Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Létrejött a médiatanács

Öt taggal létrejött hétfőn a médiatanács, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogutódja. Az Országgyűlés hétfőn 259 igen szavazattal, 89 nem ellenében egy szavazással döntött arról a listáról, amely a tagok megválasztásával létrehozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsát.
A jelöltek megválasztását a kormánypárti képviselők mellett a független Molnár Oszkár támogatta, az MSZP és a Jobbik frakciójának tagjai nemmel szavaztak, míg az LMP képviselői a szavazás előtt kivonultak.
A médiatanács öttagú: elnöke Szalai Annamária, az NMHH elnöke, aki a kinevezés tényével és időpontjával a médiatanács elnökjelöltjévé is vált.
A további négy tagra az Országgyűlés e célra létrehozott eseti bizottsága tett javaslatot a parlamentnek; a tagok: Vass Ágnes, Kollarik Tamás, Koltay András és Auer János. Mindannyiukat a Fidesz jelölte.
A jelölő bizottság - amely az első körben nem tudott konszenzusra jutni - a második körben, hétfőn döntött a jelöltekről, ekkor kétharmados többséggel fogadták a Fidesz négy jelöltjét, a KDNP visszavonta a jelölést, a három ellenzéki jelöltet pedig leszavazta a többség.
A médiatanács tagjait 9 évre választotta meg az Országgyűlés; a jogszabály szerint a médiatanács elnöke a miniszteri illetmény 60 százalékának, a médiatanács tagjai pedig a közigazgatási államtitkár illetménye 75 százalékának megfelelő mértékű tiszteletdíjban részesülnek.

A médiatanács az NMHH önálló jogi személyiségű autonóm szerve, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogutódja.
A médiatanács a tájékoztatási monopóliumok lebontásával és újak létrejöttének megakadályozásával, a műsorszolgáltatók piacra lépésének és függetlenségének elősegítésével védi és biztosítja a szólásszabadságot, ennek érdekében ellátja a médiapiac és a szomszédos piacok felügyeletét, elemzi az érintett piacokon fennálló versenyt, illetve annak hatékonyságát, azonosítja az egyes érintett piacok szereplőit, és meghozza a törvényben szabályozott monopóliumellenes hatósági döntéseket; illetve figyelemmel kíséri a sajtószabadság alkotmányos elveinek érvényesülését, erről tájékoztatást ad az Országgyűlésnek.

Költségvetését az Országgyűlés hagyja jóvá.
Az öttagú médiatanács döntéseit fő szabályként egyszerű többséggel hozza, kétharmados többség kell viszont a szavazás első fordulójában az országos, körzeti és helyi műsorszolgáltatási pályázati felhívás meghatározásához, valamint az országos, körzeti és helyi műsorszolgáltatási jogosultságokra kiírt pályázatok elbírálásához. Ha az utóbbiban a szavazás első fordulójában nem született határozat, a médiatanács legkevesebb három, legfeljebb nyolc nap elteltével új szavazást tart, amely esetben a határozat meghozatalához az öt tag egyszerű többsége szükséges.

Az Országgyűlés július 22-én, a Fidesz és a KDNP szavazataival fogadta el a médiát és a hírközlést szabályozó törvények módosítását, amely döntött a médiatanács létrehozásáról.

Olvasóink írták

 • 3. Szocifidesz 2010. október 12. 08:07
  „Demokrácia élt 2010-ig.
  A nagy testvér mindent lát.”
 • 2. zoolii 2010. október 11. 21:16
  „Nesze nektek 2/3-ad...”
 • 1. pákásznák 2010. október 11. 19:57
  „nesze neked demokrácia és sajtószaadság! Mind az öt fideszes! Még a kdnp-s Balog Lacit is kiszoritották!! És a nagy médiumok vagyonyona/!/ felett is rendelkezhenek! Orbániáda......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdára készülhet el a védőgát

Szerdára készülhet el a Kolontártól a 8-as főútig húzódó védőgát, éjjel-nappal háromszáz munkagép… Tovább olvasom