Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Lesz MSZP rendkívüli kongresszus, de kérdés, hogy mikor

Az MSZP elnöksége kedden késő éjszakába nyúló ülésén egyhangúlag úgy döntött, hogy támogatja a miniszterelnök javaslatát egy rendkívüli kongresszus összehívásáról, azonban annak pontos időpontjáról csak később döntenek - jelentette be a kormánypárt szóvivője a tanácskozást követően.
Nyakó István elmondta: a több mint öt órás egyeztetésen a pártvezetés megállapodott abban, hogy támogatják a Gyurcsány Ferenc által múlt szerdán nyilvánosságra hozott "Megegyezés" című programot, valamint kiállnak a kormány és a miniszterelnök mellett is. Az elnökség egyhangúlag szavazott a kormányfő által az MSZP hétfői frakcióülésén bejelentette rendkívüli kongresszus összehívásáról is, azonban a pontos időpontról nem döntöttek.

Gyurcsány hétfőn szeptember 27-ét javasolta a kongresszus időpontjának, az elnökség keddi ülése után azonban Nyakó István csak annyit közölt: szeptember 27-e és október 11-e között lesz a kongresszus. A pontos dátumról a pártvezetés jövő keddi ülésén dönt az MSZP és az SZDSZ közötti egyeztetés eredményeinek függvényében. A párt szóvivője elmondta: az elnökség szabad mandátumot adott az öt fős tárgyalódelegációnak - melynek Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök mellett Lendvai Ildikó frakcióvezető, Kiss Péter alelnök, valamint Juhász Ferenc és Szekeres Imre elnökhelyettesek a tagjai -, hogy megkeressék az együttműködés formáit az SZDSZ-el.

A két párt képviselői először csütörtökön ülnek tárgyalóasztalhoz. Nyakó István hangsúlyozta: az MSZP nem akar nyomást gyakorolni az SZDSZ-re. Ha jól haladnak a tárgyalások, akkor kitolható a kongresszus ideje, azonban ha megszakadnak az egyeztetések, azonnal el lehet rendelni a rendkívüli kongresszust, amelyen a szocialisták megvitathatják a kialakult helyzetet. A miniszterelnök hétfői bejelentése szerint a kongresszusnak három lehetőség közül kellene választania: a parlament feloszlatása, új kormány állítása az SZDSZ-szel közösen, vagy a jelenlegi kormány megtartása mellett parlamenti többség megszerzése a "Megegyezés" programjához.

Nyakó István ugyanakkor kedden úgy fogalmazott: módosulhat a három verzió a kongresszusig a tárgyalások függvényében, illetve bővülhetnek is a lehetőségek. Az MSZP egyébként azt várja az SZDSZ-től, hogy tegyen javaslatokat a program tartalmi módosítására annak közös támogathatósága érdekében - mondta Nyakó.

Olvasóink írták

  • 1. goromba 2008. szeptember 10. 09:12
    „Ne az időt húzzál, hanem a belüket - el!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vették az orosházi ámokfutót

Őrizetbe vette a rendőrség azt az orosházi férfit, aki hétfőn délután ámokfutóként autózott végig a… Tovább olvasom