Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Lebontották a Fideszes képviselők a Kossuth téri kordonokat

A Fidesz és a KDNP képviselőcsoportjának összevont ülését pénteken délelőtt megszakították, hogy hozzákezdjenek a Kossuth téri kordonok elbontásához. A rendőrök erőtlenül próbálták megakadályozni a kordonbontást, de fellépésöük hatástalan maradt.
A Fidesz képviselőcsoportja közös tanácskozást tartott a KDNP frakciójával pénteken. A frakcióülést negyed tizenegykor megszakítva az összes képviselő levonult a parlament előtti Kossuth térre, hogy a szerintük a gyülekezési szabadságot korlátozó kordonokat lebontsák. A rendőrök megpróbálták megakadályozni az akciót, ám egyikük erőtlen felszólítására, miszerint nem nyúlhatnak a kordonhoz, nem reagált senki, így a rendőrök ideges telefonálásba kezdtek. A 152 megjelent képviselő tíz perc alatt szerelte szét a kordonokat.

"Vártunk, türelmesek voltunk, de mindennek van határa. Elérkezett az a pont, amikor, ha másnak nem, a képviselőknek példát kell mutatni demokráciavédelemből" - mondta a téren újságíróknak a Fidesz elnöke, aki szerint szomorú, hogy 17 évvel a rendszerváltás után arra kényszerültek, hogy ilyen formában védjék meg az alkotmányos rendet és a demokráciát. "Mi szeretjük a demokráciát, el vagyunk kötelezve mellette és ilyenkor cselekszünk" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a kordonok lebontása miatt nem tart-e zavargásoktól a Parlament környékén, Orbán Viktor azt felelte: abban bíznak, hogy az alkotmány által egyébként tágan meghatározott kereteken belül fogja gyakorolni mindenki gyülekezési és véleménynyilvánítási jogát, egyben mindenkit kérnek is erre.

Hangsúlyozta, vállalják, amit tettek. Nem hivatkoznak mentelmi jogukra. Akkor sem, ha a rendőrség intézkedni akarna az ügyben, mert azt gondolják, hogy elfogadhatatlan 17 évvel a rendszerváltás után az képtelen helyzet, hogy a "kormány támogatásával, egyértelmű bíztatására a rendőrség alkotmány és a jogsértő intézkedéseket hoz".

Arra a kérdésre, hogy számítanak-e tömeggyűlésre pénteken, a Fidesz elnöke azt mondta: nem számítanak semmire, mert "konspiráltak", így csak néhányan tudták, hogy mi fog történni.

Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke és Révész Máriusz képviselő egyaránt úgy nyilatkozott, hogy szerintük a téren folytatódhatnak a kormányellenes polgári tüntetések. Kijelentették, hogy bár ilyen értelmű döntés még nincs, a Fidesz is szervezhet tiltakozó akciót a Kossuth Lajos térre.

A KDNP egyetért és szolidaritást vállal a kordonbontó politikusokkal, közölte Halász Zsuzsa, a KDNP szóvivője. "Ha Budapesten lennének a kereszténydemokrata képviselők, akkor ők is bontanák a kordont" - mondta a szóvivő. A KDNP jelenleg a Somogy megyei Csurgón tartja kihelyezett frakcióülését. Halász Zsuzsa reméli, hogy nem fog senkit atrocitást érni.

Pénteken nem sokkal dél előtt mintegy háromszáz szimpatizáns és érdeklődő állt a Kossuth tér körül, ahol egyre gyűlt a tömeg.

Néhány parkoló autóra Árpád-sávos és nemzeti lobogót erősítettek. "Aki magyar idejön!" jelszó skandálásával próbálták csoportba szervezni az embereket. Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője úgy nyilatkozott a távirati irodának, hogy február 25-éig van területfoglalási engedélyük a Kossuth Lajos térre, szerinte akár már most is visszatérhetnek ide. Hozzátette: nem zárkóznak el a Fidesszel való közös demonstrációtól sem. Időközben a rendőrség lezárta a Kossuth Lajos térre vezető összes utcát, és leállították a forgalmat a Parlament épülete előtt az alsó rakparton is.

Bene László országos rendőrfőkapitány szerint érthető a helyszínbiztosításra kirendelt rendőrök tanácstalansága, hiszen a képviselők mentelmi joggal rendelkeznek. Bene László annyit elárult egyelőre neki sincs fogalma arról, hogy mi lesz a következő lépés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laci imádja a spenótot, Anikó főz neki

Marsi Anikó spenótot főzött Palik Lászlónak. Az étel nem sikerült, de Laci egy szót sem szólt, csak… Tovább olvasom