Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Lendvai: az elnökség mindenképpen lemond

Lendvai Ildikó szerint nincs olyan forgatókönyv az MSZP-ben, hogy a jelenlegi elnökség a helyén marad; a testület mindenképpen lemond, a júniusi kongresszus ennek menetrendjéről dönt majd.
A szocialisták, függetlenül parlamenti mandátumarányuktól, megneveznek majd államfőjelöltet. Az MSZP távozó elnöke az MTV Ma Reggel című műsorában pénteken közölte: az elnökség lemond, egyéb döntés nem születhet; azért a lemondás felajánlásának formáját választotta a testület, mert a kongresszusra kivájna bízni a teljes tisztújítás menetrendjét.

Az egyik forgatókönyv szerint a júniusi kongresszust követően megindul a pártszervezetek mindegyikére kiterjedő tisztújítás, amely nyár végére fejeződhet be. A másik szerint először új alapszabályt alkotnának és már az abból következő új szervezetre, év végén választanának új elnökséget - mondta el. Arra a kérdése, hogy akkor Vadai Ágnes miért mondott le elnökségi tagságáról arra hivatkozva, hogy azonnali elnökségi lemondást támogatott volna, Lendvai Ildikó azt felelte: nincs szó véleménykülönbségről.

Szavai szerint éppen Vadai Ágnes segítette az elnökségi ülésen megtalálni azt a formát, amellyel világosság teszik, hogy az elnökség tudja, vállalnia kell a politikai felelősségét, és nem maradhat, de "nem szalad szélnek", mert valakinek össze kell hívni a kongresszust, le kell vezényelnie az átmenetet. Szerinte Vadai Ágnes úgy gondolhatta, ebben az előkészítő munkában már nem akar részt venni, mert talán valamilyen másik politikai feladatra készül. Arra a kérésre, hogy mitől lesz egység a párton belül, Lendvai Ildikó azt mondta: 20 éve hallja, hogy az MSZP szakad, ennek ellenére ez nem történik meg.

Elismerte, hogy párttal nagy trauma történt, történelmi léptékű, nagy vereséget szenvedett, de - mutatott rá - a megerősödésre és a megtisztulásra is esélyt kapott. Szerinte az MSZP-n belül "nincs akkora balhé, nincs nagyobb vita", mint ami ilyenkor normális. Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is abba a vitába kapcsolódik be, amelyet a párt indított három tartalmi kérdésről - hangsúlyozta.

Lendvai Ildikó kifejtette, megkérdezik a tagságtól, hogy miként kell értékelni az elmúlt négy évet, mi legyen az MSZP ellenzéki stratégiája, miként szavazzon a parlamentben fontos kérdéseknél, mi legyen a megújulás menetrendje. Úgy értékelte: a reform-, a változtatási szándék helyes baloldali cél volt, de az eszközök tekintetében sok hibát vétettek, és a korrupciós ügyek tekintetében pedig "elviseltetetlen mennyiségű sár fröccsent" rájuk.

Az MSZP egyik legfontosabb feladata a megerősödés mellett a megtisztulás - húzta alá a távozó pártelnök, aki szerint sokkal jobb morális önvédelmi mechanizmusokra van szükség. Lendvai Ildikó szerint az MSZP-nek, függetlenül parlamenti arányától, jelölnie kell köztársasági elnököt, és ezt meg is fogja tenni. Erre azért van szükség, mert egy párt személyekben tudja legjobban jelképezni saját politikai gondolkodását - tette hozzá.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. jozko 2010. május 01. 00:09
  „1968-ban a nyári táborban úttörő-vezető képzést kaptam /hetedikes voltam/ Egy katona oktatta a sorakozásnál használandó vezényszavakat: Igazodj-Takarás! Katonaviseltek ismerik... Egy őszi iskolai ünnepélyen rám bízták az úttörőcsapat sorakoztatását. Gondoltam felvágok a friss tudományommal, kiadtam a direkciót: ÚTTÖRŐCSAPAT! TAKARODJ! A kkor rájöttem, hogy Takarás lett volna a helyes vezényszó. Most rájöttem milyen előrelátó voltam: az akkori úttörő korosztály /meg a kisdobosok/ adják a mostani Mszp vezérkarát. Nos ,a parancsot nem vontam vissza. Érvényes...”
 • 20. napfenyfurdo_mutyi 2010. április 30. 22:05
  „csao mszp
  ez most a sláger
  sláger rádio adja?
  xd”
 • 19. papsajt 2010. április 30. 20:41
  „Az MSZP egyik legfontosabb feladata a megerősödés mellett a megtisztulás - húzta alá a távozó pártelnök.

