Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Leomolhatnak a telefonos tarifahatárok az EU-ban

Leomolhatnak a telefonos tarifahatárok. Az Európai Bizottság közzétette új irányelveit a külföldi mobiltelefon-használatért felszámított úgynevezett barangolási díjak csökkentésére.
Az Európai Bizottság elfogadta szerdán azt a tervezetet, amelynek hatására a szándékok szerint a mobiltelefonok külföldön történő használatának tarifái a mostani felére is csökkenhetnek - közölte a bizottság egyik illetékese. A szolgáltató társaságok ugyanakkor hat-kilenc hónapos türelmi időt kapnak az átállásra, arra, hogy felső határt állítsanak meg a külföldön történt hívások átirányítási tarifáira.

Az Európai Unión belül ha a felhasználó külföldről haza vagy egy másik tagországba indít hívást, a felső tarifa határa nem haladhatja meg az 51 eurócentet, azaz a 140 forintot percenként. Ha külföldön az adott országon belül telefonál, akkor legfeljebb 34 centet, azaz 95 forintot kellene fizetnie.

A tervezettel szemben nem törölnék el az úgynevezett passzív roamingot, amit a hívott félnek kell fizetnie, ha külföldön hívják mobilon. A percenkénti tarifa ebben az esetben nem haladhatja majd meg a 16-17 eurócent, azaz 44 forintot. Ha elfogadják a tervet, akkor jóval olcsóbb lehet majd a kapcsolat. A külföldön történő hívásfogadás díja jelenleg átlagosan négyszer ennyibe, majdnem 200 forintba kerül.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság közzétette azokat az összehasonlító adatokat, amelyek alapján a legkedvezőbben használhatjuk mobiltelefonjainkat, ha elhagyjuk az országot. A mobilszolgáltatók a hatóság szerint megkezdték az ún. roaming-díjak csökkentését, é s az európai szabályokkal összhangban lévő magyar jogszabály már maximálni fogja a társaságok által a külföldi telefonálásért elkérhető legmagasabb összegeket.

Akár többszáz forintot is spórolhat az a mobiltulajdonos, aki külföldi utazása előtt utánanéz, mennyi barangoló díjat, vagyis úgynevezett roaming-költséget számol fel a telefonszolgáltató.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság már egy éve elérhető a www.tantusz.nhh.hu-ra feltöltötte a legfontosabb költségtételeket.

A fogyasztóknak szükségük is lehet az összehasonlításra: külföldön ugyanis - nem úgy mint amikor a belföldön fogadunk hívást - a hívott fél is fizet. Ráadásul a híváskezdeményezés díjai közöt t akár háromszoros is lehet a különbség. A költségek nagyban múlnak az éppen kiválasztott külföli társaságtól, a belföldi mobiltelefon-kártyánkhoz tartozó szolgáltató díjaitól és ttól, hogy külföldön élőszóban, szöveges üzenetben esetleg képküldéssel kommunikálunk egymással.

Híradó/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beismerte a gyilkosságot a hajléktalan

Beismerő vallomást tett az a 42 éves hajléktalan, akit a múlt héten, a kaposvári MÁV pályaudvaron… Tovább olvasom