Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Lázár: törvénysértő volt az izraeli gépek berepülése

Magyarország biztonságát nem veszélyeztette az izraeli gépek berepülése, a honvédség tudott a gépek érkezéséről - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter kedden Budapesten a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának rendkívüli ülésén.
Hónig Péter közlekedési miniszter elismerte, hogy formai hiba történt az engedély kiadásakor. A bizottság fideszes tagjai szerint a magyar kormány törvénysértő módon, az ország érdekeinek figyelembevételét mellőzve járt el.

A honvédelmi miniszter a bizottság előtt megalapozatlannak nevezett minden olyan kijelentést, hogy a honvédség nem tudott a repülőkről vagy nem ellenőrizte volna a légteret. A magyar honvédség maradéktalanul ellátta feladatát, tudott az izraeli gépek érkezéséről, folyamatosan ellenőrizték a légteret - hangoztatta.

A repülőgépek a megadott időben és útvonalon repültek. A repülést a NATO és az Eurocontrol, az Európai Szervezet a Légiközlekedés Biztonságáért is figyelemmel kísérte - tette hozzá Szekeres Imre. A honvédelmi miniszter kijelentette azt is: Magyarország biztonságát nem veszélyeztette az izraeli gépek berepülése. Megjegyezte, az útvonal Törökországot, Bulgáriát, Romániát és Magyarországot érintette, ilyen repülés rendszeresen történik.

Kitért arra is, hogy Magyarország légterét 2009-ben 20.439 alkalommal használták állami vagy katonai célokra, ebből 19.717 NATO- vagy uniós állam manővere volt, 722 pedig más államoké. Ha bármilyen eltérés történt volna az engedélyben rögzítettektől, a készenléti erők megtették volna a szükséges lépéseket - mutatott rá.

A Katonai Biztonsági Hivatal és a Katonai Felderítő Hivatal hozzájárulását most nem kérték ki - tette hozzá.

Hónig Péter közlekedési miniszter elismerte, hogy nem tartották be az érvényes jogszabályokat az izraeli gépek magyarországi berepülésével kapcsolatban. Közölte: a Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálatot indított. Azt is mondta, nem gondatlanságból és nem rossz szándékból követtek el hibát az illetékesek, s időt kért a vizsgálat lefolytatására.

Vágó József, a Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési igazgatóságának vezetője ellenzéki kérdésre azt mondta, hogy a jogszabály a honvédelmi miniszter tájékoztatását nem írja elő. A magyar honvédség illetékes szerveit tájékoztatták. Mint közölte, a gépek a tervek szerint "touch and go", azaz megközelítési és átrepülési manővert szerettek volna végrehajtani Ferihegyen. Ezt az információt megosztották a Budapest Airport igazgatóságával is. Az engedélyt március 1-jén kérte az izraeli nagykövetség, amelyet a Külügyminisztériumon keresztül juttattak el a hatósághoz. Már aznap meg is adták az engedélyt, és azt továbbították a külügyi tárcán keresztül a nagykövetséghez - tette hozzá.

Szabó Vilmos külügyi államtitkár kiemelte: az úgynevezett mediterrán együttműködés keretében tartották a gyakorlatot. Kérdésre válaszolva közölte, nem láttak és nem látnak okot az izraeli nagykövet behívására, a kérelem szabályszerű volt, s azt hajtották végre a gépek, ami abban szerepelt.

Tömböl László vezérkari főnök azt mondta, hogy minden szempontból megfelelt a repülési terveknek a két izraeli gép mozgása, a magyar állampolgárok nem voltak veszélyben. Katonai és repüléstechnikai szempontból a repülési terveknek megfelelően, a diplomáciai engedélyek birtokában repültek - hangsúlyozta.

A gépek nagytávolságú navigációs gyakorlórepülést hajtottak végre. Két repülőtéren is gyakorolták a "bejöveteli eljárást", Ferihegy mellett a bulgáriai Várnánál is. Ezzel az eljárással sem polgári, sem katonai gép nem tud információszerzést végezni - közölte.

Lázár János, a bizottság fideszes elnöke kiemelte: ha nem szövetséges ország katonai gépeiről van szó, akkor az igenis nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A bizottsági elnök többször is szóvá tette, hogy az izraeli gépek belépéséhez hiányzott a titkosszolgálatok hozzájárulása, ezért a törvényeket megszegve hajtottak végre "a mai napig ismeretlen célú berepülést" az országba.

Kontrát Károly szerint a magyar kormány az ország érdekeit mellőzve járt el, és várják, ki viseli mindezért a felelősséget. Mindenki tudott az izraeli gépek érkezéséről, csak a legkompetensebb személyek nem - mondta a fideszes képviselő. Összegzése szerint nem kaptak választ arra, mit is kerestek itt ezek az izraeli gépek.

Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője közölte: feljelentést tesz hazaárulás és hűtlenség miatt ismeretlen tettes ellen az izraeli gépek ügyében. Az EP-képviselő kiemelte: az érintett politikusoknak is felelősséget kell vállalniuk a történtekért, és le kell mondaniuk.

