Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Lenne lehetőség a gázár csökkentésére

Vannak lehetőségek a gázár csökkentésére – állapítja meg a kormány számára készített szakértői bizottsági jelentés. Magyarországnak hosszabb távon nemcsak új gáz import-beszállítási útvonalat kell kialakítania, lépéseket kell tennie a gázár mérséklésére.
A Miniszterelnöki Hivatal (MEH) honlapján csütörtökön nyilvánosságra hozott, a vezetékes energiaellátásról a kormány számára készített jelentés szerint vannak lehetőségek a gázbeszerzési ár mérséklésére például az EON Ruhrgas és az EON Földgáz Trade, valamint az EON Földgáz Trade szerződéses árainak felülvizsgálatával, továbbá a Gazprom magyar gázpiaci érdekeltségéhez kapcsolódó lehetőségek kihasználásával. Az anyagban megjegyzik, hogy Magyarország drágábban vásárolja az orosz gázt, mint a legtöbb európai ország.

A gázár kompenzációs rendszerének mielőbbi felszámolását a bizottság indokoltnak tartja, mert a jelenlegi rendszer igazságtalan, mivel a rá nem szorultakat is támogatja, annak fedezetét végső fokon az állampolgárok adója fedezi, akik közül sokan nem is gázfogyasztók. A bizottság helyesli azt is, hogy a kompenzációt rászorultságra alapuló szociális támogatási rendszer váltsa fel. A folyamat azonban fokozott körültekintést és a kölcsönhatások számbavételét igényli, nehogy elviselhetetlen terhek zúduljanak a lakosság egyes rétegeire. (Ez a szakértői igény részben már megvalósult, hiszen januártól már nem a fogyasztás, hanem a rászorultság alapján lehet kompenzációt kapni. Ebből persze még nem következik, hogy a szabályokkal nem lehet visszaélni, illetve hogy a valóban rászorulók elég támogatást kapnak.)

A bizottsági jelentés kitér arra is, hogy az Európai Unió előírásának megfelelően a földgázpiacot 2007. július 1-ig. a lakosság számára is meg kell nyitni. A szükséges jogszabályok kidolgozását fel kell gyorsítani, mert a kialakult jelentős késedelem veszélyezteti a piacnyitási kötelezettség teljesítését. A korlátozott kínálat miatt sem az Európai Unióban, sem Magyarországon nem várható számottevő verseny kialakulása. Így illúzió lenne a piacnyitástól jelentős versenyt vagy az árak csökkenését remélni - tartalmazza a jelentés.

A jelentés alapján az energia-felhasználás hatékonyságának növelése nemcsak a megtakarítás miatt fontos, hanem enyhíti az energiahasznosítást terhelő egyéb kedvezőtlen hatásokat is.

Ezért a következő időszakban fokozott támogatást érdemel a gáz- és távfűtéses épületek energiahatékonyságának javítása, illetve a a közlekedés fajlagos energiaszükségletének mérséklése.

A jelentés szerint adókedvezményt érdemel a fűtési rendszerek korszerűsítése, célszerű előnyben részesíteni a panelházak egycsöves rendszereinek átalakítását és az egyedi hőmennyiség alapú elszámolás feltételeinek megteremtését.

A dokumentum szerint Magyarország teljes energia-felhasználásnak mintegy 45 százalékát földgázzal fedezik, aminek 80 százalékát import biztosítja. A földgáz harmadát a lakosság használja fel, a háztartások fűtése legnagyobbrészt földgázra alapul. A felhasználásból az erőművek és fűtőművek részesedése 30 százalék. A földgázszükséglet a jövőben tovább nő, ami a behozatal emelkedését okozza.

A magyar földgázrendszer műszaki színvonala megfelelő, de fejlesztése nem tartott lépést a földgázfelhasználás gyors növekedésével, mert az alacsonyra leszorított gázárak nem biztosították a szükséges fejlesztési forrásokat. A gázrendszer a teljesítőképessége határára jutott, egy tartós kemény tél fogyasztói korlátozást tehet szükségessé.

A jelentés alapján a gázkorlátozás megelőzésére sürgősen szükséges a kereskedelmi gáztárolói kapacitás növelése, új tároló létesítése, illetve a meglévők bővítése, valamint az importvezetékek kapacitás-bővítése. Az ezekhez szükséges beruházásokat új létesítmények esetén ösztönözni kell, a meglévők esetében a tulajdonosoktól kell elvárni. A MEH ezt előmozdító törekvései a kormány támogatását igénylik. A téli csúcsterhelés csökkentése érdekében olyan szabályozásra van szükség, ami a megszakítható és alternatív fogyasztókat ebben az időszakban más energiahordozó használatára és fokozott energiatakarékosságra ösztönzi.

A jelentés szerint hosszabb távon szükséges az Ukrajnán áthaladó import mellett új import-beszállítási útvonal kialakítása. Ezt a Törökországba irányuló „Kék folyam" meghosszabbítását jelentő Déli vezeték vagy – kisebb valószínűséggel – a Nabucco-projekt teheti lehetővé. Figyelemmel kell kísérni az ezekkel kapcsolatos nemzetközi fejleményeket, és a gyorsabb megoldást kínáló változat mellett célszerű magunkat elkötelezni. Ellátásbiztonságunkat növelné és gazdasági haszonnal is járna, ha a vezeték Magyarországon keresztül haladna, ehhez célszerű lenne nyomvonalat felajánlani.

A bizottság megítélése szerint az önálló, csak stratégiai készletezést biztosító tároló, valamint a feltöltéséhez és kiterheléséhez szükséges infrastruktúra hosszú ideig kihasználatlanul álló létesítmény lenne, ami nem csak gazdaságilag hátrányos az országnak, hanem a vész-helyzeti működőképességet is bizonytalanná tenné. Ezért a stratégiai készletezést folyamatosan működő, kereskedelmi célokat is kiszolgáló tárolókban célszerű megvalósítani, részben új tárolóban, részben a meglévő tárolói kapacitások igénybevételével. Egy ilyen megoldás növeli az üzembiztonságot, csökkenti a stratégiai készlet koncentráltságából adódó hátrányokat, a földgázellátó-rendszer megtáplálását kiegyensúlyozottabbá teszi. Új földgáztároló létesítése a szezonális tároláshoz is sürgősen szükséges. A javasolt koncepcionális változtatásokat a szabályozás keretében kell érvényesíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdekli a Gönczöl-bizottság jelentése?

Tovább olvasom