Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Leadták voksukat az elektorok

Folytatás az 1. oldalról.

A fQjegyzQ tájékoztatása szerint a hét kisebbség közül ötnél százszázalékos volt a részvételi arány, vagyis a névjegyzékben szereplQ valamennyi elektor leadta voksát, a németeknél 75-en, a cigányoknál 97-en, az örményeknél, a szlovéneknél és a bolgároknál pedig 5-en.
A horvát kisebbségi önkormányzati tagok közül 50-bQl 44-en jelentek meg, így itt 88 százalékos arányról beszélhetünk, míg a lengyeleknél 80 százalékról, mivel az elektorokból egy nem jelent meg tegnap.
Kovács Béla szerint atrocitások nélkül, békében zajlott le a szavazás, s egy szavazót sem kellett visszautasítani. Tudniillik egyébként, hogy a területi és országos kisebbségi önkormányzatok választásán nem érvényesül a kampánycsend tilalma, így kampánycsendsértésrQl sem számolhatunk be, mint azt az Qszi választásoknál szinte már megszokhatták az állampolgárok. EltérQ szabály az is, hogy nem lehet igazolással szavazni, s nem kérhetnek mozgóurnát az elektorok.
Mint megtudtuk, az országos kisebbségi önkormányzatok választásának végleges eredményét az Országos Választási Bizottság (OVB) március 7-én 13 órakor kezdQdQ nyilvános ülésén állapítja meg. A területi választások végleges eredménye hétfQ estétQl elérhetQ lesz az interneten, míg a végleges országos eredmények az OVB-ülés után kerülnek fel a www.valasztas.hu internetes oldalra.
Bántalmazta az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökhelyettesét egy szombati kampányrendezvényt követQen Vajda László, aki a Lungo Drom országos listáján a 4. helyen indult a voksoláson; Kövesi Vilmos támadója ellen megtette a büntetQfeljelentést, a választási irodánál pedig panaszt nyújtott be.
Országosan egyébként az elektorok több mint nyolcvan százaléka leadta szavazatát az este nyolcórai részadatok alapján. A választáson alig több mint 10 ezer úgynevezett elektor vehetett részt. A törvény értelmében területi önkormányzatot az a kisebbség alakíthat, amelyik az adott megyében legalább 10 településen rendelkezik helyi önkormányzattal. Az országos önkormányzat létrehozásának feltétele, hogy az adott kisebbség az ország egész területén legalább négy helyi önkormányzattal rendelkezzen. Jelenleg a bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán magyarországi kisebbségnek van országos önkormányzata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán szerint pénzbehajtás zajlik Magyarországon

Magyarországon ma egyetlen reform sem zajlik, csak pénzbehajtás van - mondta Orbán Viktor a Fidesz Jövőnk című konferencia sorozatának februári témáját lezáró rendezvényén, A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a kormány által reformnak nevezett változtatások valójában nem vezetnek el egy jobb minőségű élethez. Tovább olvasom