Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Lemondhatnak az SZDSZ-es kormánytagok

Az SZDSZ április 30-tól visszahívja minisztereit és államtitkárait a kormányból – erről a frakció javaslatára az ügyvivői testület dönthet hétfő este. Ez a lépés válasz Gyurcsány Ferenc egyoldalú bejelentésére, amellyel menesztette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert, és az SZDSZ koalícióból való kilépését jelenti.
Az SZDSZ-frakció azt javasolja az ügyvivői testületnek, hogy 30-i hatállyal hívják vissza az SZDSZ-es kormánytagokat. Mint Kóka János bejelentette: az SZDSZ a koalíciós szerződés felrúgásának tekinti Gyurcsány szombati bejelentését Horváth Ágnes egészségügyi miniszter menesztését. A kormányfő ezt a lépést nem egyeztette koalíciós partnerével. A párt számára elfogadhatatlan a Gyurcsány Ferenc által „bársonyos reformoknak" nevezett új irány is.

A szabad demokrata miniszterek és államtitkárok visszalépéséről a 20 tagú frakció nem dönthet, ezt a lépést csak az SZDSZ 13 tagú ügyvivői testülete (üt) teheti meg. A SZDSZ-frakció és az üt között sok az átfedés, csak 5 olyan ügyvivő van, aki nem tagja a frakciónak. Ha a frakciótagok véleménye nem változik az esti ülésig, és ha a frakcióban nem ülő ügyvivők mindegyike a koalícióban maradás mellett szavazna, akkor is a szakadáspártiak lennének többségben.

Szimbolikus jelleggel a hétfő délutáni parlamenti ülésre ezért már nem is ültek be az SZDSZ-es kormánytagok. Az SZDSZ döntése alapján tehát várhatóan beadja lemondását Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter és Kákosy Csaba gazdasági miniszter, illetve államtitkáraik Dióssy Gábor és Kovács Kálmán. A kormányfő által menesztett Horváth Ágnes egészségügyi miniszter államtitkárának, Kincses Gyulának a távozása is várható. A SZDSZ lépése érinti Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkárt, Horn Gábor koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárt is.

Olvasóink írták

 • 19. K.Sz. 2008. április 01. 06:03
  „Mingyá zokogok!
  Azt nem értem,miért olyan nehéz tudomásul venni,hogy nálunk a politika megélhetési forrás.Állandóan valami idealizmust kérünk számon ezeken a majmokon,holott ezzel az erővel azt is számon kérhetnénk,hogy Kóka miért nem szabályoztatja végre a fogait,hogy ne legyen állandóan fülig nyálas,Horváth Ágnes miért dagadt,stb.Akinek a szocialista erkölcs hiányzik,annak ott van a Kárpátok Cicerója,megfelelő figurát minden politizálni vágyó magyar talál.Én nagyon kiábrándultam a politikából,ma már egyáltalán nem érdekel,bár lehet,hogy Svájcból kapnám a nyugdíjamat,én is lelkes politizáló öregúr lennék.Ki tudja.Kicsit nevetséges is ez a nagy szakértelem.”
 • 18. Switzerland 2008. március 31. 23:19
  „Javítok: Tudom ...., hogy NEM képes a csodára”
 • 17. Switzerland 2008. március 31. 23:17
  „Tisztelt 14-es hozzászóló!

  Nem, nem hiszek semmiféle csodában. Önöknek már mindenki Orbán párti, akik bírálni merik a - még- jelenlegi kormánypártokat? Én tudom, hogy a Fidesz Orbánnal vagy nélküle képes csodára, de azt is tudom (sőt a saját börömön éreztem az elmúlt 6 évben), hogy a jelenlegi kormány a nagy szónoklatokkal, populista igéreteikkel (adócsökkentés, Euro 2010-ig stb.) ellentétben SEMMIT sem tett az ország felemelkedéséért.

