Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Leszámolás? A piros lámpánál lőttek agyon egy szír férfit

Egy 52 éves szír állampolgárt lőttek agyon saját autójában szerda reggel a XVI. kerületi Rózsa utcában egy piros lámpánál, a támadó elmenekült - közölte a rendőrség.

Az ismeretlen férfi reggel 7:08 perckor lépett oda a piros lámpánál várakozó autóshoz, majd több lövést adott le a gépkocsira - mondta Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. A támadásban az 52 éves férfi a helyszínen életét vesztette.

A sajtóügyeletes közlése szerint az ismeretlen támadó a lövések leadása után egy táskát vett ki az autóból, majd gyalogosan elmenekült.

Az áldozat keze. Az 52 éves szír állampolgárt egy piros lámpánál lötték le. Fotó: MTI
Az áldozat keze. Az 52 éves szír állampolgárt egy piros lámpánál lötték le.
Fotó: MTI


Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítójának beszámolója szerint a szír állampolgár egy nagy értékű fekete színű luxusautóban ült. A rendőrség a helyszínelés idejére lezárta a rákosszentmihályi Rózsa utcát. A Csömöri úton közlekedhetnek az autósok.

A kereszteződésnél, illetve az utcában tucatnyi rendőrségi autó áll, a bűnügyi technikusok nyomokat rögzítenek. Az agyonlőtt férfi - két órával a bűncselekmény elkövetése után - még mindig az autójának kormánya mögött van, holttestét nem emelték ki.

Helyszínel a rendőrség a XVI. kerületi Rózsa utcában. Fotó: MTI
Helyszínel a rendőrség a XVI. kerületi Rózsa utcában.
Fotó: MTI


Délelőtt kilenc óra után a rendőrség egy fekete fóliából paravánt emelt a kereszteződésnél, hogy eltakarja a bűncselekmény helyszínét a közelben tartózkodó fotósok és operatőrök, illetve a környéken összegyűlt bámészkodók elől.

BRFK: üzleti vita állhat a háttérben

Nem volt ismeretlen a rendőrök előtt az a férfi, akit szerda reggel több lövéssel agyonlőttek a XVI. kerületi Rózsa utcában; az 52 éves kettős állampolgár ellen korábban már elkövettek hasonló támadást – jelentette be a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője szerdán, Tafferner Éva közlése szerint nem leszámolás, hanem üzleti vita állhat a háttérben.

A szóvivő a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a saját autójában agyonlőtt férfi ellen 1997-ben, a X. kerületi Gyakorló utcában hasonló jellegű fegyveres támadást követtek el, de akkor nem sérült meg. Ezen kívül egy 2006-ban történt önbíráskodási ügyben is érintett volt. Ez utóbbiról, amelyben még mindig tart a nyomozás, a szóvivő a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt beszélni.

A kettős állampolgárságú szír férfi húsz éve él Magyarországon, állatorvosi diplomát szerzett, de a szakmájában nem dolgozott, egyéb vállalkozásokból, feltehetően pénzváltásból tartotta fenn magát - mondta a BRFK szóvivője, aki újságírói kérdésre nem tudta megerősíteni, hogy az agyonlőtt férfi a Kulcsár-ügyben is szerepet játszott volna, s annak idején információkkal segítette volna a nyomozást. (A Kulcsár-ügyben 2008 augusztusában első fokon letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy szír pénzváltót is.)

Tafferner Éva a szerdán történt gyilkosságról elmondta, hogy egy ismeretlen férfi reggel 7 óra után pár perccel lépett oda a Csömöri út - Rózsa utca kereszteződésében piros lámpánál várakozó autóshoz, majd több lövést adott le a gépkocsira. A támadó az autóból kivett egy táskát, majd azzal gyalogosan elmenekült.

