Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Lelőhették volna a Gyurcsányra játékfegyvert fogó férfit

Lelőhették volna a kormányőrök azt a férfit, aki játékpisztolyt fogott csütörtökön a miniszterelnökre - ezt mondja a biztonsági szakértő. A jogász szerint a kormányőröket emiatt akkor sem vonhatták volna felelősségre, ha utólag kiderül, hogy a férfinél csak játékfegyver volt. A játékpisztolyos fenyegetőt már szabadon engedték, szabálysértés miatt indult ellene eljárás.
A férfinél egy játékpisztoly volt, ezt azonban első látásra lehetetlen megkülönböztetni egy valódi lőfegyvertől. A szakértő szerint a fenyegetőt akár le is lőhették volna a kormányőrök.

Varga Miklós, a Nemzetközi Testőrszövetség oktatási igazgatója elmondta, hogy ilyen tömegben a fegyverhasználat esélye nagyon kicsi, hiszen ártatatlanokat is megsebesíthetnek. Mindenesetre a jogos fegyverhasználat lehetősége elvileg benne volt, tehát akár rálőhettek volna, de egy ilyen tömegben ez nem célszerű.

A kormányőrök a jog szerint is lőhettek volna. Magyar György ügyvéd úgy fogalmazott: más országban lehet, hogy a fiatalember temetésére készülnénk, mert van, ahol gondolkodás nélkül lelövik, aki egy tömegrendezvényen a szónokra fegyvert emel. Az ügyvéd úgy tudja: a férfi azt is mondta, hogy "megdöglesz", így ha egy kormányőr lelövi, a törvényesség szabályai szerint meg tudta volna magát védeni.

Az esetről készült felvételeken az is látszik, hogy miközben a férfit leteperték, egyetlen biztonsági ember sem ugrott a miniszterelnök elé, és nem hozták le a pódiumról sem. Annak ellenére, hogy az első pillanatokban nem lehetett tudni, éles fegyver van-e a támadónál.

A kormányőrök utólag is úgy látják, jól döntöttek. Kardos Imre, a Köztársasági Őrezred megbízott parancsnoka szerint az adott körülmények között a lehető leggyorsabban reagáltak a munkatársai.

A fenyegetőző a rendőrségen arra hivatkozott, részeg volt. A játékpisztolyos férfit néhány óráig tartották bent a XIV. kerületi kapitányságon, utána elengedték, és garázdaság miatt indítottak ellene eljárást.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. matriné 2008. május 05. 17:03
  „Hogy lehet ennyit foglalkozni ezzel az üggyel? Hisz csak a vak nem láltja, hogy ez is megrendelésre készült gyempáért! Normális ember nem fog fegyvernek látdszó tárgyat még rendes emberre sem!”
 • 26. Birkás 2008. május 03. 17:14
  „Lelőhették volna, de addig tollászkodott azzal a vizípisztollyal, hogy már nem jutott idő rá!”
 • 25. Greenwald 2008. május 03. 16:52
  „Ezt nem kanyar-golyónak hívják? :)”
 • 24. 4 2008. május 03. 14:39
  „El árulom, van olyan lőszer amely kifejezetten a tömegben lévő veszélyeztető elel likvidálására szolgál, úgy, hogy a körülötte lévőket meg sem sebesíti.”
 • 23. hehe 2008. május 03. 12:20
  „Elegnedték, mert barátok.....

  Nekem csak az az érdekes az esetben, hogy ha valakire ráugrik 5 megtermett férfi és nyomják a földhöz, akkor hogy a kurvaanyjukba az ávh-s geciknek, hogy rajta marad a NAPSZEMÜVEG????????

