Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Légkör és közérzet

A lakóhely sajátos hangulatot áraszt, a polgárok által alkotott közösség tudatállapota gondolati szinten megfogható, vagyis egy város jellemezhető.
A lakóhely sajátos hangulatot áraszt, a polgárok által alkotott közösség tudatállapota gondolati szinten megfogható, vagyis egy város jellemezhető. Nyilvánvalóan nem mellékes a mindennapi közérzet szempontjából, hogy milyen emberekkel vagyunk körülvéve, miközben mi magunk is hatással vagyunk a környezetünkre. Egy városról alkotott kép leírásához irányt ad az első benyomás: a név hangzása.

Az ókori Görögország társadalmi létformája éppen a város volt. A korszak nagynevű matematikusa, Püthagorasz felállított egy rendszert, melyben a betűk, mint kiejtett hangok mellé számokat rendelt, s azt állította, ezek együttesen olyan energiahordozók, melyek jelentéssel bírnak. A megfejtés során csak összeadni kell. Az eredmény alapján lássuk a megye két legnagyobb városát!

Szeged számára így is adott a teljesség, a tökéletesség. A megye más településeihez képest sehol sem jelenik meg olyan erősen a kommunikáció, mint itt. Szegedet ebben a vonatkozásban viszály feszíti, a szereplők sérelmeiket egymáson megtorolják. A lényegi kérdés, hogy kié a hatalom, éppen a közbeszéd területén dől el – Szegeden megfigyelhető jelenség a mellébeszélés, mely gyengíti az együttélést. A város legnagyobb esélye a rendre a nyilvánosság terének harmóniája.

Hódmezővásárhely betűinek összege nagyobb, mint a matematikus által felállított legnagyobb szám – ez a tény arra enged következtetni, a tudós nem tartotta elképzelhetőnek, hogy valami ekkora legyen. Ezért a város részszavait érdemes külön elemezni, s végül rá egyben tekinteni. Vásárhely túlmegy a határain, a vezetőket a jótétemény szemlélete vezeti, ám az uralkodássá alakul – a város vezetője mindig nagy egyéniség lesz. A településnek a közéletben kis katasztrófái és ugyanekkora gyógyulásai vannak, vagyis túléli önmagát...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

estére marad a száz százalék?

A Győri ETO FC és az FC Sopron is hiba nélkül teljesített eddig tavasszal. A hétvége kérdése:… Tovább olvasom