A rendőrség feltételezései szerint üzleti vita állhat a háttérben. Mint Tafferner Éva fogalmazott, "nem egy leszámoló típusú ügy" állhat a háttérben, de ezt a lehetőséget is vizsgálják a nyomozók.

Pénzváltók sérelmére, csak az elmúlt évben, 134 bűncselekmény történt a fővárosban – mondta a BRFK szóvivője, megjegyezve, ezek között rablások, betörések, illetve az egyszerű lopások is szerepelnek. Megemlítette, hogy a tavaly novemberben, a VIII. kerületi Baross utcába megölt 40 éves pénzváltó feltételezett gyilkosait a Vas megyei rendőrök fogták el, a gyanú szerint a bűnbanda kaszinókat rabolt ki, és más bűncselekményeket is elkövetett.

Lőfegyveres támadások Magyarországon - KRONOLÓGIA

Az MTI-Sajtóadatbank összeállítása a Magyarországon az elmúlt 15 évben történt lőfegyveres - autós, vagy leszámolásos - támadásokról.

1996. november 1. - Budapesten a III. kerületi Ladik utcában ismeretlen tettes agyonlőtte Prisztás József vállalkozót, az alvilág egyik ismert alakját.

1996. november 21. - Budapesten a II. kerületi Pipitér utcában, a garázsa előtt kilenc lövéssel életveszélyesen megsebesítették Totka Pál vállalkozót.

1996. november 26. - Budapesten a XI. kerületi Kőérberki úton ismeretlen személy több lövéssel megsebesítette Csapó Zoltán 56 éves vállalkozót, egy kamionparkoló tulajdonosát.

1996. december 18. - Budapesten az Üllői út 189. számú ház előtt az utcán lelőtték D. Ferenc 42 éves vállalkozót.

1997. december 18. - Gyöngyösön, egy élelmiszer áruház előtt alvilági leszámolásra emlékeztető módszerrel meggyilkolták a 46 éves Nagy András gyöngyösi vállalkozót.

1998. február 11. - Budapesten fegyveres merénylet áldozata lett az autójában a piros lámpánál várakozó Fenyő János, a VICO Rt. elnök-vezérigazgatója.

1999. január 11. - Győr belvárosában több lövéssel meggyilkolták G. Péter helyi vállalkozót.

1999. február 2. - A Budapest XV. kerületi Szent Korona u. 25. szám alatti Palota presszóban lelőtték Döcher György vállalkozót és bolgár nemzetiségű testőrét. Döcher György ötéves börtönbüntetését töltötte és hivatalosan tartózkodott a börtön falain kívül.

1999. április 12. - Tahitótfaluban kocsijában agyonlőtték Seres Zoltán vállalkozót és olasz állampolgárságú utasát.

1999. október 17. - Budapesten, egy Teleki téri lakásban ismeretlenek tarkón lőttek egy egyiptomi férfit, akit életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba.

1999. november 10. - Budapesten egy ismeretlen rálőtt a Békési út 1. szám előtt álló Audi 8-as típusú személygépkocsira és több lövéssel megsebesítette az autó vezetőjét, akit kórházba szállítottak.

2000. január 14. - Budapesten, a XXII. kerületi Gerinc utca és Pék utca sarkán terepjárójában agyonlőtték R. Ignác vállalkozót, aki a Portofinó Kft. révén 1999. november 24-ig a London Bróker Rt. tulajdonosa volt.

2000. április 8. - Budapesten a XVI. kerületben ismeretlen tettes négy lövést adott le T. O. vállalkozóra, akinek életét csak a gyors orvosi beavatkozás mentette meg.

2001. március 24. - Budapesten, a XI. kerület Ábel Jenő utcában ismeretlen tettes megölt egy szír állampolgárt, magyar feleségét pedig súlyosan megsebesítette. A tettes mintegy százmilliónyi készpénzt vitt el magával.

