Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Leszakadt lemezdarab okozott balesetet

A közelmúltban egy háromméteres lemezdarab zuhant le egy idős férfira Sopronban, a Juharfa utca egyik tízemeletes panelházáról. A környéken élők szerint többször előfordult, hogy parkoló autókra esett valami a magasból.
A soproni Jereván-lakótelepen a Juharfa utca mögötti játszótéren vidáman játszanak a gyerekek, a szülők kedélyesen beszélgetnek közben. Alig innen néhány méterre döbbenetes szerencsétlenség történt a közelmúltban. Pedig az a nap is ugyanúgy indult, mint a többi. Történt, hogy a garázsok előtt sétáló idős férfi fejére egy lemezdarab hullott. A három méter hosszú és tíz centiméter széles fémdarab az egyik ház erkélyéről esett le minden előzmény nélkül. Olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították a soproni Erzsébet-kórházba, és több életmentő mqtétet kellett végrehajtani rajta.
A környéken élők szerint korábban előfordult már, hogy az ott parkoló autók tetejét rongálta meg az erkélyről leszakadt lemezdarab.
Farkas Gábor alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság vezetője elmondta, a közigazgatási eljárás során bebizonyosodott, hogy idegenkezqség nem történt. – Az erkélyen munkálatokat nem végeztek, a lemezdarab magától szakadt le.
A szakember szerint a házgyári lakások meghatározó tartószerkezeti elemei több évtizedig különösebb beavatkozást nem igényelnek. Viszont vannak olyan homlokzati, burkoló-, vízelvezető és egyéb szerelvényei az épületnek, amelyeket rendszeresen karban kell tartani.
– Az épület bádogosszerkezetei, így például az erkély padozatába beépített vízvető lemezei kinyúlnak az épületből és sok esetben csak akkor veszik észre a hibát, amikor már késő – magyarázza Fábiánovits Ferenc szakértő. – A szegély jobban ki van téve a környezeti hatásoknak, így azok előbb tönkremehetnek. A panelházak homlokzatfel-

újításánál, illetve a nyílászárók cseréjénél az ilyen elemek felülvizsgálatára, adott esetben cseréjére is gondolni kell. Hasonló gondok egyébként nemcsak a panelházaknál jelentkezhetnek, hanem a hagyományos építésq régi házaknál is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom