Délmagyar logó

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Lendvai Ildikó: az MSZP nagyobb sebességre kapcsolt

Az MSZP sem előre hozott választást, sem előre hozott kampányt nem akar, de nagyobb sebességre kapcsolt a tavaszi választásokra való felkészülésben: szeptember végéig befejezi a jelöltállítást, és elkészíti, majd vitára bocsátja választási programját - nyilatkozta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke pénteken.
"A szocialista ősz fő feladata a programkészítés és a válságkezelő kormány munkájának támogatása" - közölte a pártelnök.

Mint mondta, végéhez közeledik a 2010-es országgyűlési képviselőválasztás jelöltjeinek kiválasztása: az egyéni választókerületi jelöltek túlnyomó többsége megvan, szeptember 30-ig pedig a megyei listákat is összeállítják a szervezetek. Hozzáfűzte: a megyék többsége már elfogadta a területi listát.

Közölte, az MSZP országos listáját a november végére, december elejére tervezett kongresszus fogadja el, a párt legfelső döntéshozó testülete dönt a választási programról, és az azt megvalósítani akaró miniszterelnök-jelölt személyéről is.

Emlékeztetett arra, hogy a kongresszuson dönthetnek arról az alapszabály-módosításról is, amely lehetővé teszi a csak az országos elnökségre kiterjedő tisztújítást. Arra a kérdésre, hogy sajtóhírek szerint elmaradhat a tisztújítás, Lendvai Ildikó azt mondta: a párt július eleji kongresszusa nagy többséggel fogadta el a politikai menetrendet, ez adhat reményt arra, hogy meglesz az alapszabály módosításához szükséges kétharmados többség.

Mint mondta, komolyan számítanak a választási felkészülésben Szili Katalin ősszel leköszönő házelnökre, aki éppen azért mondott le posztjáról, mert párttisztséget nem akar, de teljes energiájával a baloldal választási felkészülését szeretné segíteni.

Lendvai Ildikó közölte, a sajtóhírekkel ellentétben még további konzultációk folynak arról, hogy Szili Katalin a munkamegosztásban milyen szerepet vállaljon, és hogy ezt az országos választási bizottság (ovb) tagjaként, vagy egyszerűen a választási munka segítőjeként tegye meg.

A pártelnök hangsúlyozta, nagyon szeretné, ha Szili Katalin az ország településeit járva "kitűnő társadalmi kapcsolatait, személyes népszerűségét" latba tudja vetni a baloldal érdekében, minél több választói kapcsolatot szerezve ezzel. Hozzátette: szeretné azt is, hogy ha az országjárás mellett Szili Katalin a programkészítés fontos fejezeteiben is szerepet vállalna.

Kitért arra, hogy a párt országos választási bizottsága nem tartott nyári szünetet, kialakította saját munkacsoportjait, javaslatot tett a megyei elnököknek a választási előkészületek tartalmára és ütemtervére. Hozzátette: az ovb-t várhatóan szeptember 5-i ülésén egészíti ki a párt választmánya.

Lendvai Ildikó szerint az ovb-tagság "nem pozíciót, nem rangot, nem előjogot, hanem munkát és felelősséget jelent".

A pártelnök elmondta, júliusban megalakultak a megyei választási bizottságok is, az egyéni választókerületi, helyi, városi választási bizottságok augusztus 31-ig jönnek létre. Közölte, ezek a testületek szabják meg a helyi választási programok és kampány politikai arculatát, irányítják a helyi kampányfőnök és kampánystábok munkáját.

A politikus a választási programról szólva beszámolt arról, hogy szeptember közepéig "összeáll" a vitára bocsátható legfontosabb tételek sora, vagyis a program gerince, és így szeptember közepétől a kongresszusig az ország számos pontján folynak majd arról szakmai, társadalmi és politikai viták.

Lendvai Ildikó szerint a program fő célja és mottója: "biztonság a változásban". A világgazdasági válság tanulságaiból okulva, a többpárti demokrácia és a piacgazdaság normáit kötelezően megtartva, modellváltásra van szükség, olyanra, amely több garanciát ad a munkavállalók, a nyugdíjasok, a munkát keresők, a kis- és közepes jövedelműek biztonságának megőrzésére, kiszámítható jövőjére.

"Az MSZP a programban a hagyományos baloldali értékeket őrizni, de a hagyományos baloldali témákat jelentősen kibővíteni akarja" - fogalmazott. Mint mondta, továbbra is képviselik a munka értékteremtő erejét, a munka becsületét, a munkavállalók védelmét, de új témaként határozzák meg azokat a területeket, ahol a biztonság szintén veszélybe került: a banki szolgáltatások világában, a hátrányos helyzetű állampolgárok esetében, az energiabiztonság, a környezetvédelem, a jog- és közbiztonság területén.

