Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Lelkiismeretfurdalásból tűrik a roma koldusokat Norvégiában

Roma koldusok növekvő száma okoz gondot Norvégiában. A skandináv ország éveken át fogadta Európa közép és keleti-térségéből beáramló munkásokat. A főváros, Oslo utcáin megszokott látvány lett az utcai zenész vagy kolduló roma - írja az atv.hu.
Különösen Lengyelországból, Bosznia-Hercegovinából és a balti államokból érkeztek bevándorlók. Mivel jól használható képesítéssel rendelkeztek, sokan új otthonra leltek a befogadó országban. A Romániából egyre nagyobb számban érkező romák fogadtatása azonban nem éppen barátságos.

A főváros, Oslo utcáin megszokott látvány lett az utcai zenész vagy kolduló roma, aki a járókelőktől pénzt remél. A lakosoknak és a helyi hatóságoknak azonban nehézséget okoz az új kisebbségi csoport kezelése, és a kérdést gyakran vitatják a médiában is.

Egy tanulmány szerint a romák általában három hónapos turista vízum birtokában érkeznek Norvégiába, ahol leginkább Oslo utcáin koldulnak. Egy 2007-es jelentés szerint a fővárosban 30-50 roma látható egy időben. Sokan közülük nem megfelelő szállásokon alszanak, és hazatérnek, amikor a turista vízumuk lejár. Ezt követően helyettük újabb családtagok érkeznek.

A Norvég Szociális Kutatóközpont egyik munkatársa elmondta, az ország szociáldemokrata többsége elkötelezett az egyenlő jogok és lehetőségek mellett, mind gazdasági, mind pedig szociális téren. Véleménye szerint az okozza a problémát, hogy a helyiekben bűntudatot kelt, amikor ilyen éles kontrasztot látnak szegények és gazdagok között. Ugyanakkor ellenzi azt a kezdeményezést, hogy ne engedélyezzék külföldiek számára a koldulást.

"A szociális integráció folyamatában, amely most Európában zajlik, nem csak azokról az emberekről kell gondot viselni, akiket szeretnénk, hogy az országunkba jöjjenek, hanem azokról is, akiknek azért kell ide jönniük, mert nincs más választásuk." – mondja Ada Engebrigtsen kutató.

A városok vezetését sok bírálat éri amiatt, hogy engedik a koldulást és nem javítanak a romák helyzetén. A hatóságok azonban arra hivatkoznak, hogy a turista vízumokkal utazó romák nem jogosultak a más bevándorlók jogaira. Egyesek szerint a probléma valójában a szegénységből és diszkriminációból fakad, ami az Európai Uniós országok nemzetközi együttműködésével kezelhető.

A média figyelme pedig leginkább a koldulásból nyereséget húzó szervezett bűnözésre irányult, a jelentés azonban tagadja ezeket a vádakat - számol be az atv.hu.

Olvasóink írták

 • 11. Gazficko 2008. november 25. 12:37
  „Katt ide: http://118899.myminicity.com”
 • 10. BrigAnti005 2008. november 24. 13:56
  „Ez jó! Délcigó! MUHAHA”
 • 9. gipszk 2008. november 21. 13:17
  „Akkor legyen délmagyar helyett délcigány.”
 • 8. vovozs 2008. november 21. 12:56
  „Már megint magyar oldalon a cigányokról olvasok....”
 • 7. achilleus 2008. november 21. 12:10
  „6-nak: A nevelés mindenhatóságába vetett hit valójában liszenkóizmus. Tudomásul kellene azonban venni, hogy a liszenkói elmélet makarenkói gyakorlatot feltételez, ráadásul Makarenkó árva gyerekekkel érte el "eredményeit".”
 • 6. vmagdi 2008. november 21. 10:06
  „kiderul hogy a genetikaval van gond? akarhova mennek ezek, nem es nem es nem akarnak normalisan elni, csinalhatnak veluk barmit , kinyalhatjak a hatsojukat, lakast kocsit tehetnek alajuk... ez egy vampir nep, mindig a mas veret akarjak szivni”
 • 5. achilleus 2008. november 21. 09:04
  „Ha így integrálák őket, mint az alábbi cikkből kiderül, akkor minden marad a régiben, sőt... A szociális ellátók már felléptek az értelmetlen pályáztatások ellen. Bezzeg sem a közoktatás, sem a felsőoktatás nem kap segítséget, de semmirevaló moslék gazember cégek, kamualapítványok, szakirányú szakértelem nélküli tolvaj mocskok, azok igen. Na ennek (is) véget kellene vetni. Romák, látjátok, így lopják el a rátok szánt pénzeket!!!!

