Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Lemosással nem mindig távolítható el a permetszer

Itt a cseresznye-, s jön majd a meggy-, szilva-, dinnyeszezon. Jó ezt tudni, mert e gyümölcsök tartalmaznak legkevesebb esetben növényvédő szert a Levegő Munkacsoport szerint. Egy emberre esztendőnként kétkilónyi méreg jut, legalábbis ennyi növényvédő szert használ föl évente a mezőgazdaság.
Az adatok tudományos eredményeken alapulnak és Csongrád megyére is vonatkoztathatók – mondja Pál János, a Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Szövetség témafelelőse. A gyümölcsökre, zöldségekre permetezett szerek egy része a termék alapos megmosásával, héjának lehúzásával, illetve meghámozásával eltávolítható, s így nem fogyasztjuk el a mérgeket – bizonyos permetszerek egy része azonban rögtön fölszívódik a növénybe, és így megeszi a fogyasztó.

Bátrabban ehetjük vagy óvakodjunk?

Melyek a legkevesebb arányban szennyezett gyümölcsök, zöldségek?
Előbbiek közül a cseresznyét említi a kimutatás – figyelem, itt a cseresznyeszezon! –, a meggyet, szilvát, a dinnyét. A zöldségek közül a tormát, a csemegekukoricát s a hagymaféléket.

A legnagyobb egészségvédelmi kockázatot a málna, a ribizli, a szamóca, a szeder, az egres, a kései csemegeszőlő és a korai saláta jelenti a Levegő Munkacsoport szerint.

Bár a mérgek egy része azonnal fölszívódik a növénybe, az alapos, folyóvizes lemosás sosem nélkülözhető. Legalább azok a vegyszerek ne jussanak be az emberi szervezetbe, amelyeknek nem okvetlen muszáj.

Vegyen hazai terméket!

A legnagyobb arányban a déligyümölcsök tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat – még szerencse, a mérgek nagyobb része a gyümölcshéjban található, így a terméket meghámozva megszabadulhatunk tőlük. Egyébként a hatóságok vizsgálatai szerint a hazai eredetű termékek közül kevesebben (42 százalék), az importált áruk közül pedig többen (73 százalék) mutathatóak ki növényvédő szerek. Eszerint inkább célszerű hazai termékeket vásárolni az áruházak polcain található import helyett. A legnagyobb biztonságot az ökológiai gazdálkodásból származó termékek fogyasztása jelenthet.

Az immunrendszer is veszélyben
Immunrendszeri, hormonális zavarokat, daganatos megbetegedéseket is okozhatnak a gyümölcsökbe, zöldségekbe kerülő szermaradványok – hívja föl a figyelmet a Levegő Munkacsoport. Egyébként a permetszerek hatóanyagainak nagy hányada a kezelni kívánt növények helyett a környezetbe kerül, s károsíthatja az élővilágot, szennyezheti a talajt és – a talajvíz révén – az élővizeket.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök ébresztették az elaludt betörőt

A polc alatt aludta az igazak álmát egy betörő a Borsod - Abaúj - Zemplén megyei Mályiban, amikor a… Tovább olvasom