Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Lélegezni pedig muszáj

Ha tavasz, akkor náthaszezon, s ha nátha, akkor az ember nem kap levegőt. Nagyon sok esetben különböző tartós orr-, orrmelléküregi, orrgarati megbetegedések is nehezítik a levegőhöz jutást – náthamentes időszakokban is. Az orrlégzészavar csecsemő- és kisgyermekkorban különösen veszélyes, de felnőtteknél is nagyon kellemetlen.
Műtétre készülve az SZTE Fül-Orr-Gégészeti Klinikáján, dr. Csanády Miklós vezetésével. Fotó: Frank Yvette
Ha tavasz, akkor náthaszezon, s ha nátha, akkor az ember nem kap levegőt. Nagyon sok esetben különböző tartós orr-, orrmelléküregi, orrgarati megbetegedések is nehezítik a levegőhöz jutást – náthamentes időszakokban is. Az orrlégzészavar csecsemő- és kisgyermekkorban különösen veszélyes, de felnőtteknél is nagyon kellemetlen; mindkét esetben másodlagos betegségek kialakulásához is vezethet. Egyes elváltozások gyógyszeres kezeléssel is megszüntethetők, mások operációt igényelnek.

Gyermekkorban sokszor nehezíti orrmandula-megnagyobbodás a légzést, elzárva az orrgaratban a levegő útját – mondja dr. Csanády Miklós, a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti Klinikájának adjunktusa. Általában akkor alakul ki, amikor a gyermek először kerül közösségbe – például bölcsődébe, óvodába. Ott könnyen elkaphat légúti fertőzéseket, miközben az immunrendszere még nem eléggé fejlett hatástalanításukhoz. Öröklötten szűk orrgarat és szokásosnál nagyobb orrmandula is nehezítheti a légzést – az orrmandula műtéti eltávolításával a légzészavar megszüntethető.

Altatásban műtenek

S meg is kell szüntetni, mert csecsemő- és kisgyermekkorban az ember orrlégző, s ha nem kap elegendő levegőt az orrán át, krónikus oxigénhiány alakulhat ki szervezetében. Ez pedig, ha éveken át fönnáll, ismétlődő hurutos állapotot, halláscsökkenést éppúgy előidézhet, mint fáradékonyságot, pszichés problémákat. Kivételes esetben akár szellemi visszamaradottsághoz is vezethet – köztudott, hogy az agysejteknek különösen sok oxigénre van szükségük. A műtét ma már altatásban történik, így – szemben a korábbi, bódításos eljárással, amikor a gyermek félig-meddig eszméleténél volt a beavatkozás ideje alatt – nem jár fájdalommal. Már egy-másfél éves korban is végezhető. A beavatkozás előtt komplex diagnosztikai vizsgálat deríti föl: pontosan mi okozza a nem megfelelő hatékonyságú orrlégzést. És hogy az orrmandula mint immunszerv eltávolítása növeli-e a további légúti fertőzésveszélyek esélyét? Nem, mert az immunfeladatot betöltő nyirokszövetekből még így is marad a garatban elegendő.

Allergiás betegség

Szintén nagyon gyakori csecsemő- s kisgyermekkorban az orrnyálkahártya megduzzadása is. Ez a már említett, légúti fertőzéses állapotokban alakul ki, és ugyancsak nagymértékben gátolja az orrlégzést. Ha sokáig nem kezelik – gyógyszerrel, orrcseppel –, úgynevezett fülkürtfunkció-zavart válthat ki. Vizes váladék gyűlik fel a fülkürtben, mely halláscsökkenéshez vezet; sokszor már csak a dobhártya fölszúrásával lehet eltávolítani. Ezt nem szabad megvárni. Allergiás megbetegedés is okozhat orrnyálkahártya-duzzanatot; gyógyszerrel, orrspray-vel tünetileg jól kezelhető.

Az orrnyálkahártya-duzzanat felnőttkorban is gyakori. Heveny formáját az úgynevezett nátha váltja ki, az idültet sokszor úgyszintén az allergia. Az orrnyálkahártya jóindulatú elváltozásai, az orrpolipok – az orrjáratokban, az orrmelléküregekben, illetve ezek határán kialakuló függelékek – szintén sokszor allergia következtében jönnek létre megnehezítve az orrlégzést. Műtéti eltávolításuk szükséges lehet. Az eltávolítás endoszkópos módszerrel történik; az endoszkóp „bevilágít" az orrba, láthatóvá válik a kezelt terület, s fényénél megfelelő hatékonysággal elvégezhető az operáció – altatásban vagy helyi érzéstelenítéssel. Az orrpolip csak rendkívül ritkán válik rosszindulatúvá, viszont gyakran kiújulhat.

Komplex vizsgálat

Orrsövényferdülés is nehezítheti a légzést. Valamilyen mérvű orrsövényferdülése egyébként szinte mindenkinek van, a kérdés az, hogy akadályozza-e a légzést. Az operációt – mely csak felnőtt korban végezhető el – ekkor is komplex diagnosztikai kivizsgálás előzi meg. Ebben szerepet játszik az endoszkópon, a röntgen-, CT-vizsgálaton kívül a légátáramlás-mérő is, melynek segítségével kideríthető: pontosan milyen mértékű a levegőátáramlás az orrjáratokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszport a biopoliszban

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tavaly augusztusban megrendezett Gondolkodjunk együtt… Tovább olvasom