pedig javítsa a projekt versenyhelyzetét.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2009. november 10. 20:56
    „Elképesztő! Hazamegyek és elmesélem mindenkinek!”
  • 1. rozator 2009. november 10. 19:12
    „Kovács Zoltán nyugodjon meg! Meg lessz a lóvé jövőre! Már csak azért is, mert a NATO fizeti az oktatást!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A budai Vár XX. századi történelme filmen

Archív felvételek segítségével mutatja be a budai Vár történetének emlékezetes pillanatait 1869-től… Tovább olvasom