Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Léteznek-e csodaszerek?

A vércukorcsökkentő tabletták sajnos csak 2-es típusú cukorbetegségben alkalmazhatók.

A manapság vényre felírható, Magyarországon kapható készítmények négy fő csoportba tartoznak. Sajnos a reklámtörvény miatt konkrét gyógyszerneveket nem tudok felsorolni, de a hatóanyagnevek alapján mindenki azonosíthatja gyógyszereit.
Az alábbi gyógyszerek hosszú távon biztosíthatják a normális vércukorszintet, megelőzhetik a szövődményeket, de csak ak-kor, ha emellett a beteg megfelelő életmódot folytat.

Metformin

Túlsúlyos cukorbetegeknél az elsőként választandó gyógyszer, mivel a nemzetközi vizsgálatokban a vércukorcsökkentő hatása mellett jelentősen csökkentette a szív érrendszeri betegségek előfordulását is . A hasnyálmirigy inzulin elválasztását nem fokozza, de előse-gíti a meglévő inzulin normális működését. Fő hatása, hogy gátolja a májban a glukóz képző-dését, emellett elősegíti a szőlőcukor (glukóz) sejtekbe történő felvételét. Mindkét hatása cukorbetegeken a vércukrot csökkenti, azonban normális vércukorszintnél nem okoz vércu-koresést. Némileg lassítja a glukóz felszívódását a bélből. Máj- és vesebetegségekben, szívelégtelenségben nem adható. Étkezés közben, vagy közvetlenül utána kell bevenni!. Leggyakoribb mellékhatásaik az étvágytalanság, a hasi fájdalmak és a hasmenés.

Inzulin „érzékenyítők"

Más néven, a glitazonok a 2-es típusú cukorbetegség alapvető okát, az inzulin rezisztenciát csökkentik. A metformin hatását fokozzák, ezért ha az önmagában nem elég, második gyógyszerként túlsúlyos betegeknél elsősorban ez jön szóba. Magyarországon eddig csak a rosiglitazon van forgalomban, de a közeljövőben glitazonokból „dömping" várható. Vércukorcsökkentő hatásukban az játszik döntő szerepet, hogy megkönnyítik a szőlőcukor bejutását, feldolgozását az izom- és zsírszövetbe. Gátolják a máj glukóz képzését is. Emellett a vér zsír és koleszterin tartalmát is kedvező irányban befolyásolják. Így hosszú távon valószínűleg az érelmeszesedés előfordulását is csökkentik. A zsírszövet megoszlását átrendezik, „átpumpálják" a veszélyes, hasi (viszcerális) zsírt a bőr alá. Így megszüntetik az „alma" típusú elhízást. Az érrendszer rugalmasságának helyreállításával hosszú távon kismértékben csökkentik a vérnyomást. Feszívódásukat az étkezés lényegében nem befolyásolja. A vércukorszint csökkenése fokozatosan alakul ki 2-3 hónap alatt. Mellékhatásként ritkán alsó végtagi vizenyő léphet fel, ezért szívelégtelenség és májkárosodás esetén glitazon szedés nem javasolt

A cukor felszívódását gátló gyógyszerek

A vékonybél bolyhaiban gátolják az egyszerű cukrok lebontását, így azok csak sokkal lassabban képesek felszívódni. Nálunk egyedül csak az acarbose kapható. Hatásukkal mér-séklik az étkezést követő vércukor emelkedést. A főétkezés első falatjával kell a gyógyszert bevenni. Kezdeti mellékhatásuk hasi puffadás, fokozott bélgáz képződés, hasmenés lehet, ez kivédhető azzal, ha a lehető legkisebb adaggal kezdjük a kezelést. A kelleténél több szénhid-rátfogyasztás után mindig hasi panasz jelentkezik, ez figyelmeztetheti a beteget arra, hogy rosszul diétázik. Testsulycsökkentő hatása a legjelentősebb az összes gyógyszer közül.
alc.: Inzulin elválasztást fokozó gyógyszerek Ezek a gyógyszerek a szulfonilureák csoportjába tartoznak.

