Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Letölthető hangos mesék vak és gyengénlátó gyerekeknek

Vak és gyengénlátó gyerekek számára indított rendhagyó internetes portált Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke és Soltész Miklós, KDNP-s képviselő.
A www.hallgassmeg.hu honlapon keresztül iskolai közösségek, civil szervezetek, illetve magánszemélyek vállalkozhatnak arra, hogy szépirodalmi műveket, meséket és mondókákat olvasnak fel, illetve töltenek fel az oldalra, amit később vak és gyengénlátó diákok hallgathatnak meg az internet segítségével.

Pokorni Zoltán keddi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a hangoskönyvek összeállításában közreműködő, profi színészek sokszor túlzottan értelmező hangnemet ütnek meg, amit a gyerekek nem szeretnek. Ez a fejlesztő pedagógusok szerint sem szerencsés, hisz a kicsik sokkal inkább hajlamosak a belső képalkotásra, ha egy "amatőr" - például a szülő olvassa fel nekik a mesét. Így a novelláknak, mondókáknak kifejezetten gyógyító hatása van - tette hozzá a politikus, aki két kamasz fia mellett két kisebbet is nevel.

A két politikus másfél hónapja, a Vakok Világnapján döntött a honlap létrehozása mellett, amelyben nagy segítséget nyújtott az Összefogás a Magyar Családokért Egyesület és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ). A kezdeményezők szerint a programban bárki részt vehet, aki regisztrálja magát az oldalon, és elvállal egy-egy magyar vagy külföldi prózát, verset, népdalt, mesét illetve mondókát. Egyelőre jórészt magyar népmesék és versek vannak a honlapon, de a kérések között ezek mellett több külföldi novella is van.

Pokorni Zoltán és Soltész Miklós terveik szerint minden iskolaigazgatónak eljuttatnak egy levelet a kezdeményezésről, hogy minél többen töltsenek fel hanganyagot a vak és gyengénlátó gyerekeknek. Eddig a XII. kerületi általános iskola diákjai, illetve a Budakeszi Prohászka Ottó Katolikus gimnázium diákjai vállalkoztak a felolvasásra; a feltöltött anyagok között van például Janikovszky Éva: már iskolás vagyok című prózája, Móra Ferenc: A cinege cipője és Weöres Sándor: Galagonya című verse is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

29. Budapesti Tavaszi Fesztivál március 20.

A Pál utcai fiúk lengyelül, Marx Tőke című művének színházi adaptációja, Haydn báboperája, és egy… Tovább olvasom