Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina -1°C | 9°C Még több cikk.

Legalább hárman bontották fel Kádár sírját

Budapesten kívülre vezetnek a Kádár János síremlékének megrongálása, meggyalázása és kifosztása kapcsán elrendelt nyomozás szálai.
A sírrongálók elfogására felállított nyomozócsoport tegnap vidéken nyomozott. A rendőrség egyébként titkosszolgálati módszerekkel szerzett információk alapján olyan szélsőséges szervezetek között is vizsgálódik, amelyek valami nagy durranásra készültek.

Tóth Gábor dandártábornok, Budapest főkapitányának bűnügyi helyettese az újságnak azt nyilatkozta: olyan nyomokat is rögzítettek a sír környékén, amelyek segíthetnek az elkövetők nyomára bukkanni. A nyomozók kihallgattak több olyan személyt, aki láthatta a tetteseket, sőt, állítólag olyan tanúvallomás is született, amely az elkövetők használta járműről szól.

rendőrségi körökben tényként kezelik, hogy Kádár sírját legalább hárman bontották fel, közülük egy korábban bizonyosan végzett már exhumálást. Az ügy kapcsán felvetődött, térfigyelő kamerákat kellene üzembe helyezni a temetőkben a hasonló esetek megakadályozására. Ha a berendezések felállítása mellett döntenek, azokat csak a zárást követően üzemeltethetnék, a nyitvatartási idő alatt ez ugyanis kegyeleti és személyiségi jogokat sértene.

A közéletben tegnap Kádár újratemetéséről szólt a vita. Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek írt levelében tudatta, hogy csak az általa vezetett szervezetnek van erkölcsi és politikai alapja újratemettetni Kádár Jánost. Gál J. Zoltán államtitkár azonban azt nyilatkozta: Kádár maradványainak visszahelyezéséről csak a fővárosi önkormányzat és a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. egyeztet.

A Thürmer-féle Munkáspárt péntekre tiltakozó megemlékezést tervez a Fiumei úti temetőben Kádár fényképénél, míg a Magyarországi Munkáspárt 2006 arra kéri a lakosságot, hogy a temető bejáratánál egy szál virággal és mécsessel fejezzék ki szolidaritásukat az egykori állampárti vezető iránt.

Felháborodásának adott hangot az eset kapcsán tegnap Francis Wurtz, az Európai Parlament Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld baloldal frakciójának vezetője, Gennagyij Zjuganov, az orosz kommunista párt elnöke pedig a tallini orosz emlékmű és katonasírok áttelepítésével állította párhuzamba az esetet, egyúttal követelte a bűnözők felkutatását, felelősségre vonását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl gyorsan vezetnek a magyar sofőrök

Mintegy 3400 gyorshajtóról készült felvétel a legutóbbi TISPOL ellenőrzéskor. Az április 25-én és… Tovább olvasom