  MU-HA-HA-HA

  Ugyanis előtte megyei listáról mindegyikük bebiztosította a helyét a parlamentbe :)”
 • 18. Nahát! 2010. április 30. 20:36
  „Elvtársak! Oszolj!

  Persze ezt kár is volt mondanom. Mert már oszlanak.”
 • 17. achilleus 2010. április 30. 16:25
  „Félelmetesen érzéketlen a csepeli szocialista csapat - Szenteczky Jánosnak, a Csevak Zrt. vezérigazgatójának az utasítására egy idős, mentálisan is beteg embert próbáltak pénteken reggel kilakoltatni Csepelen, a Ságvári Endre utcában. Az idős asszony annyira megijedt az otthonánál megjelent végrehajtóktól, hogy a rendőrségre menekült, ott próbált védelmet kérni - teszik hozzá. Kilakoltatása az egészségügyi állapota, a szociális szolgálat kiérkező munkatársai és a szintén megjelent helyi sajtó miatt végül meghiúsult, a kilakoltatás végrehajtói elhagyták a helyszínt.
  Utoljára frissítve: 2010. április 30., 15:56 - a 83 éves asszony helyzetéről és állapotáról - egészen az utolsó pillanatig - nem kaptak értesítést az önkormányzat abban illetékes intézményei. A szomszédok szerint az asszony már sok éve nem tudta kifizetni a közműszámláit, melyeket már régen le is zártak. A párt információi szerint a helyi vagyonkezelő felé felhalmozódott félmilliós tartozása miatt elindult bírósági eljárás során sem a Csepeli Vagyonkezelő Zrt., sem a bíróság részéről nem került sor a beteg asszony egészségügyi és szellemi állapotának megállapítására. A Csepeli Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója Szenteczky János, az MSZP csepeli polgármester-jelöltje, a párt helyi alelnöke”
 • 16. Ahmadinejad 2010. április 30. 16:12
  „Tök mind 1-hogy lemond az emeszpé elnöksége, örökre kiirták magukat hála istennek a választók köréből, megszüntök elvtársnő nemsoká teljesen, a mi legnagyobb örömünkre, és még mennyi birósági per is várható:) Remélem Viktor gondoskodik erről a pártról:) Nagyon remélem a fidesz átveszi a hatalmat az önkormányzati választásokon! Hozzáteszem undorral vagyok az emeszpé iránt, dehát szivem joga, hogy kit útálok!”
 • 15. ataqam 2010. április 30. 14:44
  „MEGVAN MIÉRT BUKOTT BOTKA:
  AZ ALABÁRDOSNÁL MÉG MINDIG KINT A KÉP AMIN GYURCSÁNY MOSOLYOG BOTKÁRA!
  HAHA.
  EZ HIBA VOLT ELVTÁRSAK-KINT HAGYNI!”
 • 14. jozko 2010. április 30. 14:15
  „Nem rossz... Az elsüllyedt hajó vezérkara összkomfortos mentőcsónakból megkérdezi a vízben kapálódzó, roncsokba kapaszkodó matrózöktól és utasoktól: akkor a továbbiakban hogyan is kormányozzunk, mondjátok csak nyugodtan, adunk /teszünk!/ a véleményetekre. Építsétek ujjá a hajót, addig mi teszünk egy kört / a Kajmán szigeteken/ aztán újból nekilátunk...Ez telses egészében az Mszp tagok belügye. Ha újjáválasztják a régi vezetőgárdát, megérdemlik. Ha a régi vezetőgárda tart új tagtoborzást , a belépők tudják, kikkel állnak össze, referencia az van bőven. Tényleg tudják?”
 • 13. frakk 2010. április 30. 14:02
  „Most lesz végre idejük önmagukkal foglalkozni, és egymással veszekedni. A sas nem kapkod legyek után.
  A Fidesz nem különösebben fog velük foglalkozni, tehát marcangolhatják önmagukat.
  Médiában biztos megpróbálnak még nagyon nagy okosságokat mondani, de ki nem .........le”
 • 12. .suhym. 2010. április 30. 13:10
  „Addig jó míg magukkal foglalkoznak, addig sem tudnak Magyarországnak ártani, mint tették ezt az elmúlt 8 évben!”
 • 11. bélás 2010. április 30. 12:10
  „annak a rémült aszott bagolyfejű tyúknak ezt már régen meg kellett volna tenni, a <moderálva> együtt :)”
 • 10. achilleus 2010. április 30. 11:58
  „"(...) Gondoltuk, nagy zakó, nagy tanulság. Tartott is a belátás durván egy napig. Egy nap múltán, hogy el ne felejtsük őket, már a képernyőn sorjáztak: Mesterházy Attila, Lendvai Ildikó, Kovács László, Szekeres Imre rezzenetlen arccal folytatják, ahol abbahagyták. Az ifjú gárda összetétele igen változatos: Bárándy Gergely, Gyurcsány Ferenc, Juhász Ferenc, Lamperth Mónika, Lendvai Ildikó, Nyakó István, Simon Gábor, Steiner Pál, Szűcs Erika, Vadai Ágnes, Veres János, Vitányi Iván és még sok-sok szeretett örökifjú, mint Puch vagy Boldvai "etársak". Csupa politikai celeb, akik húsz éve minden évben megújulnak, de a sajnálatos körülmények miatt ez sohasem sikerül.

