Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Lesz-e népszavazás az Országgyűlés feloszlásáról?

Az Alkotmánybíróság hétfői ülésén foglalkozik azokkal a kifogásokkal, amelyeket azért nyújtottak be, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) hitelesítette az Országgyűlés feloszlatásást célzó aláírásgyűjtő ívet - tudta meg a Független Hírügynökség pénteken Sereg Andrástól, az Alkotmánybíróság sajtófőnökétől.
Az OVB a népszavazási kezdeményezésről szóló aláírásgyűjtő ív mintapéldánya mellett több más népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét hitelesítette. Így azt a kérdést is, amelyben kezdeményezik, hogy "az egyéni országgyűlési képviselők a választókerületükben névjegyzékbe vett választópolgárok egyötödének kezdeményezésére tartandó szavazáson egyszerű többséggel visszahívhatók legyenek".

Ugyancsak megtámadták az Alkománybíróság előtt azt az OVB-határozatot , amely hitelesítette azt az aláírásgyűjtő ívet, amely a köztársasági elnök állampolgárok által történő megválasztását szorgalmazza. Ezek a kezdeményezések a Magyar Polgári Demokráciáért Alapítvány elnökének nevéhez fűződnek.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Power 2009. március 14. 12:21
  „Amíg a "magamista", megélhetési szoci és szadi képviselők százezerért eladják szavazataikat egy őrültnek, addig nem is lesz itt változás. ha Gyurcsány ma azt mondaná, hogy meg kell szavazni az ingyen sört, akkor azt is megtennék. Felelősség nuku!”
 • 22. comet 2009. március 13. 22:52
  „a jelenlegi útnak a jelenlegi kormányossal már egy ideje jól látszik a vége. Odaérhatünk 1 hétmúlva, pár hónapmulva, de hogy jövő évig húzzuk azt csak a legoptimistábbak remélik.
  Lehet kormányost cserélni (Bokros Lala), vagy lehet kormányost cserélni és lemenni az útról.
  Az út elhagyása rázós lehet, de esély is a megfordulásra, és egy szakadék felé száguldó járgánynál nincs nagyon mit veszteni. Ha Gyurcsányba szorult volna minimális felelősség érzet az ország iránt, akkor mindent meg tenne, hogy ez a manőver sikerüljön, mert tán ez az utolsó esély hogy elkerüljük azt a csapást amit előidézett.
  Sikeres fordulat esetén amúgy a forintunk jól is jöhet, ha a dollár és euró botladozni kezd.
  Fletó az ország érdekeit teljesen alárendeli beteges egyéni érdekeinek. Ezt kellene már látni mindenkinek.”
 • 21. gardista33 2009. március 13. 21:54
  „nono! 3 párt jut be az már biztos,és minnél tovább van a hibant nero annál kevedebben lesznek az mszpsek,nem igaz hogy egy értelmes sincs köztük aki ezt észrevenné mindegy ,viszont a Jobbik annál nagyobb lesz minnél tovább van a tánczosripacs. De a fidesztöl is mennek át a kiábrándultak a Jobbikba,ihgy én 25 % os Jobbikot várok a parlamentbe. msz(m)p 15 % ,fidesz 40 % .”
 • 20. flexsnake 2009. március 13. 21:52
  „Dehogy lesz....
  Erre a kis időre minek? Hogy más is lopjon még?
  Csak rossz van meg még rosszabb.”
 • 19. Rappen 2009. március 13. 21:50
  „...és akkor mi fog majd történni, ha lesz végre népszavazás? Nagyon valószínű, hogy két párt fog bejutni a parlamentbe. Esetleg a FIDESZ farvizén a KDNP. Jajj, de nagyon jó fog majd lenni. Ez a két párt már csak megegyezik valahogy a maradékon... Velünk meg /a néppel/ meg majd lesz valami.
  Ha emlékezetem nem csal- Orbán Viktor amikor még miniszterelnök volt-, már azt tervezte, hogy csökkenti a parlamenti ülések számát. Biztosan zavarta az érdemi munkában, hogy az ellenzék mindig feleslegesen okoskodik. Pedig egy parlamentáris demokráciában, az ország ügyeinek megvitatásának a parlamentben kellene történnie. Szép nagy épület, elférnek benne sokan, fűtenek és világítanak is. Lehet kicsit macerás oda bejárni, mint látjuk olykor.
  És ha netalán A FIDESZ megszerzi a 2/3-os többséget, akkor lészen majd itten jó világ! Úgy módosíthat minden törvényt és mást, ahogy akar!
  Még ideírom azt is, nehogy azt higgyétek hogy azzlal ami most folyik meg vagyok elégedve!
  Én csak szoltam, nehogy még visszasírjuk...”
 • 18. comet 2009. március 13. 21:15
  „17. mindet tisztázni kell. Az ideális egy megfelelő bázisú tiszta politikai erő lenne, de szerintem ilyen nincs most, ezért a rossz és kevésbé rossz közt lehet válaztani. Orbánon is túlhaladott az idő, csak hát ő se akarja ezt észre venni. A Fidesz is megérett egy tisztujításra.
