Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Lendvai Ildikó: a Fidesz-többség három fordulatot kezdett el

Az MSZP szerint a Fidesz az új parlament megalakulása óta eltelt 30 napban rossz irányba kezdte el fordítani a "kormányrudat", s három fordulatot kezdett meg.
Lendvai Ildikó, az MSZP távozó elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján leszögezte: a kétharmados Fidesz-többség a társadalompolitikában egy újkonzervatív gazdagpárti, a politikai kultúrában egy ókonzervatív, avíttas, a közjog területén pedig egy demokráciát szűkítő fordulatot kezdett meg.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a Fidesz politikája "konfliktuskeltő", ezt mutatják a szlovákiai választások eredményei is: az, hogy a szlovákiai magyarság egyik pártja nem jutott be a parlamentbe. Hozzátette: a kormányoldal a határon túli magyar szervezetekkel való egyeztetés nélkül hozta meg a rájuk is vonatkozó törvényeket, s ezzel a felvidéki magyarságot a konfliktusok középpontjába helyezte.

Az MSZP leköszönő elnöke az első, a társadalompolitikai újkonzervatív gazdagpárti fordulatról szólva azt mondta: ahol lehet, ott az új parlament a törvényekkel a munkavállalókat hátrányosabb helyzetbe hozza a munkaadókhoz, a tulajdonosokhoz képest, továbbá a kispénzűektől a nagypénzűekhez csoportosítják át a pénzt.

Ennek illusztrálására példaként kiemelte: a Fidesz a kormányprogramban a munkaadókkal, tulajdonosokkal való megállapodást tervét szerepelteti; az új médiajogszabályokkal létrehozandó, a civilekből álló közszolgálati tanácsba pedig a munkavállalói szervezetek már nem férnek bele.

Lendvai Ildikó a múlt keddi parlamenti szavazásokat a "demokrácia fekete keddjének" nevezte, és az aznap, a kormánytisztviselőkről szóló törvény elfogadása kapcsán bejelentette: ha a törvényt az államfő aláírja, az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az első fordulat része a kormánytisztviselők végkielégítésének két hónapra korlátozása, ahogy az állami vállalatok bértömegének 15 százalékos csökkentése is; az szja-ban a felső kulcs eltörlésének, a minimálbér megadóztatásának, a adójóváírás eltörlésének terve is - vélekedett az MSZP távozó elnöke. A kormány által tervezett szja-rendszer kapcsán aláhúzta: egész Európában nincs olyan rendszer, amelyben nincs adómentessége az alacsony jövedelemsávoknak; így - mint mondta - "Európa legkevésbé szolidáris" rendszere jön létre nálunk.

Az első fordulathoz sorolta még Lendvai Ildikó az új családtámogatási terveket, és azt is, hogy eltörlik a nagy értékű repülők, hajók, terepjárók - alkotmányos - vagyonadóztatását és az örökösödési illeték megszüntetését.

A második, szerinte a politikai kultúrában megfigyelhető "ókonzervatív, avíttas fordulat" kapcsán a szocialista politikus úgy fogalmazott: ezen a lépéseivel a Fidesz tönkreteszi a demokratikus, XXI. századi közgondolkodást, amely felé Magyarország törekszik.

Erre példaként az elmúlt egy hónap intézkedései közül kiemelte az általa "turultörvénynek" nevezett törvényt, a Trianon-törvényt, és azt, hogy a népszámlásai törvényben kimondták: rá kell kérdezni a vallásra is. Ide sorolta azt a szimbolikus lépést, amely szerint Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke a Károlyi-szobor eltávolítása mellett érvelt, és azt is, hogy "az új kulturális államtitkár bejelentette: kételkedik a finnugor nyelvrokonságban". (Az Indexen pénteken megjelent Szőcs Géza interjúban az állt, hogy a kulturális államtitkár szeretné elindítani a Julianus barát-programot, amely genetikailag kutatná a magyarság eredetét. Arra a kérdésre válaszolva, hogy ennek kapcsán nem tart-e a támadásoktól, Szőcs Géza azt felelte: "kíváncsi" arra, hogy "a finnugor elmélet hogyan állja ki a genetikai összevetés próbáját", majd hozzátette: "a kíváncsiság az egész emberi civilizációt és kultúrát meghatározó és mozgató erő", s ezért "nem szabad a kíváncsiság jogát elvitatni magunktól vagy másoktól".)

Lendvai Ildikó a harmadik, a közjog területén zajló fordulatról leszögezte: ahol lehet, a Fidesz szűkíti az arányosság elvét és demokratikus kontrollt, illetve az átláthatóság elvét.

A harmadik fordulat részleteiről szólva Mandur László, az MSZP-frakció tagja kifejtette: példa nélküli "egészpályás letámadást" folytat a Fidesz-KDNP a parlamentben. Közölte: a kormány oldal egy hónap alatt 67 önálló képviselő indítványt nyújtott be. Az Országgyűlés volt alelnöke kifejtette: a 67-ből 45 volt a törvényjavaslat, a kormány egyet jegyez, a többit kormánypárti képviselők nyújtották be, és már 14 törvényt el is fogadott a Ház.

