Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Lendvai Ildikó az MSZP 20 évéről

Lendvai Ildikó szerint az MSZP elmúlt húsz évének egyik fontos tanulsága, hogy ha egy párt erős, tud változtatni, s meg is tudja őrizni magában azt, ami fontos, akkor mindig "elkezd felfelé menni".
A párt elnöke erről pénteken Székesfehérváron, a szocialisták Fejér megyei szövetségének ünnepi megemlékezésén beszélt.

Lendvai Ildikó az eseményt követően az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: a két évtized igazolta, hogy a nehézségek, a változás-kényszer idején nem lehet kitérni a feladatok elől, hanem fel kell vállalni a nehezét.

A politikus szerint a szocialista pártnak talán a mostani a legnehezebb választási ciklusa és választási felkészülése. A válságkezelés mellett most azt kell bizonyítania, hogy van képe a válság utáni időszakra is.

Mint kifejtette, fontos, hogy a többpárti demokrácia, a piacgazdaság, az európai összefogás változatlanul a rendszer alappillérei maradjanak, de "legalább négy területen" változtatni kell "a nagyvilágban és nálunk is."

Lendvai Ildikó szerint az egyik változásra az állam szerepét illetően van szükség. A válságban ugyanis kiderült, hogy az államnak erősebb szerepet kell vállalnia például a munkahelyteremtésben, a piacszabályozásban, a társadalmi különbségek eltüntetésében. "Nem nagyobb, nem drágább, de aktívabb állam kell" - fogalmazott.

Kiemelte: a gazdaságon belül szükség van azoknak az ágazatoknak a kiépítésére, fejlesztésére, amelyek foglalkoztatni tudják a ma még iskolázatlan munkaerőt. Míg húsz évig a gazdaság motorja a privatizáció volt, most az ember kell, hogy "az új motor legyen" - tette hozzá.

Modellváltásra van szükség abban is, hogy a baloldal ne csak a munkás-tőkés, munkavállaló-munkaadó viszonylatban segítse a kiszolgáltatottakat, hanem az új, nem a munka világában keletkezett és már meglevő alárendeltségi kapcsolatokban is - közölte Lendvai Ildikó.

A párt a héten tette közzé programját, amelyet belső pártvitákban, szakmai konferenciákon is megvitatnak majd.

A választásra való felkészülés kapcsán a pártelnök elmondta: a megyei pártlisták mindenütt készen vannak, s csupán egy-két körzetben nincs még egyéni szocialista képviselőjelölt, de egy-két héten belül mindenütt megtörténik a jelölés.

Olvasóink írták

 • 10. KovácsPistike 2009. október 17. 15:28
  „http://video.google.com/videoplay?docid=550260377966999479&q=gyurcsany&pl=true”
 • 9. Nyicsevó_ládná 2009. október 17. 15:13
  „Én nem félni Orbán Viktortól, félni inkább Gyurcsány-Bajnai dujótól, nehogy eljáratni velünk a Kállai kettős.”
 • 8. comet 2009. október 17. 10:40
  „7 bo - "Az MSZP léte már nem Gyurcsányon vagy Bajnain múlik, hanem Orbán Viktoron" Ha ez így volna, régen visszaállt volna az egy párt rendszer, vagy a királyság. Viszont félő, hogy így lesz!

  - nem ez van már most? Bajnai gyakorlatilag Gyurcsány Ferencnek köszönheti a hatalmát, az MSZP, pontosabban a vezetése azt csinál amit akar. Amilyen jogkörrel Gyurcsány felruházta saját magát, olyan még a királyoknak sem volt, mert mindig volt valami szabály, amit követni kellett. Vagy te elhiszed a hivatalos verziót, a konstruktívost, hogy Gyurcsányt a képviselők váltották le, és egyben ők javasolták helyette Bajnait?
  Orbán, ha tenné a kötelességét, és demonstrációra hívná az embereket, egy hétvége alatt megbuktathatná a jelenlegi parttalan kormány, és az ölébe hullana a Fleto által megdolgozott ország. Ez a való.”
 • 7. bo 2009. október 17. 08:38
  „4 "Az MSZP léte már nem Gyurcsányon vagy Bajnain múlik, hanem Orbán Viktoron" Ha ez így volna, régen visszaállt volna az egy párt rendszer, vagy a királyság. Viszont félő, hogy így lesz!”
 • 6. gerbera 2009. október 17. 00:34
  „mszp kormány tagok inkább tort ültek a tönkre tett ország és nyomorgó nép fölött.”
 • 5. web 2009. október 16. 22:59
  „"A párt a héten tette közzé programját, amelyet belső pártvitákban, szakmai konferenciákon is megvitatnak majd." Hja kérem, vitatni azt tudunk! Leginkább elvitatni a járandóságokat, hol innen hol onnan s t b.”
 • 4. comet 2009. október 16. 22:54
  „az MSZP a Kádár rendszerhez kötődő nosztalgiából élt. Az MSZP lényegében saját zsebre dolgozó elnyomó apparátus, milliárdokat összeharácsolt vezetőkkel, ami bárkit kiszolgál ha önös érdekei úgy kívánják, azaz a baloldaliság átvágás. Az MSZP mára felélte az országot, amit lehetett azt ellopták vagy eladták, most már csak a felelősségre vonást kell megúszniuk, amit megint idegen erő tud csak biztosítani számukra. Ha ehhez magát az országot kell eladni, el fogják adni.
  Lendvai Ildikó ünnepelni akarja azt a 20 évet ami jórészt az MSZP vezetése mellett koldus botra juttatta az országot. Remélhetőleg az MSZP-nek nem lesz újabb 20 éve. Az MSZP léte már nem Gyurcsányon vagy Bajnain múlik, hanem Orbán Viktoron meg az őt befolyásoló garnitúrán. Ha megvalósulna a jogállamiság és demokrácia, akkor meg már Orbán sem tudna segíteni rajtuk, és véget érne ennek a mindent túlélő és felélő, az országot már 60 éve fojtogató, magát folyamatosan újratermelő söpredéknek a korszaka.”
 • 3. KolompárRómeó 2009. október 16. 21:56
  „ha egy párt erős, tud változtatni, s meg is tudja őrizni magában azt, ami fontos, akkor mindig "elkezd felfelé menni".

  Akkor miért ment lefele az utóbbi időben a maszop?”
 • 2. bo 2009. október 16. 21:40
  „Andersen után szabadon...:-))”
 • 1. KovácsPistike 2009. október 16. 21:40
  „Sajnos a saját zsebeiken kívül semmi más nem volt fontos.

  Demokrácia= demokraták+erkölcs
  Ildikó is a bíróság elé áll majd egyszer.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVI. Lajos korabeli konyakot árvereznek Párizsban

A párizsi Tour díArgent patinás étterem italkészleteiből hamarosan 18 ezer palackot bocsátanak… Tovább olvasom