Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Leszavazta az Országgyűlés a legfőbb ügyészt

Nem fogadta el az Országgyűlés hétfőn a legfőbb ügyész válaszát, amelyet Gusztos Péter interpellációjára adott.
A szabad demokrata képviselő ismét azt kérdezte Kovács Tamástól, miért nem indít az ügyészség hivatalból vizsgálatot a szélsőjobboldalnak tulajdonított bűncselekmények ügyében.

Gusztos Péter jelezte, hogy többször interpellálta már ebben az ügyben Kovács Tamást, és érthetetlennek nevezte ennek kapcsán az ügyészség passzivitását. A politikus megkérdezte, tud-e a legfőbb ügyész például arról, hogy a kurucinfo nevű internetes oldal szerinte megalapozza a szélsőjobbos bűnöket, és nyíltan szervezi azokat, arról, hogy a Magyar Fórum című újságban Dávid-csillaggal egészítették ki Surányi György fotóját, valamint arról, hogy Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listájának vezetője nyíltan az SZDSZ-es politikusok inzultálására szólított fel.

Kovács Tamás jelezte, hogy korábbi válaszait az Országgyűlés nem fogadta el, a bizottságok jelentése szerint viszont törvényes volt az ügyészség eddigi eljárása. Az ügyész csak akkor rendelhet el nyomozást, ha hivatali hatáskörben jutott tudomására törvénysértés - ekkor tudja csak alaposan megállapítani, hogy fennáll-e a bűncselekmény gyanúja. Az interpellációban említett ügyekben a rendőrség hatásköre a nyomozás, és indítottak is egyébként büntetőeljárásokat - tette hozzá a legfőbb ügyész.

Gusztos Péter viszontválaszában megjegyezte, hogy a rendőrség más esetekben tudott hivatalból eljárást indítani újsághírek alapján, valamint az ügyészség is tudott eljárást indítani egy újságíró ellen, aki a rokkantigazolványokkal kapcsolatos visszaélésekről forgatott riportot.

A liberális képviselő Kovács Tamás válaszát nem fogadta el, és végül az Országgyűlés sem: 160 igen, 152 nem szavazat érkezett, 41-en tartózkodtak, így az ülést vezető Mandur László kiadta az ügyet az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságnak.

Olvasóink írták

 • 4. cumania 2009. április 28. 10:17
  „húgyagyú komcsik”
 • 3. rozator 2009. április 28. 07:23
  „Ne anyázz te köcsög!”
 • 2. cumania 2009. április 27. 22:53
  „anyád”
 • 1. redstar 2009. április 27. 16:43
  „Hja, az amúgy is jobboldali ügyészség már a jövőre gondol...előrenyal..:)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódott a bombagyártással vádolt Tomcat pere

Nem született meg a várt ítélet hétfőn a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a bombagyártással vádolt… Tovább olvasom