Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Lehár-művek hazai ősbemutatója

Folytatás az 1. oldalról.

– Nagyon közvetlen és barátságos ember volt – apám elmondása szerint – mondta Lehár Zsuzsanna. – Szerette a jó ételeket és italokat és mindent, ami magyar kuriózum. Bármily hihetetlen is, de a szűzsültről, a paprikás csirkéről, de még a magyar borokról is szerzett melódiákat.
– Ezeknek a vidám műveknek az ősbemutatóját tervezzük Badacsonyban, ahol egy borházat avatunk fel rövidesen. A borgyógyászattal is foglalkozó „kúria” a saját családi vállalkozásunk gyümölcseként valósulhat meg – veszi át a szót dr. Mikes Tivadar, a férj, aki gyógyszerészként 1965-ben vándorolt ki Magyarországról Bécsbe. – A zenei bemutatón lányunk, Marianna énekli majd az eredeti Lehár-műveket, amit eddig még nyilvánosan senki sem hallhatott. Nemcsak ő örökölte a művészi tehetséget, Zsófia lányunk, aki New Yorkban él, képzőművészettel foglalkozik, sikeresen.
Lehár Ferencnek nem volt gyermeke, de húgának fia, a zseniális komponista külön kérésére felvette a nevét. A ma 91 éves, névörökös Lehár Ferencnek tizenhét gyermeke született. Egyikük Lehár Zsuzsa, aki a bécsi erdő egyik csodálatos városkájában, Hinterbrüllben él férjével. A család egy ódon villa szinte minden zugában a nagy előd, a nem mindennapi nagybácsi emlékének hódol. Minden zsúfolásig a százados régi holmival, de a zongorák, a szobrok, festmények, a dísztárgyak is mind azt a békebeli világot idézik, amelyben Lehár megalkothatta a Luxemburg grófját, a Víg özvegyet vagy a Cigányszerelmet. Köztudott az is, hogy a környéken, például Mödlingben is volt háza. Ez a vidék nyugalmával, természeti szépségeivel vonzotta a nagy alkotókat, mint például Beethovent, Schubertet vagy Picassót. Pk mindhárman hosszabb ideig éltek Hinterbrüllben is.
– Családunk gyakran ellátogat Bad Ischlbe, ahol Lehár Ferenc sírja van, itt hálával emlékezünk rá, hiszen sok mindent neki köszönhetünk – mondja Zsuzsa asszony. – Öröm számunkra, hogy Magyarországon és Ausztriában is méltóképpen ápolják emlékét. A közeli Badenben például minden évben zenei fesztivált rendeznek, ahol bemutatják műveit, ide bennünket is meg szoktak hívni. Talán a sors is úgy akarta, hogy magyar származású férjem legyen. Hiszen Lehár mindennél jobban kötődött Magyarországhoz. Komáromban született és gyermekéveit később Sopronban töltötte, ahol édesapja katona-zenekari karmester volt. Közismert, hogy magyar útleveléhez még utolsó éveiben is ragaszkodott. Magunk is gyakran utazunk Sopronba, Badacsonyba. És bár a hét gyermekünkből hárman a tengerentúlon élnek, jól beszélnek magyarul, szívesen tartanak velünk a pannon tájakra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hanságliget púp

Jánossomorjának?

A közigazgatásilag Jánossomorjához tartozó Hanságligeten a nagyközség várossá válását követően is… Tovább olvasom