  A Schlecht csaba és egyéb ügyet pedig ki kéne vizsgálni, mint ahogy a Gyurcsány csapat ügyeit is. A szokásos hazai indoklás, miszerint a másik is lop, nem lehet mentség egy igazi demokráciában. Ehhez azonban fel kell erősíteni a demokráciát biztosító intézményrendszert. Az első lépés lehetne az elörehozott választás.”
 • 17. Logaritmus 2009. március 13. 20:43
  „comet: nem hinném, hogy a "politikusi bűnözés" újkeletű dolog lenne, vagy eddig nem lett volna ugyanekkora méretű, gondolj csak a szép lassan kiderülő SAAB/Gripen ügynek, a magyar pilóták halál felesleges és túlzó költségű kanadai kiképzésére, stb. és ezek csak azok amik az újságba kerültek. Most legalább az ügyészséget hagyják tenni a dolgát. A Fidesz idejében véleményem szerint nem azért nem voltak végigvitt ügyek csak pletykák mert mindegyik történet kitaláció volt, hanem mert a Legfőbb Ügyészség élén egy fideszes képviselő csücsült ami igencsak visszás...”
 • 16. lopicigazsi 2009. március 13. 20:37
  „Lesz-e népszavazás az Országgyűlés feloszlásáról? Hát remélem. Mindenesetre igény vóna rá.
  Erre is biztos volt, sőt ahogy látom, van is: www.afal.hu”
 • 15. comet 2009. március 13. 20:11
  „Gyurcsányt azért kell sürgősen eltávolítani, mert míg hazudozásával amítja azt a zsugorodó kisebbséget aki még hisz neki, újra és újra bebizonyítja hogy van lejjebb.
  Gyurcsány egy hiteltelen, politikusként értékelhetetlen egyedülálló kategória a világon.
  Aki vele akar változást, az vagy haszonélvezője pusztításának, vagy erősen manipulálható fanatikus. Romokban a gazdaság, az oktatás, a közbiztonság, az erkölcsök stb. A politikusi bűnözés sose látott magasságokban szárnyal. Ezekért őt terheli az elsődleges felelősség, bár annyi tartása sincs hogy ezt felvállalja, és leköszönjön. Nem szabad várni, mert nem tudjuk mit ad el, mit ígér a háttérben. Tömeg demonstrációkkal vagy sztrájkokkal ki kell csikarni távozását mert csak nélküle kezdődhet az újraépítés. Bukásáva után a gazdaságot át kéne struktúrálni, a visszafizethetetlen hiteleket revizionálni lehetne és kérni a rossz kihelyezések visszafizetésétől való eltekintést. Ez amúgy kényszerpályának tűnik.Gyurcsány lemondása oldaná meg legegyszerűbben a problémát de ehhez túl gyökér. Nincs olyan hogy nem lehet.”
 • 14. achilleus 2009. március 13. 20:00
  „a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 28/C. §-a
  (5) bekezdésének e) pontja alapján nem tartható országos
  népszavazás az Országgyűlés feloszlásáról.”
 • 13. achilleus 2009. március 13. 19:43
  „Népszavazással az Országgyűlés nem oszlatható fel.
  Gondoljunk bele: A jelenlegi népszavazási törvény szerint, végsősoron érvényes és eredményes egy országos népszavazás akkor, ha a választásra jogosultak legalább egynegyede + 1 fő egyformán szavaz. Azaz a választópolgárok 25%-a +1 fő bármikor képes lenne feloszlatni az országgyűlést, ez nyilvánvaló jogbizonytalansághoz vezetne. Mellesleg ekkora szavazataránnyal nem lehet megnyerni az országgyűlési választásokat sem. Magyarán, amelyik nagy párt nem nyeri meg a választásokat, azonnal eredménnyel kecsegtető népszavazást kezdeményezhetne az országgyűlés feloszlatására, nonszensz.”
 • 12. N.P. 2009. március 13. 19:09
  „Logi

  Ha népszavazással fel lehetne oszlatni a Parlamentet, szerinted a Fidesz hányszor tette volna meg?”
 • 11. Logaritmus 2009. március 13. 18:46
  „Szerintem hülyeség a kezdeményezés, mert mire megszervezik, összegyűjtik, beadják, hitelesítik, kiírják, stb. tényleg el fog telni 1 év és akkor már ott a választás, valamikor tavasszal. Pénzkidobás de mondom, Magyarországon minden abszurd dolog lehetséges.”
 • 10. N.P. 2009. március 13. 18:32
  „igazságkereső 2009.03.13. 13:53

  "Az Országos Választási Bizottság teljesen jogszerűen hitelesítette a népszavazásra tett íveket,melyeken
  a társadalom kíván dönteni az országgyűlés feloszlatásáról." -

  Emberek! Ahogy Kósa Lajos szokta volt mondani "hideg vizet a csuklókra"! Semmiféle népszavazással nem lehet feloszlatni a parlamentet!”
 • 9. Kaktusz 2009. március 13. 18:04
  „4. antikos 2009.03.13. 16:09
  Hol lehet aláírni???