  A megújulás helyett ködös programok és vágyálmok hangzanak el: Gyurcsány minden hétfőn kikészítené Orbánt, hogy elátkozza a napot is, amikor kormányt alakított. Az igazi megújulás! Mesterházy Attilától, akit a vereség agg filozófussá tett, tudjuk, hogy Orbán máris kimutatja a foga fehérjét, mert rossz lesz a devizahiteleseknek, mivel az MNB önállóságát fúrja. Igazából ő lenne a jó miniszterelnök, de a szerénysége nem engedi mondani. Szekeres Imre ifjú arc, ha holnap kineveznék a grillázsdíszsütödék igazgatójának, azt is nagyszerűen vezetné. Ha a grillázskommandó kilopná az összes cukrot a desszertből és a sarkon árulnák feketén, Szekeres egy sarokkal odébb szállna ki a szolgálati BMW-ből, és nem látna semmit. Üdvözöljük Kovács Lászlót, a gárda örökifjú élharcosát. Tudja a bukás okait, melyekben a legjelentősebb tétel az undorító, elviselhetetlen ellenzék volt, amely megbuktatta az amúgy sikeres kormányt, és ha őt megkeresik, hát ő igen, ő vállalja, hogy a megújulásig vezeti a pártot. A megújulás szerintük az, hogy Szekeres váltja Kovácsot, Kovács váltja Gyurcsányt, és így tovább körbe-körbe. Szerintünk a megújulás, ha visszavonulnak egy lakatlan szigetre, és megpróbálnak úgy élni, mint más állampolgárok szerte a világon, ártalmas és erőszakos téveszmék nélkül. Vagy beletanulnak új szerepükbe, vagy addig feleződnek, míg elfogynak." - Seszták Ágnes,”
 • 9. achilleus 2010. április 30. 11:51
  „A két szoci-funkci pepecselése /és például a szegedi jobbik együttnemtakarítása, és a daróczyzás/ helyett (de legalább mellett): "Nyolc, szimbolikus jelentőségű törvényjavaslattal kezdhet a Fidesz. Navracsics Tibor leendő miniszterelnök-helyettes (...) megerősítette, hogy elsőként a kisebb parlamentre és önkormányzatokra tesznek javaslatot a megalakuló parlamentben. Sajtóinformációk szerint a kezdő csomaghoz tartozik majd a kettős állampolgárságról szóló törvény, valamint az úgynevezett három csapásról szóló előterjesztés, amely a büntető törvénykönyv módosításával szigorúbban lépne fel a többszörösen visszaeső, erőszakos bűnözőkkel szemben. Az elsők között lehet az a módosítás is, amely a családi pótlékot az iskoláztatáshoz köti, a tanárokkal szembeni erőszakot pedig súlyosabban büntetnék."”
 • 8. frakk 2010. április 30. 11:50
  „Medgyesi ex min elnök mondta ma az Mszp-ről
  "Lendvai Ildikó és az elnökség lemondását szimbolikusnak nevezte és azt mondta "ettől nem fog megújulni az MSZP". A szocialista pártnak eszmei, morális és személyi megújulásra van szüksége, amennyiben nem erre használják a következő nyolc évet, a párt el fog tűnni - mondta Medgyessy Péter. Hozzátette, hogy szerinte a most pártlistán bejutott frakciótagoknak kellene szépen lassan lecserélődniük jó képességű, lelkes és tiszta múltú fiatalemberekre."
