Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Legfontosabb erőforrás az ember

Szügyi György húsz évvel ezelőtt kezdte el a menedzserképzést Szegeden, most készül a kétezredik tréningjére. Az Euromenedzser elnök-vezérigazgatója szerint a mai trend a változásmenedzselés és az alkalmasságfejlesztés. A 21. század tudásra épülő társadalmában az embert tartja a legfontosabb erőforrásnak.
Szügyi György a változást tekinti állandóságnak. Fotó: DM/DV
Az Euromenedzser Iskolaközpont tevékenysége pontos tükörképe annak, hogy az elmúlt másfél-két évtizedben milyen szemléletváltásra, új típusú tudásra és képességekre volt szükség ahhoz, hogy a magyar vállalkozások vezetői, középvezetői, alkalmazottai egy nyelvet kezdjenek el beszélni a fejlett gazdaságok piaci szereplőivel. A menedzsertréningek hőskorában a marketing, az értékesítés, a kommunikáció és a tárgyalástechnika bizonyult bűvös szónak, majd jött a motiváció, a konfliktuskezelés, a vezetési stílusok, a csapatépítés, a szervezeti kultúra, ma pedig – természetesen az előbbiek mellett – minden a változásról és az alkalmasságról (kompetencia) szól. Szügyi György megfogalmazása szerint maga a változás vált állandóvá, akár egy hömpölygő patak.

Kerek számok

Miután a nyolcvanas évek derekán Szügyi György villamosmérnök személyi kölcsönt is felvéve három hétre elment Londonba menedzserkurzust hallgatni, eldőlt, hogy hamarosan – önmagát is menedzselve – vállalkozásba kezd. 1986-ban indította az első tréningnapokat, most készül a kétezredikre. Közel húszezer emberrel dolgozott együtt trénerként, illetve tanácsadóként. Az általa vezetett iskolaközpont hatvanezer hallgatót fogadott, s 1000 vállalkozással, szervezettel került kapcsolatba országszerte, de a határon túl is. A menedzserkurzusok első két fecskéje a Medikémia és a Főszer Elektroprofil volt. Több mint egy évvel ezelőtt Szügyi György elvállalta a megyei kereskedelmi és iparkamara oktatási és szakképzési munkabizottságának vezetését. Részt vesz a Kamarai Üzleti Főiskola projekt kidolgozásában és megvalósításában. Nemrég töltötte be az ötven évet.


 

Amikor az emberi tudásanyag már egy-két évente duplázódik, nem kétséges, hogy a 21. század sokkal tudatosabb életformát követel meg munkaadótól és munkavállalótól egyaránt. Állandósul a verseny, a lehetőségek maximalizálása, az eredményorientáltság, és ezzel együtt, előtérbe kerül az ember, mint az új kor legfontosabb erőforrása. Egy vállalkozás ma már csak akkor lehet versenyképes, he benne maga az emberi erőforrás is versenyképes. Ahogy a fejlesztés magától értendő követelmény egy vállalat életében, amikor termékről, technológiáról, piacról van szó, azzá kell válnia akkor is, ha a munkaerőforrásról beszélünk. Sokszor lózungnak hangzik az élethosszig való tanulás, pedig tényleg erről van szó. Aki nem ezt teszi, vagy akivel nem ezt teszik, amellett elrobog a világ. Míg régen emberöltős rutin elegendő volt a helyes válaszra, ma gyakran az egy hónappal ezelőtti sem. Nem véletlen, hogy a tréningek módszertanában is felértékelődött az emberi viselkedés általános törvényszerűségeinek alaposabb ismerete, a változásokhoz való alkalmazkodás képessége, készsége, s a személyes és szervezeti önismeret. Melyek természetesen fejleszthetők.

Kicsiben és nagyban

Óriási különbségek vannak a kisvállalkozók és a nagyok felkészültségében. Szügyi György érdekes adatokat idézett a kormány versenyképességgel kapcsolatos operatív programjából. Húszezres mintát véve alapul, míg az ötven főnél többet foglalkoztató vállalkozások 56 százaléka, az ötven fő alattiaknak 48 százaléka, az egyéni vállalkozóknak alig 20 százaléka vett részt valamilyen képzésben.

A Szeged fejlesztési pólus humánerőforrás-fejlesztési programjának modulgazda szerepével Szügyi Györgyöt bízták meg. Az Euromenedzser vezérigazgatója kulcsszónak mondja az együttműködést a tudáscentrumok, az önkormányzati alkalmazottak és tisztségviselők, valamint a vállalkozói szféra között. A város-, térség- illetve régiófejlesztés érdekében – tudatos szerepvállalással – meg kell tanulniuk kommunikálni egymással – hangsúlyozta. A kisvállalkozásokra külön figyelmet szentelne a program gazdája, hiszen mint megjegyezte, ha csak két-két munkahelyet teremtenek is, százan együtt már 200-at. Ha egy multi ugyanennyit kiképez betanított munkára, utána semmi biztosíték nincs rá, hogy meg is tartja őket. A kisvállalkozók viszont itt maradnak, ráadásul sokkal nagyobb hozzáadott értéket előállítva válnak a gazdaságfejlesztés fontos szereplőivé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megakasztotta a Hankook-beruházást a Levegő Munkacsoport

Fellebbezést nyújtott be a Levegő Munkacsoport a Hankook gumiabroncsgyár tervezett dunaújvárosi… Tovább olvasom