  A fidesz is csak szájkaratés!

  Kedves antikos !!!

  Hol volt ön 2008 év végén amikor gyűjtötték az aláírásokat ??????? Meg is lett szép számmal ,sőt több 100 ezerrel több is mint kellett volna !!! Bármennyire is rosszul esik a válaszom de a szájkaraté nem a FIDESZ oldalán található !!!!”
 • 8. Schrek 2009. március 13. 17:55
  „Comet :
  Teljesen igazad van. Itt az ideje az Országgyűlés feloszlásának. Sőt, már el is múlt.
  Könyörgök, kétségbe vannak esve az emberek ! Legyen már végre hiteles kormányunk ! Addig mi leszünk Európa leprásai !”
 • 7. Örvájn 2009. március 13. 17:19
  „A kisgazda párttal kötött koalíció szükségszerű volt, igazat mondott a Fidesz elnöke 1998 évben a választások előtt. Nem kormányozna a kisgazda vezérel ha a választok is így akarják. Nem így akarták! Kényelmes többségbe jutatták a (a bokros csomagos) Mszp-Szdsz kormányt ellenző politikai szervezeteket de csak együtt tudták azt az egyértelmű választói akaratot beteljesíteni. Nevesül a Horn kormányt megbuktatni. A jelenlegi helyzetben pedig nincs más megoldás csak a jelenlegi (egyébként népszerűségi rekordokat döntő) ellenzék legnagyobb ereje. Nem beszélve arról a tényről, hogy kormányzó képességét, határozottságát már bizonyította.”
 • 6. comet 2009. március 13. 17:02
  „5. logarotmus- Alkotmány idézet:
  2. § (2) A Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást választott képvisel?i útján, valamint közvetlenül gyakorolja.
  (3) Senkinek a tevékenysége sem irányulhat a hatalom er?szakos megszerzésére vagy gyakorlására, illet?leg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles fellépni.
  --
  A Btk. 318 . § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel
  kárt okoz, csalást követ el .

  az Öszödi beszédében Fleto elismerte, hogy folyamatosan hazudott társaival, (ezt azóta csak megerősítette -> mert őszinte lenni) tehát becsapta a polgárokat a miniszterelnökség elnyerése végett, hogy galerije juthasson az ország forrásaihoz. Az okozott kárt sem hiszem hogy ecsetelni kell. Hogy hogyan szereztek szavazatokat perifériára szorult emberektől meg milyen egyéb huncutságokat csináltak arról megint sokan tudnának beszélni, de ez most mellékes.
  Az Öszödi beszéd, és az általa kiváltott felháborodás miatt meg kellett volna ismételni a választásokat, és Gyurcsányt felelősségre kellett volna vonni, mivel a választást bűncselekmény elkövetésével szerezte meg, és a tiltakozó tömeg brutális szétveretésével, erőszakkal, a szabálytalanságok miatt újabb bűncselekmény elkövetésével tartotta meg (operatívan benne volt). A népnek azóta sem biztosít lehetőséget akarata kinyilvánítására.
  Az ígéretek és csalás élesen elkülönülő fogalmak, nálunk ezeket próbálják összemosni.
  Amit Fletó itt művelt az diktátorokat űberel.”
 • 5. Logaritmus 2009. március 13. 16:13
  „bambinaXX: szerinted ebből az egészből mikorra lenne népszavazás? Amilyen ország Magyarország, ahol 300 Ft-ról is lehet népszavazni és ehhez az Alkotmánybíróság is asszisztál, ott nyilván az ogy. feloszlatásáról is lehetséges szavazni - mintha k.rvára nem lenne fontosabb dolgunk...de ha minden jól megy, és elsőre összejön az aláírás, megszervezik a népszavazást, legalább 1 év eltelne, és akkor tényleg ott van a rendes ogy. választás. Azzal egyidőben tartani a népszavazást az ogy. feloszlatásáról kifejezetten magyaros, pazarló dolog lenne de hajrá! Újabb bizonyítványt állít ki magáról az ország idiótákból álló része.

  comet: Fletó milyen csalást követett el?! Arra gondolsz, hogy miután letagadta hogy az FKGP-vel koalíciót fog kötni a hatalom érdekében mégis megtette? Jaa, hogy a választók ilyen megtévesztését Orbán követte el?! :)”
 • 4. antikos 2009. március 13. 16:09
  „Hol lehet aláírni???

  A fidesz is csak szájkaratés!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 rablás 1 éjszaka alatt: hasonlóság van, tettes nincs

Négy hasonló fegyveres rablás történt péntekre virradó éjszaka Budapesten. Mint a Független… Tovább olvasom