Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Legyen világosság!

A természetes fény vonzereje sokféleségében és árnyalataiban rejlik. A mesterséges fény önmagában meg sem kísérelheti utánozni e sokféleséget, de a világítási típusok jól eltalált kombinációjával árnyalt és hangulatos terek jöhetnek létre.

A mesterséges világítás arra szolgál, hogy különböző hatásokat hozzon létre. Szükségünk van olyan világítótestekre, amelyek lágy, megnyugtató, általános fényt adnak, és olyanokra is, amelyek különleges – díszítő – funkciót töltenek be.

Gondoljuk át még festés, bútorozás előtt!

A világítás alapvetően befolyásolja egy adott tér érzékelését, valamint az ott végzett tevékenységünket. Ráadásul a téralakítás egyik legvarázslatosabb eszköze. Kiemeli az építészeti részleteket és díszítőelemeket, hangsúlyozza a színt és életre kelti a textíliát. Egyszóval: atmoszférát teremt.
Mivel a világítótestek árammal működnek, vezetéket igényelnek, így idejekorán, már az építkezés, felújítás kezdeti stádiumában számolni kell vele terveinkben.
Tudnunk kell, hogy a lakás adott pontjain milyen típusú világításra lesz szükségünk, hogy a megfelelő helyekre – mind funkcióban, mind esztétikailag – kerüljenek a világítótestek, szerelvények. Ellenkező esetben a bútorozás és festés után már csak a „szokványos" megoldásokat alkalmazhatjuk.

Világítási típusok

Minden szobában három alapvető típussal kell számolnunk: általános vagy háttérvilágítás; speciális funkcionális világítás; és célzott vagy díszítő jellegű világítás.

A háttérfény közismert módja a mennyezetvilágítás. Egyetlen ilyen lámpával a hatás hervasztó és jellegtelen. Viszont a szoba több pontján elhelyezett különféle fényforrásokkal (mennyezeti, süllyesztett spotok, sínre szerelt függőlámpák, oldalfény, felfelé vagy lefelé világító lámpák) is elérhetjük a kellő intenzitású fényt, mégis az egymáson áttűnő fény-árnyék foltok a természetes fényhez közel álló hatást keltik.

A funkcionális világítás koncentrált és irányított fény, ami lehetővé teszi pl. az olvasást, a számítógépes munkát vagy az ételkészítést (olvasólámpa, spotok, helyi megvilágítások).
A visszafogottabb mértékű célzott világítás az építészeti vagy dekoratív részletek kiemelésére szolgál. Ne legyen túl intenzív, mert megbontja a szoba harmóniáját.

Ha mindezt átgondoltuk, megterveztük, már „csak" a lámpatestek és szerelvények kiválasztása van hátra az üzletek és katalógusok szédítő választékából…

Dobai Erika belsőtér-tervező, TÉRHATÁS Környezetformáló Műhely

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kertész Imre új regénye Berlinben

Kertész Imre irodalmi Nobel-díjas vasárnap Berlinben először olvasott fel németül pár nappal ezelőtt… Tovább olvasom