2002. január 3. - Budapesten a Práter utca 60. szám alatti ház egyik lépcsőfordulójában lelőttek egy egyiptomi állampolgárt. Az áldozat korábban a Kőbányai úti piacon pénzváltással foglalkozott.

2002. május 10. - Budapesten, XI. és XXII. kerület határán ismeretlen tettes kocsijából kiszállva - feltehetően közlekedési konfliktus miatt - lelőtte egy forgalmi okok miatt álló kamion vezetőjét, aki a helyszínen életét vesztette. A tettes még aznap feladta magát.

2003. július 9. - Budapesten, a VIII. kerületi Kőbányai úton egy török állampolgárok közötti zsarolási ügy lövöldözésbe torkollott: egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült.

2003. augusztus 27. - Budapest III. kerületében a Vihar utca egyik szórakozóhelye előtti lövöldözésben egy vállalkozó életét vesztette, egy másikat több lövedék eltalált.

2003. december 1. - Budapesten, a XVII. kerületi III. utcában egy ismeretlen több lövéssel megsebesítette az autójában ülő Sáska László vállalkozót, a Fortus Rt. elnök-vezérigazgatóját.

2009. október 5. - Kőbányán lövöldözés történt, s két afgán állampolgár közül az egyik a helyszínen életét veszette, a másik életveszélyes állapotban került kórházba.

2009. november 5. - Budapesten, a VIII. kerületi Baross utcában hátba lőttek egy kuvaiti pénzváltót, aki a helyszínen meghalt.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. FűzfaVessző 2010. március 17. 19:47
  „A rendőrség dolga CSAK annyi lenne, hogy biztosítsa a muníciót, a többi már menne a maga rendjén.
  F.V.”
 • 41. CID 2010. március 17. 19:20
  „Tragédia ;)”
 • 40. dodó 2010. március 17. 17:33
  „"...vállalkozásokból, feltehetően pénzváltásból tartotta fenn magát..."

  -Mi a FEOR száma ennek a szép, de veszélyes szakmának?
  -Melyik önkormányzat illetékes a vállalkozói engedély kiadására?
  -Milyen adó- és közterhekkel jár az ilyen vállalkozás?”
 • 39. maci52 2010. március 17. 16:28
  „Ártatlan,ment a mosodába,mert a pénzmosoda korán nyit,a mosodások korán halnak.”
 • 38. Balthazar 2010. március 17. 15:45
  „Hm. Fogynak a szirek is.”
 • 37. saispas 2010. március 17. 15:30
  „34. hozzászólás Mathiasking 2010.03.17. 14:23

  Ez igaz, meg az is, hogy Husszein Tamer gyilkossága idején nem volt kampányidőszak, oszt meg mégis lelőtték, mint egy kutyát...”
 • 36. Mathiasking 2010. március 17. 14:37
  „A gyilkosság okai lehetnek:

  Financiális (tartozás, pénzszerzés, kárrendezés, stb.)

  Szerelmi (ez lenne a legegyszerűbb)

  Vallási (szélsőséges fundamentalista terror szervezet)

  Politikai (titkos szolgálati végrehajtás)

  Alvilági leszámolás vagy nézeteltérés kiegyenlítése mohamedán esetleg iszlám módra

  Ezek csak fikciók, de a nyomozást elősegítő bejelentés nem lesz valószínűleg, mert a tanúvédelem nem működik rendesen kis hazánkban. A másik meg, hogy nem magyar állampolgárt öltek meg, ezért a szír titkosszolgálat is bekapcsolódhat az ügybe.”
 • 35. deszkás 2010. március 17. 14:36
  „97óta itt ....... a rezet.,milyen jogcimen?Idegenrendészet az mi a náthás fészkes fene?”
 • 34. Mathiasking 2010. március 17. 14:23
  „9. hozzászólás saispas 2010.03.17. 10:05 és 10. hozzászólás achilleus 2010.03.17. 10:12

  Az időpont miatt mea culpa! De hogy a hasonlóság fenn áll:

