Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Leszavazták Tordason a téglagyár építését

Nem épül agyagbánya és téglagyár Tordason. A vasárnapi népszavazáson a szavazók többsége elutasította a beruházást. Az eredményt az önkormányzat kötelezőnek tartja magára nézve. Majdnem kétszer többen ellenezték a Fejér megyei faluban a téglagyár és agyagbánya építését.
Az 1251 szavazó 76 százaléka adta le voksait. Közülük 355 volt az igen, és 618 a nem. Ez azt jelenti, hogy nem épül meg a két beruházás, mivel az önkormányzat az emberek kezébe adta a döntést- mondta Juhász Csaba polgármester.

Tavaly szeptemberben kereste meg az egyik cég az önkormányzatot, hogy kutatással felmérhesse, van-e agyag a falu szomszédságában lévő Öreghegyen.

Kiderült, hogy negyven évre elegendő, jó minőségű agyag található ott. Az 1700 lélekszámú település lakosainak egy része azonban tiltakozni kezdett, attól tartva, hogy a bányászattal járó por, zaj és a téglagyár füstje veszélyezteti majd az emberek egészségét, valamint, hogy a bányaművelés tönkreteszi az ivóvizet, és a szőlőművelés jövőjét az Öreghegyen. Ekkor úgy döntött a képviselő-testület, hogy népszavazást ír ki az ügyben. A beruházás évente 55-60 millió forintos iparűzési adót hozott volna a településnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyosan bántalmaztak egy taxist Magyarcsanádon

Súlyos sérüléseket szenvedett az a makói taxis, akit szombaton rabolt ki két fiatal, a feltételezett… Tovább olvasom