Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Lehetőséget nyújt a gazdasági válság a kormányváltásra

Elszalasztja a kormány a globális gazdasági válság által kínált lehetőséget a komoly szerkezetei reformokra - mondta Orbán Viktor a Fidesz elnöke a brit Financial Times (FT) üzleti lapban kedden megjelent interjúban.
A volt miniszterelnök szerint a szocialista párt Gyurcsány Ferenc vezette kabinetje a reformok helyett Magyarország külföldi adósságállományának csökkentésére fordítja a Világbank, Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió által kínált 25 milliárd dolláros hitelkeretet. A Financial Times újságírója, Stefan Wagstyl szerint Orbán Viktor jó példa arra, hogy a gazdasági válság miképp teremt lehetőséget arra, hogy egy volt kormányfő visszatérjen a hatalomba.

A cikk szerint, bár megújulását Orbán Viktor a hazai politizálásnak köszönheti, a gazdasági világválság egyértelműen lehetőséget kínál számára ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon a kormányra. A Financial Times írása szerint a közvélemény-kutatások felmérései szerint jelentősen vezető Fidesz vezetője, Orbán Viktor bizonyos benne, hogy hamarosan visszatér a hatalomba és átveszi szocialista kormányfő, Gyurcsány Ferenc pozícióját a 2010-es választásokon vagy még azelőtt.

A brit gazdasági lapban megjelent interjú szerint Orbán Viktor pártja, a Fidesz reformprogramja parlamenti képviselők számának csökkentésével kezdődik - az eddigi 386 helyett 200-ra csökkentenék a törvényhozók számát. Ezenkívül a közpénzek elköltését úgy csökkentenék, hogy jelentősen megnyirbálnák a bürokrácia gépezetét. Orbán szavai szerint az eddigi 40 különböző hivatal helyett mindent egy hatóság alá rendelnének. A volt kormányfő az FT szerint a Világbank egyik jelentését idézve azt mondta, hogy a szervezet számításai szerint Magyarország GDP-je, vagyis a bruttó hazai össztermék 7 százalékkal képes növekedni a következő 3 évben - ha 8 százalékról az európai uniós átlagra, 6 százalékra csökkentenék a bürokráciára költött összegeket. Orbán szerint azonban nem a rendőrökön és tanárokon, hanem az állami tisztviselőkön kellene spórolni.

Az adózásról szólva az FT szerint Orbán azt mondta, hogy egyszerűsíteni kell a rendszert. Ki kell terjeszteni a rendszert, csökkenteni kell az adósávok mértékét, és a gyermekes családoknak kedvezőbb adózási lehetőséget kell biztosítani. A jelenleg 40 százalékos, legmagasabb adókategória tervezett mértékét azonban nem részletezte a Fidesz elnöke. Erről Orbán Viktor csak annyit mondott, hogy ebben a tekintetben Magyarországnak versenyképessé kell válnia a szomszédos országokkal - például Szlovákiával, ahol 19, illetve Romániával, ahol 16 százalékos a legmagasabb adósáv.

Olvasóink írták

 • 3. KolompárRómeó 2009. február 04. 07:15
  „OV hülye lenne átvenni ezt a xart.”
 • 2. comet 2009. február 03. 23:02
  „"A Financial Times újságírója, Stefan Wagstyl szerint Orbán Viktor jó példa arra, hogy a gazdasági válság miképp teremt lehetőséget arra, hogy egy volt kormányfő visszatérjen a hatalomba."
  Csak azzal nem számol az angol lap, hogy ez Magyarország, ahol a politikusokat kirobbantani sem lehet a székükből. Orbánnak meg csak a hangja nagy, egyébként jól érzi magát a háttérből kiabálók szerepében.
  Február közepére kiderül, hogy a kormányoszlatása műbalhé, vagy komolyan gondolja. A parlamenti többség most már lósz.r, meg kell fújni a kürtöt, ütni kell az ajtót, már nem lehet elhallgatni. Persze csak ha tényleg kormányozni akar egy romba döntött országot, amivel még lehetne mit kezdeni.”
 • 1. ozikS 2009. február 03. 21:40
  „Hogy el van dugva ez a cikk,sehol egy komment :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elaludt, kirúgták

A Budapest Airport egyeztetésre hívta az Európai Légiközlekedési Dolgozók Szövetségének (ETF)… Tovább olvasom