  Kampány időszak volt. Fideszes győzelem küszöbén állt az ország. Befolyással bíró személyt öltek meg (VICO média birodalom). Nem csodálkoznék, ha a fegyver azonos lenne. Erre varrjon gombot valaki.”
 • 33. kisscitrom 2010. március 17. 14:22
  „Flexi, ha azért a túrórudiért, amit gyerekkoromban elcsórtam a közértből ez jár, akkor rettegek.Egyébként nem vicces, sőt, szomorú, de semmiképpen sem véletlen...”
 • 32. ZúzÓ 2010. március 17. 14:18
  „Jobb kormányos Mercedes volt, én vettem neki a szülinapjára, meleg étkezési utalványomból.”
 • 31. gróf 2010. március 17. 14:15
  „A szentem...

  "Tafferner Éva, a BRFK szóvivője elmondta, a férfi nem volt ismeretlen a rendőrök előtt, ellene korábban már elkövettek hasonló támadást. Hozzátette, nem leszámolás, hanem üzleti vita állhat a háttérben.

  A férfi ellen 1997-ben a X. kerületi Gyakorló utcában követtek el hasonló támadást, de akkor nem sérült meg. Ezen kívül egy 2006-ban történt önbíráskodási ügyben is érintett volt."”
 • 30. antikos 2010. március 17. 13:53
  „Szerencsétlen öntőmunkás.... Ment dolgozni... Rohadt bűnözők...”
 • 29. gróf 2010. március 17. 13:48
  „Nem tudom észre vettétek-e de a gyilkosság tömegközlekedési vonalon történt, tehát a tettes BKV-val menekülhetett, mert éppen a buszmegállónál ölt. Tehát vagy bérlete volt, vagy jegyet vett...de az is lehet,hogy bliccelt.
  A lombhullató fákon nincs levél (egy nyír és egy meggy látható) tehát ha az északi féltekén történt a bűncselekmény akkor tél vége vagy kora tavasz volt. Erős a gyanúm kabátban menekült az illető, esetleg sapka is lehetett rajta, talán kapucni...sajnos a tűlevelű fenyőfák kétségre adnak okot. Szerda reggel lehetett mert a kukák még kinn vannak.
  Az úton hosszan nincs kátyú, vagy képviselők használják az utat vagy fotóshopp történt a nyomok eltüntetése végett.”
 • 28. THK 2010. március 17. 13:45
  „24,
  értelmetlen kötözködés amit teszel (a közleményekben is szerepel, h jobb oldali ablakon lőttek be...): hol van kép szilánk nélküli beltérről?
  A járdaszegély mellett lévő mennyiség nem tűnik egy ablaknyinak, így nyilván befelé hullott le nagyrésze”
 • 27. odessza 2010. március 17. 13:31
  „aki korpa közé keveredik....”
 • 26. VV4 2010. március 17. 13:20
  „21+1 a lista. Ennyi bűnözővel kevesebb, akikkel a saját fajtája végzett. Az igazi vállalkozók joggal érezhetik megalázónak a titulus használatát ezekre a bűnözőkre...”
 • 25. flexsnake 2010. március 17. 13:02
  „NA a hozzászólásokból is látszik hogy megérett a világ egy teljes kipusztulásra.”
 • 24. flexsnake 2010. március 17. 12:59
  „15. igen, ilyen autóhoz jár a speciális üveg ami kifelé robban de befelé nem hagy nyomot :)”
 • 23. csakmost5 2010. március 17. 12:35
  „De azért a xenon befigyel a kocsiban engedély nélküli átalakítás a COPS-ok ilyen autokkal nem mernek intézkedni csak ha meghalt a segélyért menő!”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenállt a rablóknak egy nő Túrkevén

Ellenállt a rablóknak egy nő Túrkevén, a támadók zsákmány nélkül elfutottak. Az 59 éves nő… Tovább olvasom