Délmagyar logó

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Lejár az állami árvíz-kárenyhítési program határideje

Október 31-én lejár az állami kárenyhítési program határideje az árvíz által érintett településeken, így a Borsod megyei Szendrőben, Edelényben, Boldván és Sajóecsegen is.
A borsodi településeken idén több alkalommal is árvíz pusztított, a rekordméretű árvizek - a Bódván, a Sajón, a Hernádon - májusban és júniusban érkeztek, az eddig mért legnagyobb vízállásokkal. A települések polgármestereelmondtűk, hogy a gátakon jelentősebb munkák az árvíz óta nem történtek, sok helyen a védekezés nyomait viselik a töltések: homokzsákok és széttaposott töltéskorona. A vízügyi szakemberek által a felmérés már megtörtént.

Szendrőben a Bódva áradata májusban és júniusban is utcákat öntött el: házak dőltek össze és a település egyik hídját is elmosta a víz. Szaniszló János, Szendrő független polgármestere elmondta: összességében 293 ház sérült meg, jelentős részüket a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segélyprogramjának köszönhetően hozták rendbe. Öt házat az állami kárenyhítési program keretében megvásároltak. Emellett két ház vásárlása van folyamatban, ezekben az esetekben méltányossági kérelmet nyújtottak be a szaktárcához.

Molnár Oszkár edelényi független polgármester arról számolt be, hogy jóval 400 fölött volt a sérült lakások száma a borsodi városban, ahol a Bódva egymás után kétszer öntötte el az utcákat. Májusban a L'Huillier-Coburg-kastély közelében lévő gátszakasz egy részét, júniusban pedig a Bódva utca menti töltés egy szakaszát "vitte el" a folyó árhulláma. Hozzátette: a szakemberek szerint 30 ház vált életveszélyessé, állami kártalanítást 18 kaphatott. A tulajdonosok elsősorban a lakásvásárlás mellett döntöttek az idő rövidsége miatt, 6 tulajdonos azonban építkezik, ők lemondtak az állami kártalanításról, mert véleményük szerint nem tudtak volna elkészülni időben. A házuk felépítését a biztosítók által kifizetett összegből kezdték meg, illetve hitelt vesznek fel a költségekhez.

Csabai Gyula, Boldva független polgármestere kifejtette: a falut idén több árvíz is sújtotta. A júniusi rekordméretű árhullám után eredetileg 15 ház vált lakhatatlanná, ebből 8 került fel az állami kártalanítások sorába, a többit a Magyar Vöröskereszt támogatásával rendbe tudták hozni. A kárenyhítési programban szereplő 8 ingatlan közül hét lakásnál már a lakók be is költöztek új otthonaikba - régi, árvizes házaikat elbontották -, egy folyamatban van, de az is hamarosan megoldódik.

Sajóecseg független polgármestere, Rabi József úgy fogalmazott: a község, mint árvíz sújtotta település négy új lakás építésére kapott lehetőséget. Sajóecsegen a kárenyhítés megtörtént, határidőre elkészültek.

A polgármesterek a kártalanítás mellett szóltak a településeket érintő vis maior összegekről is, amelyek a védekezési költségeket, illetve a településen keletkezett károk - önkormányzati tulajdonú utak, ingatlanok - helyreállításának költségeit jelentik. Szendrő polgármestere azt mondta: 104 millió forintot igényeltek, ebből 36 millió forintot kaptak eddig. Információi szerint egy pályázatukat elfogadták, egyet nem, kettő van bírálás alatt.

Az edelényi polgármester közölte: mintegy 300 millió forint volt az igénylés, a májusi árvíz után - az akkori Bajnai-kormánytól - 150 milliót kaptak, a júniusi árvíz óta még nem érkezett forrás, így nem tudnak fizetni azon vállalkozóknak, akik részt vettek a védekezésben. Ha nem kapnak pénzt, az önkormányzat csőd közeli helyzetbe kerülhet - tette hozzá.

A boldvai polgármester kitért arra, hogy az igényelt összeg nagy részét már megkapták, 65 millió forintból 13 millió forintot nem hagytak jóvá. Azt is elmondta, hogy Boldván határidőre hamarosan elkészül a záportározó, amely a Borsod megyei település árvízi és belvízi helyzetének megoldásában segít majd, valamint kialakítják a falu csapadékelvezető rendszerét. Ezzel a munkával is napokon belül elkészülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íme az ötöslottó e heti nyerőszámai!

Kíhúzták az ötöslottó nyerőszámait. Elő a szelvénnyel! Tovább olvasom