"Meghökkentő" - fogalmazott a politikus -, hogy a kormányoldal hetente ad be alkotmánymódosítási javaslatot.

Mandur László szerint a "roham" oka többes: a képviselőket nem terheli az egyeztetési kötelezettség, mint a kormányt, illetve a Fidesz-KDNP a Jobbikkal fut versenyt. Utóbbiról azt mondta: a kormányoldal - megelőzve a Jobbikot - a szélsőjobbnak akar imponálni, ez indokolta a kettős állampolgárságról, a turulszoborról, illetve a Trianonról szóló törvényeket.

Emlékeztetett, a felvidékiek azt kérték, a szlovákiai választások előtt a kettős állampolgárság témáját ne vegyék elő. De - fűzte hozzá - erre érzéketlen volt a hatalom, fontosabb volt számukra "a versenyfutásban való elsőbbség".

Lendvai Ildikó még felhívta a figyelmet arra, hogy ez elmúlt 30 napban van minek örülni is, annak, hogy a Fidesz választási ígérete ellenére a költségvetést illetően nem kezdett fordulatba: folytatja a fegyelmezett költségvetési politikát.

Kérdésre válaszolva a távozó pártelnök elmondta: az MSZP támogatja, hogy hétfőn a házszabálytól való eltéréssel tárgyalja az Országgyűlés azt a jogszabályt, amely szerint ismét hatósági ára lesz a lakossági és a kisfogyasztói energiának, s az egyetemes szolgáltatók lakossági és kisfogyasztói árait újra az illetékes miniszter határozza meg.

Olvasóink írták

 • 18. deszkás 2010. június 14. 08:19
  „648452! Nem.Mondtam ilyet?”
 • 17. 648452 2010. június 13. 23:34
  „16. hozzászólás deszkás 2010.06.13. 21:12
  Gondolod, hogy a bruttó kettő milla felett keresők a legszegényebb rétegekhez tartoznak?”
 • 16. deszkás 2010. június 13. 21:12
  „ACHILLEUS! Csak aktivan.Nyomhatod a szöveget 4évi aztán majd a választások döntenek.Cinikusságod katasztrófális a FALCAO "fajtársaddal együtt.Mert én meg elkezdhetném azzal hogy:saját országotok zászlóját(!)sem ismeritek,fogalmatok nincs róla hogy a rendszerváltás óta egy kisseb falu lakossága fagyott meg vagy halt éhen mid ti ugy vagytok vele ki nem szarja le (ezt egy hasonszőrű fórumozótól kaptam meg) és még tapsoljak is hozzá?Tudod az elvakult kommunista(nem a gyúcsányokra gondolok) sok hülyeségre képes te pont a forditottja vagy.A legkissebbek fizetésének a megadóztatására készültök és nem ég a bőr..?”
 • 15. Falcao 2010. június 13. 19:52
  „Léni bekaphatod meg a fajtársaid is.
  Remélem tiszta voltam.”
 • 14. jozko 2010. június 13. 19:47
  „2/3 ellen 50 szavazat nem sokat ér..de ezzel a választások előtt kellett /volna/ számolni. Elszabták...Most talán több méltóság kellene. A keményebb /és várhatóan elkerülhetetlen/ stabilizáló és gazdaságélénkítő intézkedések rövidtávú veszteseinek szimpátiájára alapozni kevés...eredmények kellenek...kellettek volna korábban is. Én nem a köztörvényes gazaemberségeknél állok le-az Ügyészségre, Bíróságra tartozik. Ekerülhetetle, hosszú ideje görgetett problémákat nem mert napirendre tűzni az Mszp--sem-, ez okozta a vesztét. Ha zeket Orbánék előveszik és megoldják...gratula....Ezt megtorpedózni még nem eredmény az Mszp részéről- csak "szerelemféltés" - ha nekik nem sikerült, nehogy már a Fidesznek bejöjjön...anépnek mindegy: aki megoldja, hosszútávra megnyeri a választók bizalmát. Csak dumálni kevés-bármelyik oldalon.”
 • 13. KolompárRómeó 2010. június 13. 19:43
  „Lehet, hogy ez a verzió még mindig jobb, mint a milliárdosok szociálisan érzékeny, de azért nokiásdobozos rabló, tolvaj, pofátlan uralkodása.”
 • 12. achilleus 2010. június 13. 17:50
  „Olvasgatva itt az utóbbi napok(hetek) MSZP-s megnyilvánulásait, komolyan elgondolkodtam, hogy a hagyományőrzés jegyében néhány kitüntetés felelevenítését kellene javasolnom a pártelnökségnek, ezek a Szocialista Munkáért (arany, ezüst és bronz fokozat), a legkiválóbbaknak a Szocialista Munka Hőse mintájára, a XXI. sz. kihívásainak megfelelően, a Szocialista AKNAmunkáért, illetve a Szocialista AKNAmunka Hőse nevet kapnák. Átadására évente kétszer az őszödi beszéd elhangzásának, és kiszivárgásának napján kerülhetne sor. Kitüntetendőkből nem lenne hiány.”
 • 11. achilleus 2010. június 13. 17:27
  „10. hozzászólás Tapasztalt 2010.06.13. 17:10
  Drága Tapasztalt! Vajon hogyan lehet értelmezni ennek a - pártállam alatt főcenzorkodó - nőnek a demokráciafelfogását, aki egy korrupcióban fuldokló, 8 év kormányzás után a választóktól az 1/3-os parlamenti mandátumra sem elegendő bizalmat sem kapó párt pártelnökeként, frakcióvezetőjeként, végig az elnökségben olyan döntéseknek falazott, amelyek a demokráciát üres szlogenként puffogtatva, azt lábbal tiporta, hazugsággal (csalással) megbecstelenítve a szabad választások demokratikus intézményét, miközben a pártja az országot eladósította, vagyonát elherdálta, a pártközeli klientúrán kívül az állampolgárokat elszegényítette, létbizonytalanságba taszította, a határontúli magyarokat megtagadta?? Vajon mit mondhat ez a nő a demokráciáról, a szociális érzékenységről a nemzetnek?? (--a helyes válasz: hazugságot---)”
 • 10. Tapasztalt 2010. június 13. 17:10
  „achi, Te azért ennél korrektebb elemzésekre is képes vagy......”
 • 9. achilleus 2010. június 13. 16:55
  „"a politikai kultúrában megfigyelhető "ókonzervatív, avíttas fordulat" kapcsán a szocialista politikus úgy fogalmazott: ezen a lépéseivel a Fidesz tönkreteszi a demokratikus, XXI. századi közgondolkodást"