  Bizom benne, a következő választásokkor a mostani koaliciós pártok eltünnek a süllyesztőben.”
 • 16. pan.cser 2008. március 31. 19:54
  „Temetni jöttem az SZDSZ-t nem dícsérni! Nyugodjék békében a madaras fejfa alatt.”
 • 15. békét 2008. március 31. 19:25
  „Addig tiporogsz ken, míg egyszer gödörbe esel .
  úgy döntöttem ,jobban teszem ,ha a szavazófülkéhez költözöm!
  Többször járunk oda, mint moziba .Drága mozijegy !”
 • 14. orvosdoktor 2008. március 31. 19:18
  „Ugyan már kedves jobbosok és párton kívüli fideszesek, majd Viktortól dalolva fogjátok elfogadni a szüséges reformlépéseket? Ne feledjétek, a "népakarat" három évig érvényes, a változtatásokra pedig szükség van, ahhoz szegény az Ország, hogy csak a befizetett járulékoktól ugrásszerüen fejlődjön az egészségügy! Vagy hisztek a fidesz"csodában"? Ők egy-kétszer már bizonyítottak...
  A visszavont díjakról: az az igénybevett szolgáltatás ellenértékeként direktben került a szolgáltatóhoz. Jövő évtől megint a követhetetlen járulékrendszer lesz a kifizető. Járulékot meg vagy fizetünk, vagy nem, hála a sok potyutasnak, meg a gazdagoknak, akik inkább privát fizetnek a magánorvosaiknak, de a közösbe nem nagyon /a minimálbérükből?/.”
 • 13. ken 2008. március 31. 19:17
  „Az SZDSZ akkor járna a legjobban, ha kilépne a koalícióból, behasalna a kormány, a Fodor Gábor lenne a pártelnök, s visszatérnének a rendszerváltó, antikommunista irányhoz. Az MSZP-t el kell tiporni! Előrehozott választásokat!”
 • 12. volt szdsz-es szavazo 2008. március 31. 19:09
  „Horn Gabor teljesen hiteltelen lett. es egyszeruen ijeszto a nagykepu agresszivitasa.

  vezesse el o a szdsz minisztereit olyan munkahelyekre, ahol majd dolgozni is kell. mer bizom benne, hogy valamihez azert ertenek. mondjuk acsmunkahoz, kapalashoz, zoldsegpucolashoz.

  na, Hornek, hajra!”
 • 11. maci52 2008. március 31. 18:57
  „Amikor az asszony elkurvul,abba a házasságba bele lehet csinálni.Az MSZP-nek nem megy,az elődjének /MSZMP/sem ment,ideje kedvezményes nyugdíjba menni,egyrészének meg az új sittre.”
 • 10. Németh Pál nyugalmazott mérnök, Makó 2008. március 31. 18:57
  „Tisztelt Olvasók!

  A www.marosnet.hu alatti
  ,,Makó" alatt
  ,,Aláirásgyüjtés a TB priv´ ellen: ´08 jan, febr´, március" alól
  ide másolt cikk:

  Liga: utolsó felszólítás a tb-törvény visszavonására
  2008. március 31. 17:22

  Utoljára szólítják fel a kormányt a Liga Szakszervezetek, hogy vonja vissza a február 11-én elfogadott egészségbiztosításról szóló törvényt - közölte a szakszervezeti tömörülés hétfőn.

  A közlemény szerint, ha a kormány nem tesz eleget kérésüknek, akkor benyújtják az Országos Választási Bizottságnak (OVB) az eddig a népszavazási kezdeményezésre összegyűlt félmillió aláírást. ,,Utoljára szólítjuk fel ezért a kormányt, hogy a szűkös határidőre tekintettel, azonnal kezdeményezzen érdemi tárgyalásokat a népszavazást kezdeményező civil szervezetekkel" - áll a dokumentumban.

  A Liga Szakszervezetek közleménye tartalmaz egy megállapodástervezetet is. Eszerint a kezdeményezők kijelentik, hogy maguk is érdekeltek a jelenleg működő egyszervezetű társadalmi egészségbiztosítás hatékonyabb működésében és elutasítják a több-biztosítós-többpénztáras, magántőke bevonásával működtetendő modellt. Ennek alátámasztására a kezdeményezők az országos népszavazáshoz szükséges számú aláírásokat összegyűjtötték, így az aláírásgyűjtő íveknek a törvényben meghatározott határidőben az Országos Választási Bizottsághoz hitelesítésre történő benyújtására készen állnak.

  A tervezet szerint kormánynak a népszavazás elkerülése érdekében kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy legkésőbb április 9-én 12.00 óráig intézkedik az egészségpénztárakról szóló 2008. évi I. törvény hatályon kívül helyezéséről. A kormánynak vállalnia kell továbbá, hogy a megállapodás aláírásától számított 5 évig nem kezdeményezi olyan törvény létrehozását, amely lehetővé teszi az egészségbiztosításban a magántőke részvételét, és más által kezdeményezett ilyen tárgyú törvénymódosítást sem támogat. A megállapodástervezet szerint a kormánynak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy az országos népszavazás elmaradása miatt megtakarított összeget 2008-ban az egészségügyi ellátásra fordítja. Cserébe a kezdeményezők (Liga Szakszervezetek, és civil szervezetek) a megállapodás aláírásával kötelezettséget vállalnak arra, hogy a dokumentumban foglaltak teljesítése esetén az aláírásgyűjtő íveket az OVB-hez nem nyújtják be hitelesítésre, és elállnak a népszavazástól - olvasható a szakszervezet közleményében.