  "eszmei, morális és személyi megújulás"??? A múlt rossz eszméjétől nem tudnak majd elrugaszkodni. Morálisan nem képesek megváltozni, hiszen a gazdasági előnyök miatt bújtak ebbe a bőrbe. Személyi megújulás? Újhelyi elvtárssal, és hasonszőrű fiatalokkal?? Ez a párt az Mdf szerepére jut Uraim.”
 • 7. achilleus 2010. április 30. 11:42
  „Tényleg nincs fontosabb ebben az országban, mint egy vesztes párt két tyúkjának vitája arról, hogy hogyan mondjon, vagy ne mondjon le a vezetőség? Lendvai étásnő hattyúdala persze eltart vagy 2 hónapig (a kongresszusig minimum, de valszeg nem fogjuk nélkülözni azután sem a sipánkodását), pedig vadlibaként húzhatna a griffes Vadaihoz hasonlóan el (oda, ahová Horn Gábor szerint a nép küldte őket).”
 • 6. frakk 2010. április 30. 11:01
  „Az igazság: :)) Lendvai még annyira kellene nekünk, gyurcsány bohóc is. Hiszen annyira jók voltak.
  "Nem kizárt, hogy a Magyar Szocialista Párt úgy is képes lesz teljesen megtisztulni, hogy nagy öregjei továbbra is ott lesznek a parlamenti frakcióban - nyilatkozta az InfoRádiónak Héjj Dávid."
  Időhúzás 2002-től, a nyugdíjazásig.”
 • 5. 83779641 2010. április 30. 10:56
  „Gyurcsány, Lendvai, stb. MSZP, SZDSZ 8 évet vettek el az életünkből, 20 éves adósságot csináltak és mérhetetlen erkölcsi károkat okoztak ennek a kis országnak. Annak örülnék, ha végképp eltűnnének " a jól végzett munkájukért. Döbbenetes!”
 • 4. Logaritmus 2010. április 30. 10:31
  „igazságkereső: ez a te véleményed, ami nem az igazság. :)”
 • 3. igazságkereső 2010. április 30. 10:17
  „Ha ezt legalább három évvel ezelőtt tették volna meg, talán a nemzetet sem nyomorították volna meg ennyire,de természetesen még most is helyes a döntés! Nincs helye az országban vezetőszerepben egy pártnak sem, amelyik a társadalom jelentős többségét figyelmen kívül hagyva "irányítja" az országot úgy, hogy az lesüllyed láthatatlan gazdasági mélységbe!Emberek tízezreit döntötték a nyomorba,szinte totális munkanélküliséget,pénztelenséget idézve elő,miközben ők maguk -Lendvai Ildikó és társai -jól elvoltak a maguk "megszerzett" gazdasági, pénzügyi előnyeivel! Az ilyen szituációt egy demokratikus országban váltást követően komoly bírósági,büntetőügyi eljárás követi,azt is lehetne mondani: népellenes bűntett miatt! Természetesen a társadalom figyelemmel követi ennek a népnyomorító társaságnak a további sorsát és joggal várja el az ezért vagy ezzel járó jogi következményeket! Nincs a környezetünkben olyan ország, amelynek vezetői így tettek volna saját nemzetükkel!!”
 • 2. KolompárRómeó 2010. április 30. 10:03
  „"világosság teszik"

  Ez mit jelent?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Erste Bank a vártnál nagyobb profitot ért el

Az elemzői várakozásokat meghaladóan, 10 százalékkal nőtt az osztrák Erste Bank nyeresége az idei… Tovább olvasom