Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Lehet érdekes is az előadás

Az előadások általában unalmasak, a munkatársak számára a kötelező rossz kategóriáját jelentik.

Pedig a vezetők számára megtanulható, hogy mitől lesz egy előadás élvezhető, érdekes, követhető és hasznosítható.
Mindez H. Z. leveléről jutott eszembe. A fiatal szakember azt írja, öt évet dolgozott üzletkötőként, területi vezetőként egy multinacionális cégnél, ahol az értékesítési igazgató távozása után belső pályázaton ő nyerte el a vezetői posztot. "Tíz beosztottam van, számukra rendszeresen kell tartanom értekezleteket, előadásokat. Emlékszem, mit szenvedtünk az elődöm unalmas, semmitmondó beszámolóin. Nem szeretnék én is olyan lenni. De csak most jöttem rá, milyen nehéz érdekesnek lenni..."
Levélírónknak tökéletesen igaza van. Nem könnyű átadni a tudnivalókat a munkatársaknak, megfelelni a felettesek igényeinek, miközben önmagunkat adjuk és igyekszünk a figyelmet is ébren tartani. S mindezt még érdekesen is! Ráadásul egy előadás alatt a hallgatóság figyelme átlag 30 másodpercenként lankad. A folyamatos figyelemfelkeltést az előadónak ennek megfelelően kell megoldania. A mondanivaló ehhez fontos eszköz, de nem minden.

Ifj. Orbán Aladár személyzeti tanácsadó
Az értekezletre fel kell készülni. Érdemes időben érkezni, hogy felmérhessük a terepet. Az írásvetítő, a projektor, a számítástechnikai eszközök ellenőrzése is fontos. S bármilyen hihetetlen, a mondanivaló mellett a metakommunikációval is ébren tarthatjuk a figyelmet. Igaz, az előadó nem nem grimaszolhat, nem húzkodhatja a vállát.

Az erős gesztikulálás egyenesen  ellenszenvet vált ki a hallgatóságból.
A hosszabb beszédünket mindig írjuk le, de kezdő előadók számára még a rövidebbek esetében is ezt javaslom. Legfeljebb nem néz bele a jegyzeteibe, de biztonságban érezheti magát. Ha idézünk, azt csakis pontosan tegyük, különben igénytelennek találtatunk. Amikor súlyos bejelentést teszünk, váratlan fordulatot vesz az előadás vagy fontos dolgot mondunk, hagyjunk előtte és utána is néhány másodperces hatásszünetet. Mindig hálás a közönség, ha őket is bevonják az előadásba, így egy-egy kérdéssel, apró feladattal az érdeklődést is fenntarthatjuk.

Ezek fontos szabályok, de a jó előadásban mégiscsak a tartalom a legfontosabb. Azt pedig kinek-kinek magának kell megfogalmaznia.
Észrevételeiket, kérdéseiket továbbra is várom az orban.aladar@origo-santa.hu e-mailcímen!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legkedvesebb gyerekdalok gyűjteménye

Nagyszerű albumot adott ki a Fortuna Records: az óvodásdalok gyűjteményének második részét. Tovább olvasom