Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Lemondott a TakarékBank elnök-vezérigazgatója

Csicsáky Péter munkaviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetését kezdeményezte, amelyet a bank felügyelő bizottsága többségi döntéssel elfogadott.
Lemondott tisztségéről a TakarékBank elnök-vezérigazgatója július 2-i hatállyal, Csicsáky Péter munkaviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetését kezdeményezte, amelyet a bank felügyelő bizottsága keddi ülésén többségi döntéssel elfogadott - közölte a TakarékBank az MTI-vel.
A bank a lemondás okát nem indokolta.

A közlemény szerint az elnök-vezérigazgatói munkakörhöz nevesített feladatok és funkciók ellátásával Szabó Levente vezérigazgató-helyettest bízta meg a felügyelő bizottság.

Csicsáky Péter 1994-ben csatlakozott a TakarékBankhoz, 2001-től töltött be vezérigazgatói, majd 2010-től elnök-vezérigazgatói pozíciót.
Az Országgyűlés múlt hét csütörtökön fogadta el a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényjavaslatot, amelyet két nappal korábban nyújtott be a kormány.

A törvény elfogadása miatt a 105 tagot tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ), amelynek központi bankja a TakarékBank, jogorvoslatért a köztársasági elnökhöz fordult. A szövetség szerint az integrációs törvény több ponton súlyosan sérti az Alaptörvény egyes rendelkezéseit, valamint a takarékszövetkezeti közösség érdekeit.

Még a törvény elfogadása előtt Demján Sándor az OTSZ elnökeként levelet írt Orbán Viktornak, arra kérve a kormányfőt, hogy vonja vissza a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvényjavaslatot, és kezdeményezzen azonnali konzultációt a szövetkezetek képviselőivel. Az Origo birtokába került, június 26-i keltezésű levélben - amelyet az OTSZ elnökségének tagjai és ügyvezetője is aláírtak - Demján Sándor azt írta: a takarékszövetkezetek megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a kormány lényegében titokban, minden érdemi előzetes egyeztetés nélkül, rendkívüli sürgősségi tárgyalást kérve beterjesztette a törvényjavaslatot. Demján szerint ez ellentétes azokkal a tárgyalásokkal, amelyek az MFB és a takarékszövetkezeti vezetők között zajlottak akkor, amikor a Takarékbank kisebbségi tulajdonának állami átvételéről tárgyaltak, és azzal is szembe megy, amit korábban Orbán Viktor jelzett a takarékszövetkezetek jövőjéről.

A kivételes sürgős eljárásban megtárgyalt jogszabály célja a takarékszövetkezeti szektor átalakítása, amelyet a törvény preambuluma szerint az indokol, hogy a szektor tőkeellátottsága alacsony, szervezettsége és szolgáltatási szintje nem megfelelő, és félő, hogy jelenlegi formájában nem lesz hosszú távon működőképes.

Az átalakítás során az állam fontos tulajdonosi pozíciót szerez, amit a szektor átalakítására, professzionalizálására és átszervezésére fordít, majd pozícióit megfelelő időn belül értékesíteni kívánja. A kormány az újjászervezésre 100 milliárd forintot biztosít.

A törvény hatályba lépésének napján létrejön a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, amelynek tagja a szövetkezeti hitelintézet, a Takarékbank Zrt., valamint az MFB. A Takarékbank Zrt. alaptőkéje legalább 3 milliárd 389 millió 704 ezer forint, a bankban a Magyar Posta törzsrészvény jegyzésével szerez tulajdont.

Olvasóink írták

 • 7. studyfy 2013. július 04. 00:19
  „_csutak_,
  valóban felhívta a figyelmet, mikor már nem volt MNB elnök, - ekkor még levelet is írt Gyurcsánynak. De még elnök volt, addig a kamat alakulásáért ő volt a felelős. És ekkor indult be a devizahitelezés.., melyet igénybe vett vastagon minden politikus is, legyen az bal vagy jobb oldali.”
 • 6. spiler 2013. július 03. 17:17
  „4. dev. hiteleket a fidesz is támogatta és SZÁSZ akkor is jó beosztásban volt...HOL IS???”
 • 5. Qllancs 2013. július 02. 20:42
  „Ez a bank is egybeolvad a takrékbankokkal..majd állami lesz..és a végén mutyiként szétosztják ujra !Miközben a kb. 1 millió ügyfél pénzét :124 milliárdot ov eltüntet ! mint a MNYP pénzt is !!!”
 • 4. _csutak_ 2013. július 02. 19:44
  „@studyfy :
  Bocs, de Járai volt azok egyike akik fennhangon hirdették a devizaadósság veszélyeit Szász Károllyal!
  Nagyon nem vagyok fidesz szimpatizáns, de a tényeket tisztelem.”
 • 3. studyfy 2013. július 02. 18:19
  „igazságkereső, Ne csúsztass, ne Demján nevét emlegesd, hanem Járaiét. Ő tartotta magasan a HUF kamatát, ezért volt nagyon előnyös a devizahitel!”
 • 2. igazságkereső 2013. július 02. 17:24
  „Demján Sándor úr, az OTSZ elnökeként nem sietett annak idején levelet írni a kormányfőnek-Gyurcsány Ferencnek! - hogy vonja vissza a bankok által kitalált "devizahitel" engedélyezését, mellyel legalább másfél millió, -de egymillió embert biztosan, most már a Számvevőszék megállapítása is alátámasztja ezt a vélelmezést!- embert tettek tönkre a Magyarországon működő bankok!”
 • 1. _csutak_ 2013. július 02. 15:57
  „Egy gerinces ember jelzése az egész társadalom számára!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: baloldali koncepciós eljárásban ítélhetik el Magyarországot

A Tavares-jelentés keddi strasbourgi vitájának amelyben Orbán Viktor kormányfő is felszólal -… Tovább olvasom