Tóth Károly szocialista képviselő felszólalásában hangsúlyozta: a kormánynak már döntéseket kellett volna hoznia ebben a kérdésben, mivel szabályszegés történt. Keleti György, a bizottság szocialista alelnöke kiemelte: ha az ország légterébe egy nem szövetséges tagország ilyen gépe érkezik, az biztonsági kockázatot jelent, és a "Honvédelmi Minisztérium illetékes szerveit értesíteni kellett volna".

Demeter Ervin fideszes képviselő kiemelte: fontos lenne, hogy csak azon államok gépei gyakorolhassanak Magyarországon, amelyek tagjai a NATO-nak, ebből a szempontból nem kell különbséget tenni például Izrael és Oroszország között.

Nyitray András fideszes képviselő szerint a kormányzat nem vette komolyan ezt a kérdést, mint mondta, "jöttek, majd elmennek, hadd szóljon a rock and roll".

Gál Zoltán (MSZP) a bizottság másik szocialista alelnöke azt mondta, hogy hisztéria alakult ki, ami nem történt volna meg szerinte, ha nem izraeli gépekről lenne szó. Azt ugyanakkor meg kell állapítani, hogy formai hiba történt - jegyezte meg.

Olvasóink írták

 • 6. SP 2010. március 24. 11:07
  „Az érdekelne,
  hogy magyar katonai gépek milyen gyakran végeznek navigációs, le és át, áthúzás stb. gyakorlatokat Izrael, Gáza, Palesztina stb., közép és közel keleti térségben kémrepülőgépekkel?
  Összehasonlítás egyben választ is adhat arra,
  hogy jogos volt-e és jó szándékú a pajeszosok berepülése kis hazánk területére, EU ba, NATO stb. területre.”
 • 5. szilléri 2010. március 24. 07:26
  „Engem már büntetett a ,,közlekedés felügyelet" mert nem töltöttem ki a menetlevelet.

  Teljesen életszerű, hogy Izraeli gépek flangálnak a légterünkben.

  Természetesen nem mindegy, hogy Izraeli, orosz, német, szerb, szlovák, norvég és/vagy ,,eszkimó" gépek repkednek a hatóságok tudta nélkül a légtérbe.”
 • 4. deszkás 2010. március 23. 20:33
  „Ez is arra mutat rá : ha nem EGYMÁS HÜLYESÉGÉVEL mentelmi joggal,ki kivel miből mekkora,milyen orvosi eset,mennyi legyen a "költségtéritésünk"ha már kb 400.000aláirás összejött futás az alkotmánybirósághoz,mit is titkositsunk stb stb”
 • 3. apátfalvifaszagyerek 2010. március 23. 18:37
  „"Kitért arra is, hogy Magyarország légterét 2009-ben 20.439 alkalommal használták állami vagy katonai célokra, ebből 19.717 NATO- vagy uniós állam manővere volt, 722 pedig más államoké. Ha bármilyen eltérés történt volna az engedélyben rögzítettektől, a készenléti erők megtették volna a szükséges lépéseket - mutatott rá."

  ENNYI!

  Jól érzem, hogy ha nem izraeli gépekről lenne szó, akkor már réges-rég nem foglalkoznának ezzel a (szélső)jobboldalon??? :D Csak fere hajlamaikat most ki lehet élni egy kis zsidózásban...

  Mindazonáltal az európai biztonságra súlyos veszélyt jelentő neonáci kiképzőtábor ügyében hogyhogy nem verték ennyire magukat a hazaárulás vádjával dobálózók? He? Na erre kérek választ....”
 • 2. dodó 2010. március 23. 18:13
  „Mit vártak a zsidó (feltehetőleg izraeli-magyar kettős állampolgár) Szekeres (eredeti nevén Stern) pártkatona és idegen érdekeket kiszolgáló ügynöktől? Ő csak azt tette/teszi, amivel főnökei megbízták!
  A legszebb a dologban, hogy bármit hazudozzanak most a megmondóemberek, az ő tudtukkal és egyetértésükkel/támogatásukkal jutottunk idáig, és most is csak a választási szájtépést folytatják, az eset(ek) kivizsgálása egyiküknek sem érdeke. Magyarán, nem akarják a sz@rt magukra önteni!

  Egyetlen férfi volt a bizottságban, aki nő (nem is csúnya), aki úgy viselkedett, ahogy a hazugoknak és szájtépőknek kellene! Ő Morvai Krisztina.”
 • 1. osszeomlas 2010. március 23. 18:11
  „Lázár inkább az általa felbérelt, cigányok házára festős történetről meséljen. Furcsa mód óriási csönd van ebben a témába (is)...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnézést kér a Népszabadság Kövér Lászlótól

Elnézést kér a Népszabadság Kövér Lászlótól, mert megsértette jó hírnevét a Korrupciógyanús… Tovább olvasom