A politikus szerint a most készülő választási programmal nemcsak a következő négy év kormányprogramját kell elkészíteniük, hanem a válság utáni világ kívánatos útját is fel kell vázolniuk.

Kérdésre válaszolva a pártelnök közölte, a program kongresszusi elfogadása után a miniszterelnök-jelölttel egyetértésben választják ki a párt kampányfőnökét. A kampány az MSZP új választási programja köré épül - tette hozzá.

Véleménye szerint nem véletlen, hogy egyetlen párt sem nevezte még meg a kampányfőnökét. A pártelnök reméli, hogy ez azt jelenti, senki sem akar előre hozott kampányt, "nem akarja a hosszú hónapokon át tartó ígéretlicitek gyilkos kampányversenyét folytatni".

Lendvai Ildikó közölte: 2010 januárjában, februárjában az MSZP a kormányfőjelölt segítségével ismerteti programját, és elszámol nyolcéves kormányzati munkájával. Hozzátette: jövő év márciusában, áprilisában a közvetlen választási kampány idején az MSZP elsősorban a választáson való részvételre mozgósít és helyi jelöltjeit mutatja be.

Arra a kérdésre, van-e elmaradás az előző választásokra való felkészüléshez képest, Lendvai Ildikó szerint a választási felkészülésben van amiben előbbre, van, amiben hátrébb vannak a 2002-es vagy a 2006-os választási kampányokhoz képest. Hozzáfűzte: jóval előbbre vannak a jelöltállításban, de nincs még miniszterelnök-jelöltjük, akinek a személye 2006-ban evidens volt. Elmondta, a korábbi választásokkor is hasonló időpontban kezdték el a választási program elkészítését és alakult meg az ovb.

Olvasóink írták

 • 10. flexsnake 2009. augusztus 15. 20:57
  „csak meg ne büntessék gyorshajtásért :D”
 • 9. achilleus 2009. augusztus 15. 14:08
  „Íme a bolsevík-dialektika diadala. Lendvai, "a pártelnök reméli, hogy ez azt jelenti, senki sem akar előre hozott kampányt, "nem akarja a hosszú hónapokon át tartó ígéretlicitek gyilkos kampányversenyét folytatni"."
  Közben az egész locsi-fecsi már egy kampányduma. Mellesleg, már vagy egy hónapja azt követelte, hogy a Fidesz nevezze meg a miniszterelnökjelöltjét. Vajh ki is lehetne? Majd belegebedek az izgalomba!”
 • 8. lidocain 2009. augusztus 15. 12:08
  „húzzatok már el a jó büdös francba!!”
 • 7. 620829 2009. augusztus 15. 09:56
  „de jó-irány a mélyvíz....a szuperszekta remélem tömeges öngyilkosságot fog elkövetni!!!”
 • 6. dodó 2009. augusztus 14. 21:13
  „"...több garanciát ad a munkavállalók, a nyugdíjasok, a munkát keresők, a kis- és közepes jövedelműek biztonságának megőrzésére, kiszámítható jövőjére..."

  Ennek a sipákoló Ildikónak nem mondta soha az anyja? -´ lányom, ne hazudj?´”
 • 5. Power 2009. augusztus 14. 18:58
  „Most aztán nagyon "belehuztak"!”
 • 4. mosómasa 2009. augusztus 14. 18:58
  „Ildikó inkább menjen befőzni!”
 • 3. cselac 2009. augusztus 14. 18:28
  „Tök fölösleges bármit is vitázni bármiféle politikai programokról, azok csak a választásokra szólnak...biztos emlékszik még mindenki a legutóbbi miniszterelnöki vitára. Volt értelme? Belehazudott mindenki képébe az illető, mára már tök nyilvánvaló...no, ezért nem látom semmiféle értelmét az ilyen kapcsolgatásoknak és a közpénzből folyó kampányoknak.”
 • 2. bo 2009. augusztus 14. 18:16
  „Eddig hátramenetben voltak! A logika azt diktálja, hogy a Nulla (üres) következik! Hurrá már csak állunk és nem visszafelé haladunk!”
 • 1. .suhym. 2009. augusztus 14. 17:53
  „" Lendvai Ildikó: az MSZP nagyobb sebességre kapcsolt"

  Miben?
  Van még valami, amit le lehet nyúlni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időközi képviselő-választást tartanak vasárnap Körmenden

Időközi önkormányzati képviselő-választást tartanak haláleset miatt vasárnap Körmenden. Tovább olvasom