  A kezdeményezők március közepén jelentették be, hogy több mint ötszázezer aláírás gyűlt össze azért, hogy népszavazás döntsön arról: az üzleti biztosítók szerepet vállaljanak-e az egészségbiztosítási rendszerben. Ugyanakkor Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn az egészségügyről szólva azt mondta, úgy kell továbbvinni az utolsó nagy reformtörvény, az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény ügyét, hogy a biztosítottak jobban a magukénak érezzék az ügyet, sokkal inkább a biztosítottakról szóljon a kérdés. Gyurcsány szerint a pénztártörvényt nem feladni kell, hanem új megoldásokat kell találni hozzá. Múlt héten szerdán a koalíciós egyeztetés után az MTI azon kérdésre, miszerint az MSZP-ben javasolták, hogy az eredeti szocialista elképzeléshez, a hét régióban lévő, állami tulajdonú pénztárrendszerhez kellene visszatérni, Kökény Mihály közölte: valóban van az asztalon ilyen javaslat, de az SZDSZ-ben is többféle elképzelés merült fel.

  (MTI)”
 • 9. békét 2008. március 31. 18:49
  „Németh Pál !
  Nyugalmazott, mint írja. Javaslom a fórumokon is tegye már magát
  nyugállományba !
  Pártonkívüli,? a nyavaját !
  Azt hiszi ,hogy ez a sok (maga szerint )buta magyar az Ön tanácsára, okoskodására kíváncsi, vagy magát a magyarok megváltójának képzeli ?Mert Svájban élt ,dolgozott, onnan kapja a nyugdíjat, akkor az itthoniak ,akik itt doldoztak, ezert az országért, akkor teheti itt nekünk az agyát ? Elég a szóáradatából !”
 • 8. Németh Pál nyugalmazott mérnök, Makó 2008. március 31. 18:34
  „Tisztelt Olvasók!

  Én mint civil és pártonkivüli szivesen teszem közzé a civil központtól kapott irást.

  Üdvözlettel

  *********
  Nem elég a miniszter leváltása, az egészségbiztosítási törvényt is vissza kell vonni!

  A Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztala és az Egészségügyi Társadalmi Koordinációs Bizottság állásfoglalása


  A Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal a kormány egészségügyi politikája kudarcának felemás beismerését látja Horváth Ágnes egészségügyi miniszter leváltásában. A miniszter személye kétségtelenül akadályt jelentett a társadalmi akarat érvényesülésének útjában, de ennél sokkal nagyobb akadály a kormány társadalompolitikája maga. Ezért a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal nem tartja elegendőnek a miniszter kicserélését, hanem elvárja a Gyurcsány-kormánytól, hogy politikájára nézve is levonja a szükséges következtetéseket! Vissza kell vonni az egészségbiztosítási törvényt! A Gyurcsány-kabinet csak akkor fogja bizonyítani, hogy meghajol a március 9-én kinyilvánított, és az ősszel várhatóan újra megnyilvánuló népakarat előtt, ha visszavonja a parlamentben decemberben és februárban kétszer is megszavazott törvényt, s ezzel végérvényesen leveszi a napirendről azt a neoliberális tervet, hogy Magyarországon üzleti alapokra helyezzék a társadalombiztosítás szolidaritás elvű rendszerét.


  2008. március 31

  A Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal és az Egészségügyi Társadalmi Koordinációs Bizottság 54 szervezetének nevében
  Dr. Jánosi Gábor
  Dr. Simó Endre szervezők”
 • 7. bugajakab 2008. március 31. 18:12
  „citromnak:
  ...hátha mégis!”
 • 6. ejha 2008. március 31. 17:51
  „Jó döntés, végre elindult a lavina ami reméljük meg sem áll gyurcsótányig!

  óóó igen igen igen!!!”
 • 5. szkeptikus 2008. március 31. 17:46
  „Ez már önmagában komoly reform, remélem az mszp nem akarja végig görcsölni a következö 2évet.”
 • 4. CITROM 2008. március 31. 17:44
  „Ez szép és jó csak az a baj ,hogy gyurcsány nem megy velük...”
 • 3. SzabolcsI. 2008. március 31. 17:40
  „Ez az!!!!”
 • 2. time 2008. március 31. 17:35
  „Épp ideje!”
 • 1. geysa 2008. március 31. 17:23
  „Végre nem a farok csóválja a kutyát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesbe került a fiát agyonverő kaposvári apa

Előzetes letartóztatásba helyezte hétfőn a bíróság azt a kaposvári férfit, akit 3 éves fia… Tovább olvasom