Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Letöltendő szabadságvesztést kaptak az uzsorások

Nyolc, illetve kilenc év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság szerdán nem jogerősen azt a két férfit, akik 2007-ben és 2008-ban uzsorakölcsönök adásával foglalkoztak Mohácson és környékén.
A bíróság Sztojka Sándort többrendbeli zsarolás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység, Gojkovics Tamást emellett önbíráskodás miatt is elmarasztalta. Sztojka Sándort 8 év börtönbüntetésre, 2 millió forint pénzmellékbüntetésre, Gojkovics Tamást 9 év fegyházbüntetésre, s másfél millió forint mellékbüntetésre ítélte, és elkobozta a tőlük lefoglalt, forgótőkéül használt több millió forint készpénzt.

A két férfi több tucat, nehéz anyagi körülmények között élő, a bankoknál hitelképtelen embernek adott kölcsönt heti 40-50 százalékos kamatra. Ha határidőre az adósok nem fizettek, a tőke dupláját és annak kamatait követelték tőlük. Így fordulhatott elő, hogy a néhány tízezer forintos kölcsönből idővel több százezer forintos, vagy milliós tartozás lett.

A vádlottak sokszor életveszélyes fenyegetésekkel vették rá "ügyfeleiket" az összegek átadására, voltak, akiket bántalmaztak is. Az egyik adósuk kirabolt egy vendéglátóhelyet Mohácson, hogy törleszthesse a tartozását.

Az uzsorások ellen 2008 szeptemberében, az egyik adósuk feljelentésére indult eljárás.

A bíróság a büntetés kiszabásánál súlyosító körülményként értékelte a vádlottak többszörösen büntetett előéletét, és azt is, hogy a bűncselekményeket kiszolgáltatott emberek sérelmére követték el. Enyhítő körülmény volt a részben beismerő vallomásuk, valamint az, hogy három éve vannak előzetes letartóztatásban és kiskorú gyermekről gondoskodnak.

Az ügyész az ítélethirdetés után három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik részben felmentésért és enyhítésért fellebbeztek, így az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.

Olvasóink írták

  • 3. igazságkereső 2011. július 14. 09:24
    „"...adott kölcsönt 40-50 %-os kamatra!..." Tessék mondani - aki az MTI-től átvette ezt a hírt és írta le a Délmagyarországban,-hogy a magyarországi bankok mit csináltak, amikor 2008 ősze után megduplázták a havi "svájci frank alapú" -tehát az alpesi valutát nem is látott!!-"devizahitelek havi törlesztőrészéletét és miután ezek ennek következtében fizethetetlenné váltak, most viszik a lakásokat,autókat! Ez nem az uzsora fogalmi körébe tartozik, vagy ez államilag engedélyezett?! Mi a különbség a kettő között? Mindkét változat emberi csoportokat tesz teljesen tönkre,teszi földönfutóvá őket!!!”
  • 2. jozko 2011. július 13. 17:12
    „Gondoskodnak...”
  • 1. StencilAtya 2011. július 13. 14:36
    „rászízmús!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többszörösen körözött bűnözőt fogtak Budapesten

Elfogtak egy többszörösen körözött bűnözőt Budapesten - közölte a rendőrség a honlapján szerdán. Tovább olvasom