  "Rendezvényszervezéssel és kertépítéssel foglalkozó cégek nyertek az oktatási tárca roma integrációs pályázatán. A 50-60 milliós munkamegbízás OKM-es döntnökeinek az sem jelentett problémát, hogy az egyik cég APEH-tartozással indult az integrációs pedagógiai rendszer iskolai alkalmazásához kapcsolódó szakértői, szaktanácsadói feladatok elnyeréséért versengő cégek között.
  Néhány hete hirdette meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) az integrációs pedagógiai rendszer (IPR) ellátására kiírt pályázatot. A Közép-magyarországi régióban a budapesti Gold Lions Kft. nyert, Szabolcs-Szatmár megyében pedig az Emdor Kft. Az előbbi alapvetően rendezvényszervezéssel foglalkozott, 2005-ben például ilyen feladatra kapott 2,5 milliós megbízást a szociális tárcától, az utóbbi a cégjegyzék szerinti számviteli tevékenységre, valamint kert- és parképítésre specializálódott családi vállalkozás.
  Az IPR-es szaktanácsadói munka évek óta folyik, már jó néhány cég alkalmaz többszörösen kiképzett szakértői gárdát. Az OKM-ben a közelmúltban minőségbiztosítási céllal megváltoztatták az eddigi rendszert, és cégekhez rendelték a feladatot. A cégeknek az Educatio Kht. pályázatán kell megfelelniük a szakmai követelményeknek, de pénzt nem onnan kapnak, hanem az óvodáktól, iskoláktól illetve fenntartóiktól, akik már korábban pályáztak az OKM-nél IPR-támogatásra. Összességében mintegy 1300 intézmény kap több mint 3,7 milliárd forintot erre a célra. A szakértői munkát a pályázati nyereményekből finanszírozzák, így körülbelül 300 millió forintnyi szakértői díj jut a hat régió hat nyertesére.
  Az OKM korábban azt hangoztatta, hogy a szakértői munkával kapcsolatban elvárásként fogalmazták meg a képzési, mentorálási, pedagógiai szolgáltatásban szerzett gyakorlatot, az IPR-es intézmények ismeretét. A Gold Lionsszal és az Emdorral kapcsolatos érdeklődésünkre azonban az Educatio Kht.-tól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a bírálat során "nem képezte vizsgálat tárgyát az, milyen mélységű szakmai múlttal rendelkezik a pályázó".
  Az oktatásügyi társaságtól arra sem kaptunk választ, mekkora és milyen szakértőgárdát vonultat fel a körhintás és mozgóéttermi referenciákkal rendelkező cég. A kiírás legalább 5 szakértő meglétét írta elő, miközben az Educatio a központi régióban legalább 35 szakértő munkájára tart igényt. A versenytársak (tudomásunk szerint a Független Pedagógiai Intézet, a Gallup és az Önkonet) maximális szakértőszámmal pályáztak, így most számíthatnak arra, hogy a néhány hete az idegen szakterületről felbukkant oktatási szolgáltató levadássza az ő szakembereiket.
  A Gold Lions egyébként a pályázat megjelenésének és benyújtásának időpontjában - áprilisától - APEH-végrehajtás alatt állt. Állami pénzekért folyó pályázaton általános, hogy nullás adóigazolás nélkül nem lehet elindulni, az OKM szerint viszont azt állította, hogy a kiírás szerint a pályázatnak nem volt feltétele a köztartozások előzetes vizsgálata. "Ugyanakkor, bár az Educatio Kht. nem szerződik a nyertes szolgáltatókkal, csak együttműködési megállapodást köt, ez utóbbinak előfeltétele a nyertes pályázók által benyújtott, köztartozást nem mutató igazolás. Így ha valóban köztartozása van valamely nyertesnek, akkor azzal az Educatio Kht. nem fog együttműködési megállapodást kötni." - szögezte le az Educatio az Indexnek küldött válaszában.
  index.hu - barikád.hu”
 • 4. E.K. 2008. november 21. 08:38
  „Mindenki elnézést kérem, ejtettem egy sajnálatos hibát 1848-al kapcsolatban! A nemzetiségek fordultak a magyarok ellen, a kisebbség helytelen kifejezés volt a részemről.”
 • 3. E.K. 2008. november 21. 08:30
  „Rendben, már mindenhonnan ezt nevelik belém, szóval: hiszekegy népben, hiszek a romák leendő jólétében, hiszem hogy be fognak illeszkedni a társadalomba, csak a segítő jobbomat kellene odanyújtanom nekik, és máris megoldódna az ország minden gondja, illetve egész Európára ki kellene vetíteni. Könyörgöm: ezt évszázaddal ezelőtt kellett volna hangoztatni! Gondolok 1848-ra, mikor a kisebbség ellenünk fordult nagy részben, vagy Jászi Oszkár (nemzetiségügyi miniszter volt) mellé miért nem állt ilyen erővel senki, hiszen ő előre látta Trianont. Most már úgy érzem, felesleges erőltetni... Mellesleg ENYHÉN más problémákkal találkozhatunk manapság: arról miért nem hallani?”
 • 2. netuddki 2008. november 21. 07:54
  „Azt kell hinnem hogy a cigányok vannak többségben.Velük foglalkozik többet a DM.Úgyhogy követelem mint kisebbség védjenek meg a többségtől.”
 • 1. benq 2008. november 21. 07:49
  „http://mrahalom.myminicity.com/sec”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félpályán tiltakoznak a tejtermelők, állattartók

Két helyszínen összesen körülbelül 80 autóval vonultak fel a demonstrálók, mert szerintük a nagy… Tovább olvasom