  Szóval én már végeztem pár ilyen gyakorlatot és nem emlékszem, hogy egyszer is óvatos lett volna az intézkedést foganatosító......
  Még edzésen is kap az ember, hátmég élőben....
  FURA!!!!!”
 • 22. Túró Rudi 2008. május 03. 11:17
  „Mesterséges hírkeltés az egész. Kell valami még erre a két-háűrom hónapra. Aztán meg azt mondani, hogy igen, mennem kellett azért is, mert az életemre törtek. Ennyi és nem több! Lényeg, hogy épül a gázvezeték.”
 • 21. Májkül 2008. május 03. 11:01
  „Ez hír akkor lenne igazán érdekes ha a golyó Ferencünk agyát hasította volna ketté! De mivel nem ez történt nincs is jelentősége! (Pedig de jó lett volna végre valami jó hírt is olvasni!)”
 • 20. Don Kartács 2008. május 03. 08:37
  „Egyik kutya másik eb, a Viktor is mindent megtesz a hatalomért, ahogy a Feri is. Csak a Feriben gerenda van, a Viktorban szálka, emiatt csak a Fletó az, aki egyedül egy magában a rossz. Csak kérdem, hogy a szálka elfelejtésével a hű alattvalók mennyi bérkiegészítést kapnak? Vagy zsebbemoney?”
 • 19. lepsény 2008. május 03. 07:55
  „Teljes mértékben tartom magam ahhoz az álláspontomhoz, hogy ez egy megrendezett esemény volt a titkosszolgálat által.
  Sok sok hibával ugyan de hatásosnak bizonyult abban a tekintetben,
  hogy Gyurcsányt áldozatként mutassa be. A védelméről gondoskodó biztonsági emberek munkájával kapcsolatban csak annyit és nem tételesen írom le, hogy alul anulálták magukat. Én még a macskámat sem bíznám rájuk nem hogy a testi épségemet. A történtek alapján
  teljes mértékben a nép megtévesztésére alkalmas volt e színjáték.
  Úgy látom Gyurcsánynak és gíbiceinek semmi sem drága a hatalom megtartása érdekéban.”
 • 18. nyugdíjas 2008. május 03. 07:38
  „Játékpisztoly!!! Kinek van szüksége játékfegyverre, - fegyverekre? Miért árulnak játékfegyvereket? Miért engedik, hogy áruljanak játékfegyvereket? Ha meg engedik árusítani, miért bűn, hogy valakinél ez van? Tiultva van, Nincs! Mit követetett el ez a szerencsétlen hülye, mi a ´vád´ ellene? ... Adjatok gyerekeitek kezébe is játékfegyvert, s ez lesz a vége... előbb, utóbb!”
 • 17. qrumpli 2008. május 03. 03:29
  „Mostanakko a Gyurcsány egy valóságos hőőőőőőőőőős?”
 • 16. Egy lefasisztázott baloldali 2008. május 02. 22:39
  „Ez egy megszervezett és eljátszott dolog volt! Kell a felhajtás néha! Azért lecsukhatnák ezt a "merénylőt"!”
 • 15. Balogh Gábor 2008. május 02. 21:58
  „Lelőhették volna, persze, csak nem a tömegben, ahol éppen tartózkodott az illető! Ehelyett inkább menekíteni kellett volna a védett személyt azonnal! Persze sántít így az egész, de nem baj, kíhívta már a tiszetlt védett személy majd´ az egész ország haragját, lesz ott még nagyobb baj is hamarosan!
  bégé”
 • 14. nemecsekerno_007 2008. május 02. 21:38
  „Ha már a kormányőrök a téma.

  Emlékeztek még a botrányra, amikor a Kormányőrség pszihológusa aggodalmának adott hangot, hogy ugyanis a szervezetben elharapózott a korrupció, erről panaszkodot neki sok beosztott. Meg az In-Kal Security emberei beültek a védett személy mellé (!) Meg szolgálati kocsival terítették a házi kolbászt. Akkor az volt a reakció, hogy fegyelmit indítottak a pszihológus ellen (!) Madzsarisztán. :) Emlékeztek?

  Tudja valaki mi van ezzel most? Mi van a pszihológusal?

  Akár megrendezett volt akár nem köszi, hogy eszünkbe juttattátok ismét. Mert érdekes téma. :)”
 • 13. Szalajka 2008. május 02. 21:31
  „Ennyit nem ért volna meg a böszme!”
 • 12. Na 2008. május 02. 21:20
  „De főleg mások dolgoztak ezért nagyon-nagyon sokat.”
 • 11. kiri01 2008. május 02. 21:14
  „Szerintem ez csak a kezdet. Lesznek itt még igazi fegyverek is mutogatva felé. Az viszont elkondolkoztató, hogy egyetlen miniszterelnököt sem ért még ennyi fenyegetés. Elég sokat dolgozott ő ezért.”
 • 10. Bagoly Veréb 2008. május 02. 21:03
  „véditek a védhetetlent. pisztolyt fogni egy nyilvános rendezvényen egy kormányfőre hiba, bűn. miért keresik egyesek a balhét? ez poén??”
 • 9. Kuci 2008. május 02. 20:40
  „Ja , mint a múltkor Bp-n a pizzást le kapták a hídon mert az be mutatot nekik , s nem zavarta őket fél Bp-t megbénították . S egy hétig ezzen röhögöt s csodálkozott Bp.-t . S az egyik közismert rádió is ezt csámcsogta jó ideig . S elérték céljukat , nem a disznóságaikal foglalkozunk , hanem egymást ostorozuk ki milyen . E helyet egy kis jó indulattal össze fognánk !!”
 • 8. laccy 2008. május 02. 20:39
  „Kért Elek!

  Komám te hülye vagy!!
  1. Ilyenkor nem a miniszetrelnök személyéréről van szó, hanem mint a kormány első emberének biztoságáról. Komám az USA-ban ezt a hadonászót, agyonlőtték volna, egyetlen egy kérdés nélkül, ha megrendezik a dolgot vagy nem.
  2.Kívánom neked azt, hogy egy véletlen balesetben törd el a nyaki csigolyád egyikét, majd hordj gerincmerevítőt fél évig, mint a Horn Gyula tette.

  A legnagyobb baj, hogy a palit már ki is engedték. Ez a mai pártállástól függetlenül is felháborító.Akkor lesz a baj, ha valaki ezután gondol egyet és igazi fegyvert fog a mindenkori miniszterelnökre.
  Valaki gondolkozzon már ebben az országban normális ember módjára, vagy már mindenki tök hülye!!
  laccy”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem terjednek tovább a lángok a budapesti textilgyárban

Már kétezer négyzetméteren pusztít a tűz a kőbányai textilraktárban, a lángok továbbterjedését viszont sikerült megfékezniük a tűzoltóknak. Három tűzoltó is megsérült oltás közben, egyiküket kórházba kellett vinni. Tovább olvasom