Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Lelassult a gátak mozgása

A Köröszugban lelassult a gátak mozgása, ugyanakkor felgyorsult az átázásuk; Sólyom László államfő elégedetten nyilatkozott a védekezők munkájáról.
A Köröszugban minimálisra csökkent a gátszelvények mozgása, a tiszai padkacsúszások is megálltak. A megrepedt gátak helyzete stabilizálódott. A védekezésben részt vevő katonai kétéltű járművek a nagy sárban nehezen haladnak, ezért farönkökből úgynevezett tajgai utat építettek a lánctalpas járműveknek. A lokalizációs töltések nagy része elkészült, Tiszaug és Tiszasas, valamint Csépa és Tiszasas között kiépültek a védművek, Istvánházánál még építik.
A Hármas-Körös tetőzése óta Gyománál 89 centimétert, Szarvasnál pedig némileg több mint fél métert apadt.
Példás együttműködésben dolgoznak az árvíz ellen védekező szervezetek, és jó volna, ha ez az ország nem csak a bajban mutatná meg, milyen teljesítményre képes – mondta Sólyom László államfő Kunszentmártonban, ahol az árvízi helyzetről és a védekezési munkákról hallgatott meg jelentést.
Sólyom László kérdésére, meddig bírják a gátak a víznyomást elviselni, egy szakember elmondta: a gátrepedéseknél, megcsúszásoknál stabilizálódott a helyzet, ez azonban megnyugvásra nem ad okot, mert még legalább egy méterrel kell csökkennie a vízszintnek ahhoz, hogy a gáton dolgozók fellégezhessenek.
Befejezték a lokalizációs védvonal építését a Köröszugban, a több kilométer hosszú védvonal biztonságot nyújt a településeknek. A töltésmozgások lelassultak, a vízszint csökkenésével egyre kisebb az esélye a gátszakadásnak – hangzott el az Országos Műszaki Irányító Törzs értekezletén.
A gátak átázása egyre gyorsul, újabb 37 csurgást, buzgárt észleltek, és 23,5 kilométerrel nőtt a talpszivárgásos töltésszakaszok hossza.
A magyarországi folyók fővédvonalain összesen 1792 kilométeren van készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van 710 kilométer védvonalon a Tisza Szolnok és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a Zagyva és a Maros torkolati védelmi szakaszain, valamint a Hármas-Körös teljes hosszán.
A térségben 2119 ember kényszerült elhagyni otthonát. Varga Miklós vízügyi helyettes államtitkár azt javasolta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottságnak, hogy a kimenekített lakosságot engedje vissza házaikba. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen a város kulturális élete?

Tovább olvasom