  Lendvai keveri a demokráciát a korlátlan kleptokrációval, közvagyonügyileg a korrupciós-feudalizmussal, emberjogilag a szabad szemkilövetéssel.”
 • 8. achilleus 2010. június 13. 16:45
  „"az MSZP támogatja, hogy hétfőn a házszabálytól való eltéréssel tárgyalja az Országgyűlés azt a jogszabályt, amely szerint ismét hatósági ára lesz a lakossági és a kisfogyasztói energiának, s az egyetemes szolgáltatók lakossági és kisfogyasztói árait újra az illetékes miniszter határozza meg."

  Ez nekik, a szociálisan hiperérzékeny szocialistáknak, valahogy eszébe nem jutott. Viszont Lendvai nyomta a "nem lesz gázáremelés" szöveget, aztán mégiscsak lett, "lassan, hogy Orbán Viktor is megértse". Ez sem 2/3-os pedig.”
 • 7. achilleus 2010. június 13. 16:38
  „5. hozzászólás Léni 2010.06.13. 15:57
  "Bár ne lenne igazam!!!"

  Hmmmm ....”
 • 6. Léni 2010. június 13. 15:59
  „4. falkao! Tudod, hogy a stílusod minősít Téged és a csoportodat ? Nem szeretnék közétek
  tartozni!”
 • 5. Léni 2010. június 13. 15:57
  „Lesz sok kárvallottja az ORBÁN CSOMAGNAK azok között leginkább, akik elhitték
  az ígérgetéseit/nem választási programot, mert az nem volt/.
  Gondolkozás nélkül feláldoz bármit és bárkit azért, hogy az ő hatalma hosszútávon
  meglegyen! Bár ne lenne igazam!!!”
 • 4. Falcao 2010. június 13. 15:52
  „Bezzeg ti megcsináltátok.
  Éppen ideje volt már hogy eltakarodtatok!”
 • 3. Tapasztalt 2010. június 13. 15:51
  „hamarosan fogjátok ti még átkozni orbán vezirt is!! A felvidéki magyarok már megkezdték, miatta nem jutottak a szlovák parlamentbe. Nyugi, itthon is jön ránk, kisemberekre a feketeleves. Mintha mást igért volna....”
 • 2. web 2010. június 13. 15:24
  „"Lendvai Ildikó még felhívta a figyelmet arra, hogy ez elmúlt 30 napban van minek örülni is," -a villamoson hallottam, hogy olyan mint egy rosszul sikerült barbi baba, a mesében él.”
 • 1. 1lefasisztázottbaloldali 2010. június 13. 14:50
  „Megáll a döbbenetben a kés!
  Lendvai elvtársnő és párttársai miatt sokaknak a zsíros kenyérre is alig futja, addig mások, hátizsákban (vagy Nokiás dobozban) hordják haza a pénzt.
  A szocialista-liberális tolvajbanda 8 év alatt kifosztotta az adófizetőket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semjén: teljesen átrendeződött a szlovákiai politikai mező

Teljesen átrendeződött a szlovákiai politikai mező, de a magyar kormány üdvözli, hogy várhatóan a jobbközép fog kormányt alakítani, s hogy a Híd-Most párt bekerült a törvényhozásba. Tovább olvasom