A hasnyálmirigy szigetek sejtjeiből elősegítik az ott tárolt inzulin felszabadulását, némelyiküknek érvédő hatása is van. Csak normális testsúlyú betegek kezelésére javasoljuk elsőként. Egyébként túlsúlyosoknál ez az „utolsó adunk", tehát csak a fenti gyógyszerek ki-egészítésére alkalmazzuk, ha azokkal nem érünk el megfelelő eredményt. A vérbe jutott több inzulin csökkenti a vércukorértéket, de emellett a hasnyálmirigy hamarabb kimerülhet. Ha nagy adagban adagoljuk őket, hamar elveszthetik hatékonyságukat. A csoport tagjainak (glibenclamid, gliclasid, glimepirid) szinte egyetlen mellékhatása a hirtelen vércukoresés (hipogkikémia). Alkoholfogyasztás ennek veszélyét jelentősen fokozza. A szulfonilureák közül egyik sem „erősebb" a másiknál, tehát ha az egyik nem volt hatásos nincs értelme másikra váltani. Sajnos nem megfelelő diéta mellett jelentősen növelhetik a testsúlyt. Fontos, hogy e gyógyszereket mindig étkezés előtt kell bevenni.

Egyéb csodaszerek pedig nincsenek!

A különböző teáknak, nyomelemeknek, homeopátiás készítményeknek bizonyított vércukorcsökkentő hatása nincs! Egyedül a krómpótlás az, mely bizonyított hiány esetén mér-sékelten javíthatja a cukoranyagcserét.
Ha a diéta és maximális adagú gyógyszer kombináció mellett is tartósan magasabb a vércukor, a későbbi szövődmények elkerülése végett, 2-es típusú cukorbetegeinknél is mie-lőbb inzulinkezelést kell elkezdeni.

A cukor felszívódásá gátló gyógyszerek

A vékonybél bolyhaiban gátolják az egyszerű cukrok lebontását, így azok csak sokkal lassabban képesek felszívódni. Nálunk egyedül csak az acarbose kapható. Hatásukkal mérséklik az étkezést követő vércukor-emelkedést. A főétkezés első falatjával kell a gyógyszert bevenni. Kezdeti mellékhatásuk hasi puffadás, fokozott bélgázképződés, hasmenés lehet, ez kivédhető azzal, ha a lehető legkisebb adaggal kezdjük a kezelést. A kelleténél több szénhidrátfogyasztás után mindig hasi panasz jelentkezik, ez figyelmeztetheti a beteget arra, hogy rosszul diétázik. Testsúlycsökkentő hatása a legjelentősebb az összes gyógyszer közül.

Inzulinelválasztást fokozó gyógyszerek

Ezek a gyógyszerek a szulfonilureák csoportjába tartoznak. A hasnyálmirigyszigetek sejtjeiből elősegítik az ott tárolt inzulin felszabadulását, némelyiküknek érvédő hatása is van. Csak normális testsúlyú betegek kezelésére javasoljuk elsőként. Egyébként túlsúlyosoknál ez az „utolsó adunk", tehát csak a fenti gyógyszerek kiegészítésére alkalmazzuk, ha azokkal nem érünk el megfelelő eredményt. A vérbe jutott több inzulin csökkenti a vércukorértéket, de emellett a hasnyálmirigy hamarabb kimerülhet. Ha nagy adagban adagoljuk őket, hamar elveszthetik hatékonyságukat. A csoport tagjainak (glibenclamid, gliclasid, glimepirid) szinte egyetlen mellékhatása a hirtelen vércukoresés (hipoglikémia). Az alkoholfogyasztás ennek veszélyét jelentősen fokozza. A szulfonilureák közül egyik sem „erősebb" a másiknál, tehát ha az egyik nem volt hatásos, nincs értelme másikra váltani. Sajnos nem megfelelő diéta mellett jelentősen növelhetik a testsúlyt. Fontos, hogy e gyógyszereket mindig étkezés előtt kell bevenni.

Dr Strényer Ferenc belgyógyász, kardiológus főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rezeg a léc az irányítónál

Kétszer játszott a bajnokság során hazai pályán és mindkétszer alulmaradt a Soproni sÖrdögök… Tovább olvasom